ciasteczka też bardzo polubiłam, ze względu na kruchość, delikatność i pomarańczowy smak. Idealne do herbatki lub kawy. Inspiracja z bloga . Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 80 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 320 g mąki pszennej 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy 50 ml soku z pomarańczy czekolada mleczna Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzeć, dodać cukier
Ala piecze i gotujełyżeczki zapachu migdałowego 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej Polewa czekoladowa wg Julii 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady stołowa łyżka rumu 3 łyżki masła lub (tak zrobiłam) 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować(...)Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić do momentu aż konsystencja będzie umożliwiała rozsmarowanie polewy na cieście. Moja polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Bon Apetit
coolinarnastrefa.blogspot.comumila słodkich chwil jak deser w świeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość. Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy(...)sztywno, dodajemy cukier puder i drugą łyżeczkę żelatyny również roztopioną w niewielkiej ilości wody. Gotową śmietanę układamy na mus z borówek. Całość ozdabiamy sosem karmelowym i pokrojonymi orzechami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem(...)suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem. * można użyć zwykłego maku, ale jeśli nie lubicie jak chrzęści w zębach, kupcie już zmielony mak w torebkach – można go dostać w większych sklepach. Post Drożdżówka ze śliwkami
Poezja smakukroić go wcześniej… mniam! Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie Ilość porcji: 8 dużych Składniki: 400g serka homogenizowanego waniliowego 400ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia(...)Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i przy pomocy szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy biszkopty. Całość umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia
Kolizje Smakówsztuk. Składniki: 1 małe jabłko 1 jajko 1 łyżka cukru 5 łyżek mąki 4 łyżki mleka 2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: cukier puder do posypania Przepis: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem, na złoto(...)każdej strony. Opcjonalnie wierzch placuszków możemy posypać cukrem pudrem. Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%). Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę). Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, układu nerwowego
Emcia Pichcigram waniliowego serka homogenizowanego dwa jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki mąki ćwierć szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli olej do smażenia cukier puder, dżem, cokolwiek- jako dodatek Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszamy z serkiem homogenizowanym i mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier(...)następnie resztę. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy niewielkie placki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty na średnim ogniu- tak by się nie przypaliły. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, śmietaną. Smacznego
Mango PapajaSkładniki: 100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100 g herbatników 200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego ) 120 g chałwy 2 łyżki cukru pudru 50 ml rumu wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek Wykonanie: Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać. Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną
kolorowotorcikowomąki do posmarowania i oprószenia formy pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki roztartych nitek szafranu, szczypta kurkumy cynamon do obtoczenia kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie) cukier puder do posypania Przygotowanie: Jeśli do dyspozycji mamy świeże drożdże zaczynamy od sporządzania zaczynu (przy drożdżach suszonych pomijamy tą czynność): do miski rozkruszamy 25g drożdży i rozcieramy(...)kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze kwaśnego jabłka. Naczynie lub formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut - najlepiej na funkcji termoobiegu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i przyozdabiamy gałązkami tymianku (opcjonalnie). Smacznego! (; W przepisie zostały wykorzystane przyprawy Kamis - życie ze smakiem, polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Symfonia Smakównatłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże wafle "Prince Polo", 100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny, puszka brzoskwiń, galaretka o smaku brzoskwiniowym. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Śmietankę(...)ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę. Czekoladę i wafle zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć połówki
Z miłości do słodkościpopołudniowej herbatki bądź kawy. Składniki : * pół kg mąki tortowej * pół kilograma twarogu półtłustego * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 2 żółtka * olej do smażenia * cukier puder do posypania Przygotowanie : Połączyć wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto . Rozwałkować. Wykroić szklanką koła a z kół kieliszkiem mniejsze koło by powstały oponki. Smażyć na złoty kolor. Posypać(...)cukrem pudrem
Magiczne Życie Martykawałki ciasta, pychunia :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle(...)śliwkowe. Drugą część ciasta zagniatamy z dwoma łyżkami kakao, rwiemy je na małe kawałki i kładziemy na śliwki. Białka, które pozostały z ciasta ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pianę wykładamy na ciemne ciasto a na wierzch pozostałą trzecią część ciasta, oczywiście tak jak wcześniej ciasto rwiemy na małe kawałki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut
Zainspirowana w kuchniforemek na tartaletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Mus czekoladowy: 50g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 l śmietanki 30%, 1 op. śmietan-fix do śmietany, 250g świeżych truskawek. Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem
Z miłości do słodkościszpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX ) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam(...)było upieczone. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto studziłam w tortownicy. Następnie odcięłam wierzch ciasta i pokruszyłam tą wierzchnią część na osobnej tacy. Kremówkę ubiłam na sztywno, dodając cukier puder do smaku pod koniec ubijania. Ubitą kremówką posmarowałam spodnią część ciasta szpinakowego, na śmietanę wysypałam okruszki z wierzchniej części, którą pokruszyłam wcześniej, a na koniec poukładałam moje leśne owoce
Blondynka Gotujebędą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier(...)szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu
Kolizje Smaków