płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej 120 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 - 1,5 łyżeczki octu 2 duże jajka Do sporego garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować
Moje domowe kucharzeniepieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki cukier puder i słodka papryka do dekoracji Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli). 2. W drugiej misce wymieszałam(...)składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 6. Ostudzone muffiny udekorowałam cukrem pudrem i słodką papryką. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny PamiętnikPopularny puszysty austriacki omlet z rodzynkami. Oprószony cukrem pudrem i podawany z owocami w syropie lub powidłami śliwkowymi. Składniki: 3 jaja 120 g mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżki cukru garść rodzynek szczypta soli 2-3 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut. Białka ubić(...)patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie dwoma widelcami podzielić omleta na małe kawałki i chwilę jeszcze podsmażyć. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionym owocowym dodatkiem
wyzwania kuchennewierzch ciasta i nadzienie 200 g masła 200 g miodu 300 g płatków migdałowych 3 łyżki śmietany 1 l mleka 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego 40 g cukru pudru Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować(...)piec przez 30 minut. Rozmieszać budyń w proszku z 4 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, dodać budyń i gotować, mieszając, przez 2 minuty. Schłodzić. Resztę masła zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać. Pokroić ciasto na 24 kawałki, przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu. [Ja przekroiłam ciasto na połowę
Moje domowe kucharzeniesamo pyszne. Przepis stąd , choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej. . Składniki na muffinki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej cytryny aromat cytrynowy Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowywania: Składniki suche
Pasja Smakumasłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg
Sajkofanka smakumąki pszennej 3 łyżki mielonego maku BackMit Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu Kresto Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki Kresto do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować(...)kokos i wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Wyjąć i wystudzić. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować). Biszkopt przekroić wzdłuż
Ala piecze i gotujewyjdą. Pierwsze pieczenie nie wyszło ale nie poddałam się. Do mieszanki dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i już każde następne pieczenie było ok. Ja lubię gofry z cukrem pudrem ale z dżemem, nutellą lub bitą śmietaną też są pyszne. Składniki: mieszanka do wypieku gofrów Emix 0,5 l wody cukier puder, nutella, dżem itp Przygotowanie: Przygotowujemy według opisu
Ala piecze i gotujenasionami wanilii. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Następnie dodać dobrze odsączone wiśnie. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Masa śmietanowa: 750ml śmietanki 30%, 3 opak. śmietan-fix, 4 łyżki cukru pudru, 50ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack). Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy
Z miłości do słodkościjedną minutę. Zdjąć z ognia, dodać dżem i wymieszać. Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić. Masa jogurtowa: 700ml jogurtu naturalnego, 200ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 25 g żelatyny, 70ml wody, 2 łyżki konfitury różanej. Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt
Z miłości do słodkościrównie pysznego jak wczorajsza słodycz, z tą różnicą, że dziś było bardziej sycąco. Truskawki z musem z białej czekolady składanki: 100 g białej czekolady 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 300 - 400 g truskawek do dekoracji groszki białej czekolady listki mięty lub bazylii wykonanie: 200 g truskawek miksujemy razem z cukrem pudrem na sos. Czekoladę i 4 łyżki kremówki
Przysmaki Karolkiniespełna 20 minut. Delikatny w konsystencji, słodki i chłodzący w upalne dni będzie wspaniałym zakończeniem każdej letniej kolacji :) Mus: 200 ml śmietanki 30% tabliczka białej czekolady pół szklanki cukru pudru 2 łodyżki mięty kiść winogron 10 ciasteczek dyniowych Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (miskę ze śmietanką możemy
sama złodyczSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe galaretka truskawkowa galaretka brzoskwiniowa 1 margaryna 7 łyżek cukru Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając(...)stopni przez pół godziny. Masa budyniowa: Brzoskwinie odsączamy. Sok uzupełniamy do 1 litra, odlewamy pół szklanki, do której wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Resztę soku gotujemy z 7 łyżkami cukru. Wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednej galaretce, ciągle mieszając żeby dobrze się rozpuściły
Czerwona Porzeczkakażdym wydaniu są przepyszne :) Ja mogę je jeść o każdej porze. Składniki na ciasto: 2 szklanki ( 300g) mąki uniwersalnej 2/3 szklanki ( 180g) zimnego masła 1/4 szklanki ( 30g) cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko z dużego jajka 1 łyżka zimnej wody Masa: 150 g białej czekolady 1/2 łyżeczka olejku wanilinowego 250g serka mascarpone 30g cukru pudru 1/3 szklanka(...)mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek, olejek wanilinowy oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynekjednak nie będzie gotowej tabliczki ze sklepu, a cudo stworzone w domowym zaciszu z najprostszych składników. Masz wolne pół godzinki? Zrób czekoladę! Czekolada: 8 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku laska wanilii Dodatki: garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i mleko
sama złodycz