pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200g masła 3 żółtka ugotowane na twardo Dodatki na ciasto: Puszka masy kajmakowej (400g) Mały słoik powideł Rodzynki i płatki migdałów Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder
Kolizje Smakówpszennej 130 g Kasi 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły) 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1/2 kg śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając(...)dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę tzw. "suchego patyczka". Ciasto wyjąć i lekko przestudzić. Posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniłyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier(...)nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego
Słodkości i nie tylkomnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach. Składniki: 40g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 80g cukru pudru, 130g płatków owsianych, 60g orzechów włoskich, 40g żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko+ 1 żółtko. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z sodą(...)oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać zmielone w blenderze orzechy, płatki owsiane, żurawinę, jajko oraz żółtko. Na koniec dodać pokrojone w plastry masło. Całość dokładnie posiekać i zagnieść. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek. Piec ok. 20min w temp. 170st
Z miłości do słodkościnakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić. Dodatkowo: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 125g serka mascarpone, 2 krople olejku waniliowego, 24 precelki, 24 białe okrągłe draży, 12 czerwonych płaskich drażetek- lentilek, 2 kostki stopionej gorzkiej czekolady(...)Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i olejek. Dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy nakładać na babeczki. Z precelków zrobić uszy, z czerwonych drażetek nos, zaś z białych drażetek oczy, a ze stopionej czekolady namalować źrenice
Z miłości do słodkościstrumieniom! Przyłączycie się do mnie? MAKARON Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI. (autorski, ulubiony, wszechznany!) opakowanie dowolnego makaronu 500g świeżych truskawek 2 kostki białego sera po 200g 1-2 łyżki cukru pudru Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek. Biały ser rozgniotłam widelcem w wysokim naczyniu. Wrzuciłam do sera truskawki, większe podzieliłam na połówki. Dodałam cukier puder
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki kakao Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Ciasto. Masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier i dalej ubijać(...)gęsta. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, mak, wiórki(...)cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe. Na kremie ułożyć biszkopty. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą polewą polać przygotowane ciasto. Ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g ) 1 szkl. śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach
Słodkości i nie tylkoinnym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty* Robienie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały(...)odrywamy papier do pieczenia. Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy w misce wraz z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy już przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki
Kolizje Smakówobaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych 330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru
Kolizje Smakówłyżeczka cukru, 2 jajka, 1 saszetka herbaty TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, szczypta soli, olej do smażenia, świeże truskawki, 1/3 kubeczka jogurtu greckiego, 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/3 szklanki wrzącej wody, dodajemy 2-5 kostki lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną(...)łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki- 3 sztuki. Część truskawek kroimy w kostkę, z kilku robimy wachlarze do dekoracji. Mieszamy jogurt grecki z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone truskawki. Masą przekładamy przestudzone naleśniki. Dekorujemy kleksami jogurtu, wachlarzami z truskawek i świeżymi listkami mięty. The post Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 6 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Dodatki: 300 ml śmietanki kremówki 30% + łyżka cukru pudru 250 g truskawek Przepis: Nagrzewamy piekarnik do 150 C. Białka na najwyższych obrotach miksera ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach aż białka staną się śnieżnobiałe. Następnie(...)kolejne 10 minut. Następnie blachę z bezami pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wyciągamy z lodówki śmietankę i w wysokim naczyniu ubijamy ją na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru pudru (na najwyższych obrotach miksera). Na bezy nakładamy ubitą śmietankę i pokrojone w plasterki truskawki. Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form. insertCookd("a82b975ffc74d5f01c286e92fa088afb
Emcia PichciKOPYTKA ZIEMNIACZANE NA SŁODKO. /własny;/ na 4 porcje kopytek 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru owocowy twarożek Ziemniaki gotuję, obieram i zostawiam na noc. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki stare, sprzed dwóch , trzech dni.Następnie zgniatam je na puree, dodaję jajka i mąkę, cukier
W kuchni Karmel-itkimilej. Niecierpliwie czekalam na cieple muffinki. Zagladalam co chwila przez szybke piekarnika czy aby juz moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;) Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa. Muffinki z orzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru(...)maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a nastepnie wyciagamy z foremki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Polecam tez moj inny przepis na muffinki z jablkiem
Przysmaki Karolkipszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru(...)owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję(...)lekko zaczęło tężeć, wykładam je na przygotowane herbatniki, wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków. Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru
W kuchni Karmel-itkimorzu, górach, ale tylko o jednym - orzeźwieniu. CHŁODNIK TRUSKAWKOWY /własny;/ na 4 porcje 1 kg świeżych truskawek 500 ml wody kokosowej (można zastąpić jakimś sokiem) 1-2 łyżki cukru pudru pęczek mięty + ulubiony drobny makaron (u mnie wróżki Disney'a) Truskawki płuczę, usuwam szypułki (w tej kolejności, nigdy nie odwrotnie!). Umieszczam w wysokim naczyniu, dodaję wodę kokosową, cukier puder
W kuchni Karmel-itkiwykonaniu. Smak - sami oceńcie! Przepis ze strony Wszystko o kuchni . Składniki na 24 sztuki: 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 1,5 szklanki wiórek kokosowych do masy 24 sztuki całych obranych migdałów obranych ze skórki wiórka kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Miksujemy masło z cukrem pudrem
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 3 łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijamy z 125 g cukru(...)rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone wiśnie i kładziemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugiem blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .Wierzch ciasta sypiemy cukrem pudrem SMACZNEGO
Słodkości i nie tylko