się mleka. Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Margarynę utrzeć ,stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać alkohol dla zaostrzenia smaku masy . Kawowa pianka: 1/2 l śmietanki 30 % 2-3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/2 szkl. wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody) 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej Czekoladę zetrzeć na tarce(...)Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać rozpuszczoną kawę i cukier puder. Następnie dodać tartą czekoladę i wymieszać. Na koniec wlać żelatynę. Przełożenie: Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa, biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa .Dowolnie udekorować, np.startą czekoladą lub pokruszonymi herbatnikami
Moje domowe kucharzenieskładników w przepisie. Deser truskawkowy Składniki: 7 sztuk okrągłych biszkoptów 180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru) 250g mascarpone 50g białej czekolady 100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek) - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić(...)wyłożony wcześniej mus truskawkowy - na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać - na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt - gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki
Smakołyki Berenikiczymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty na spód Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam folią spożywczą. Na spodzie poukładałam ciasno biszkopty. Żelatynę rozpuściłam(...)szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową przyrządziłam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do wystygnięcia. Kiedy żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam ją z serkiem, dodałam delikatnie kremówkę i zamieszałam. Wylałam na przygotowany spód i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę stwardnieje. Zanim stężał do końca, wyłożyłam
W kuchni Karmel-itkimasła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy(...)masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Słodkości i nie tylkosprzęt będzie cały czas w ruchu. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1/2- 3/4 szklanki wody gazowanej, szczypta soli, świeże jagody ser kozi, cukier puder Przygotowanie: W wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy(...)naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem pudrem, zwijamy ciasno, możemy przekroić na pół, lub zwinąć w inny sposób. Smacznego. The post Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia 2 jajka 1 szklankę mleka 1 czubatą łyżkę kwaśnej śmietany 18% szczyptę soli 80 g rozpuszczonego masła 50 g wiórków kokosowych olej do smażenia (opcjonalnie) ulubione dodatki, np. cukier puder do posypania, domowy dżem lub świeze owoce Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy(...)niewielkie placuszki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy od razu. Najlepiej smakują ciepłe, oprószone tylko cukrem pudrem, chociaż z dżemem wiśniowym i prażonymi jabłuszkami również były pyszne :) Placuszki nie są tak lekkie jak te z samej białej mąki, ale są zdrowsze i wciąż grubiutkie i puchate :) Smacznego! PS. Placuszki robi się błyskawicznie, nie potrzeba miksera, a więc nikogo z domowników
Ratunku obiadpył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa: 750g białego sera, 5 jajek, 250g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru, szklanka tartych orzechów laskowych, 1/2 szklanki mleka w proszku, 200g kajmaku o smaku kakaowym, 2 snickersy (każdy po 50g), 2 czubate łyżki masła orzechowego(...)szklanki śmietanki 30%, łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis. Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać
Z miłości do słodkościtłustoczwartkowym obżarstwie. Moje biurowe łasuchy pozamawiały sobie różnego rodzaju pączki. Tak więc na liście życzeń znalazły się: pączki z nadzieniem różanym, pączki z advocaatem, pączki bez nadzienia posypane cukrem pudrem a także doughnuts'y. Właściwie wszystkie wyżej wymienione rodzaje można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego lub miękkiego masła(...)pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z oleju i odkładamy na papier kuchenny do całkowitego ostygnięcia. Możemy nadziewać marmoladą (używamy w tym celu rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką), ude korować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: "New York - Recepten uit de Big Apple" Marc Grossman
W mojej holenderskiej kuchninagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć bezę górą do dołu. Pozostawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć(...)papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty
Ala piecze i gotujerazem z tymi czekoladkami podaruję innym radość, a prezent będzie wyjątkowy i smaczny. Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi Składniki: 30 sztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut(...)temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy na 30 części. Każdy orzech otulamy porcją masy i formujemy kulki. Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami. Przepis
Przysmaki KarolkiSkładniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 szklanki pokruszonych herbatników - 3 łyżki dżemu truskawkowego - 1,5 szklanki kremówki - 1,5 łyżeczki żelatyny - 1 galaretka truskawkowa - świeże owoce - 1/2 sklanki cukru pudru Przygotowanie: Spód tortownicy wykładamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki. W kompieli wodnej rozgrzewamy czekoladę z dodatkiem łyżki śmietany kremówki, gdy składniki się rozpuszczą wrzucamy pokruszone herbatniki(...)mieszamy. Masę rozkładamy na wychłodzonej folii i ponownie wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijemy na puch dodając cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie ciepłej śmietany żelatynę. Przygotowany spód tortownicy smarujemy dżemem truskawkowym, wykładamy ubitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie układamy owoce i zalewamy ścinającą się galaretką
Zainspirowana w kuchnijabłkowa 1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny warstwa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik nagrzać do 175 stopni - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki(...)ostatni blat nasączyć resztą soku, przykryć nim jabłka, docisnąć - przełożony biszkopt schłodzić w lodówce do stężenia masy jabłkowej WARSTWA ŚMIETANKOWA - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty bitej
Smakołyki Berenikisię) 2 żółtka frużelina porzeczkowa: 1,5 szkl czarnej porzeczki kisiel wiśniowy - 1 łyżka cukier- 1 łyżka ponadto: 1szklanka śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 śmietanfix (opcjonalnie) 1łyżka cukru pudru. JAK WYKONAĆ..... 1. ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz. do lodówki, wyłożyć ciastem blachę(...)kisiel, ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do rondelka dodać pozostałe porzeczki całe. 4. bita śmietana śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce ubijać na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder i smietan fix (wtedy na pewno się ubije) 5. białą czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach wykładamy bitą śmietanę... POSYPUJEMY WIÓRKAMI BIAŁEJ CZEKOLADY TARTE TRZEBA SCHOWAĆ DO LODÓWKI
SMYKWKUCHNItakiego na pół litra mleka) - łyżka mąki ziemniaczanej - 2 całe jajka - 4 żółtka - sok świeżo wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki na piankę: - 4 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - szczypta soli Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni(...)ładnie wyrośnie, a z wierzchu będzie rumiany przygotowujemy pianę z białek. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni. 4. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy pianę na wierzch ciasta. Pieczemy aż ładnie zarumieni się z wierzchu, czyli ok. 15 - 25 minut. 5. Niestety końcówka to już kwestia wyczucia:) Piana
Kraina Tysiąca Smakówpokrzywy, razem stworzą wspaniałą aromatyczną herbatkę :) A wcześniej znalazłam niecodzienny przepis i wypróbowałam go, bo byłam ciekawa smaku świeżych, smażonych kwiatów... Składniki : kiście kwiatów bzu czarnego olej ryżowy cukier puder wanilia Przygotowanie : Przed smażeniem kiści kwiatowych trzeba przygotować olej tzn. wrzucić do niego 2-3 przecięte laski wanilii -najlepiej na kilka godzin ( u mnie była to niecała godzina(...)Otrzepane z nieproszonych gości kiście bzu wkładamy na chwilę do garnka z rozgrzanym olejem i krótko smażymy Podajemy oprószony cukrem pudrem. Przepis na ten smaczny, kwiatowy deser znalazłam u Amber
Proste Potrawyktore otrzymuja swoj kawalek ciasta. Zapraszam wiec na moj Galette des rois.. . skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac jako szablon talerz o srednicy(...)20cm. Ciasto odkladamy do lodowki, a w tym czasie przygotowujemy mase. W misce ubijamy mikserem miekkie maslo z cukrem pudrem. Nastepnie dodajemy zmielone mogdaly, zoltko i jajko. Ubijamy by masa byla gladka. Na koncu dodajemy lyzeczke rumu, moze byc koniak. Mase chlodzimy w lodowce przez okolo 30 minut. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy jedno kolo z ciasta. Wykladamy
Przysmaki Karolkimleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę(...)chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej
coolinarnastrefa.blogspot.com