cukier puder - 2539 przepisów (strona:80/170)

Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli Lawson 116

myślę, że trzy w zupełności wystarczą, bo i tak jest dosyć kwaśny.  Składniki:  - 200 g ciastek czekoladowych - 75 g masła - 750 g twarogu sernikowego - 200 g cukru pudru - 4 duże jajka - 2 żółtka - sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech) - 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć) Przygotowanie:  1. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową (sernik(...)masło. Wylepiamy dno tortownicy. Ja wylepiłam również boki. Odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy jednocześnie piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę. 3. Ser ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier puder. Następnie po jednym dodajemy żółtka i całe jajka. Na koniec wlewamy sok z limonek i wsypujemy mąkę. Miksujemy krótką chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Nie przejmujcie się

Kraina Tysiąca Smaków
Dyniowe racuchy na słodko 141

dyni. Jednak Paulina z bloga mojapasjasmaku zainspirowała mnie by jednak coś z tej dyni zrobić. I tak oto wczoraj powstały racuchy. Są pyszne , chrupiące. Można jeść je z dżemem , cukrem pudrem , ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować !       Składniki : * pół kilograma startej na tarce o grubych oczkach dyni - najlepiej żeby była bardzo pomarańczowa - wtedy jest(...)będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać je z dżemem czy cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29916

limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany  łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym masłem, dość dokładnie aż uzyskamy coś(...)najlepiej na całą noc aby masa się ścięła. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby mogło spokojnie leżakować w lodówce. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto bitą śmietaną, sypiemy na nie kakao i startą gorzką czekoladę. Można zajadać! Smacznego

Mango Papaja
Rogaliki z ziemniaków 119

Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto(...)rogalik. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do kawy lub herbatki. Smacznego

Słodkości i nie tylko
CHRUŚCIKI 111

misek Składniki: 2 szklanki mąki 5 żółtek 7 łyżeczek śmietany 12 % 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 margaryna 250g 1 łyżka spirytusu/octu np. jabłkowego olej cukier puder do posypania Wszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę.   Przed rozpoczęciem ugniatania obsypujemy ręce mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do ręki. Kiedy(...)pływały). Czekamy aż się zarumienią, obracamy na drugą stronę. Kiedy nabiorą złotego koloru, wykładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie wkładamy do miski, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy

Kolizje Smaków
Pączki hiszpańskie 1243

słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:   Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy(...)rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 207

masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny     Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku(...)łyżkami wody aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców. Przesiewamy przez gęste sito, starając jak najwięcej się z nich "wycisnąć", uzyskując gładki, skoncentrowany sok. Dorzucamy do niego masło i cukier puder, zaczynamy ubijać. Gdy masa będzie już gładka, dodajemy śmietankę i chwilę miksujemy. Dolewamy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Wykładamy na ciasto czekoladowe - można użyć

sama złodycz
Sernik z zielonej herbaty Matcha pod śmietankową chmurką 205

400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny  1/4 szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 1. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy folią aluminiową. Masło topimy razem z 1/2 tabliczki czekolady i miksujemy razem z herbatnikami na masę przypominającą mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy(...)tylko do połączenia składników. Przelewamy naszą masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki na całą noc. 4. Następnego dnia ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl z gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik

My Culinary Art
Sernik jagodowy 242

cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy(...)spód i pieczemy około 60 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (lub 160 bez termoobiegu). Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej

Poezja smaku
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2440

wielkości szprycy): 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie: Mąkę przesiać. Wodę zagotować z solą i z masłem. Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę.  Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić(...)Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki polukrować.  Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty. Smacznego! Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
Lebkuchen 135

migdałów w płatkach 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej 10 łyżek miodu lipowego 100 g masła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód(...)między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień! insertCookd("8fc474df22342162f870fee6a0d62f5a

Emcia Pichci
Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy ) 206

Składniki: SPÓD: 250 g kruchych ciastek 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 łyżka masła 200 ml jogurtu naturalnego 250 g serka ricotta 10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka siekanej świeżej mięty 2 łyżki żelatyny 150 ml zimnej wody ponadto: galaretka truskawkowa truskawki, czekoladowe literki Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła(...)siekania ( nożykiem ) miksować jogurt, do momentu rozpuszczenia się czekoladek. UWAGA: nie dopuścić do przegrzania jogurtu, żeby się nie zważył. Do masy jogurtowej dodać serek ricotta, posiekaną miętę i cukier puder - dokładnie ubić. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodać do miętowej masy  i dokładnie wymieszać. Masę wylać na kruchy, czekoladowy spód. Torcik wstawić do lodówki

kolorowotorcikowo
Faworki tradycyjne ( chrust ) 177

autor nie znany. Składniki: około 2 szkl. mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub spirytusu cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia - tradycyjnie powinien być to smalec, ale można użyć też oleju rzepakowego Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać śmietanę(...)się rumienić, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy przystąpić do smażenia. Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładać na talerz/ tacę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 173

CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki  puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 250 g twarogu mały jogurt naturalny łyżka cukru pudru cynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki(...)mieszając, by nie przywarły do dna garnka.  Kopytka, które wypłynęły, wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję, gotuję w ten sam sposób. Twaróg, jogurt naturalny, cukier puder i cynamon mieszam ze sobą. Podaję z ugotowanymi, ciepłymi kopytkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik z zielonej herbaty matcha pod śmietankową chmurką 170

400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny  1/4 szkl. wody 3 łyżki cukru pudru 1. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą (chyba, że nie obawiacie się wypływania masy - mi wypłynęła pomimo folii :)). Masło topimy razem z 1/2 tabliczki czekolady(...)tylko do połączenia składników. Przelewamy naszą masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki na całą noc. 4. Następnego dnia ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl z gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik

Tajskie smaki
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 192

śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kajmaku Wykonanie: Zawartość torebki "Babeczki na 1001 sposobów" wsypać do miski.  Dodać jaja, mleko i olej - dokładnie wymieszać łyżką, tak by masa była gładka a składniki się połączyły(...)formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie. Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko dociskając.  1 łyżkę cukru pudru utrzeć dodając odrobinę wody, tak by powstał gęsty lukier. Za pomocą lukru przyklejać fiołki. Smacznego ! Przepis ten bierze udział w konkursie. Jeśli  uważasz, że zasługuje na nagrodę - możesz

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania