serka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej 30% paczka biszkoptów 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek cukru bita śmietana: 200 ml śmietany słodkiej 30% 3 łyżki cukru pudru sos karmelowy: 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki śmietany słodkiej 30% Przygotowanie 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy
zjem to blog kulinarnymuszę znów je zrobić.. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki 200 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/4 szkl. cukru pudru szczypta soli Dodatkowo jagody cukier Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny
Moje domowe kucharzeniewlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować. Masa cappuccino : * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml * 2 łyżki żelatyny * pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem
Magiczne Życie Marty120g herbatników w czekoladzie (no dobra jednego zjadłam i zastąpiłam zwykłym herbatnikiem) 2,5 łyżki kakao 100g miękkiego masła MASA SEROWA: 800g twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 200g mascarpone 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego 250g nutelli ewentualnie łyżka kakao (ja nie użyłam) POLEWA: 100g nutelli 70 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: gotowa polewa rozpuszczona czekolada lukier kolorowe posypki cukier puder Wykonanie: Drożdże rozrobić z cukrem i odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozrobione drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Na koniec uformować
Pasja Smakuroztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie taki w wiadereczku) 350 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 4 jajka 2 op cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ulubiony aromat ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego ) 20 dkg suszonej żurawiny
Malinowa Kawiarenkawyszło 5 naleśników Składniki do posmarowania naleśników: około 1 szklanki śmietany tortowej 36 % kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone, ale teraz juz są świeże około 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre) Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :) Jeśli potrzebujemy więcej naleśników
Proste Potrawymąki ziemniaczanej 15 dag margaryny 4 jajka 4 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia konfitura np. wiśniowa, powidła śliwkowe 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu Przygotowanie: Margarynę, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę Do drugiej miseczki wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej
Proste Potrawypieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej) ok. 50 dag truskawek ok. 1 szklanka jagód 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy
Praktyczna plcukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia. Krem: 250g serka mascarpone, 250g waniliowego serka homogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować
Z miłości do słodkościucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około 30 min do lodówki. Lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Cukier ucieramy z sokiem z cytryny do białości. Dodatkowo: 150 g malin Ptysie przekładamy kremem śmietankowym. Na krem dajemy przekrojone maliny i przykrywamy górą
Made By Mom And Sonciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietany 36% • 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem
Mia Cucina Sofietapieczenia - 3 łyżki wiórków kokosowych - 3-4 krople olejku waniliowego - szczypta soli dodatkowo: - 1 duża gruszka ( dałam jabłko) - 1 szklanka malin ( dałam mrożone) - 1 łyżka cukru trzcinowego - mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder) W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną(...)mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.40-50 minut , do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem , najlepiej trzcinowym. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 12,5 dag masła szklanka mąki krupczatki szklanka cukru pudru 3 żółtka Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam miękkie masło Do utartej masy dodawałam mąkę i na końcu orzechy, cały czas ucierałam Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach 22x19 cm Piekłam przez
Proste Potrawyświeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieświeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same
prawdziwe jedzeniedrożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta a dopiero w gotowy wyrób. Proporcje składników
prawdziwe jedzenieszkl. miodu pół łyżeczki soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych Nadzienie: 500 g serka ricotta 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka Dodatkowo: 180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy
Moje domowe kucharzeniesmaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 czekolada gorzka Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy
Zainspirowana w kuchniwyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie pyszne szarlotki możecie zamówić na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościtemp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa: 300g chałwy, 400g jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki
Z miłości do słodkości