orkiszowej) -1 lub 2 łyżeczki spirytusu lub octu -powidła lub dżem(do nadziewania) Składniki na zaczyn: -15dag drożdży -3 łyżki mąki(kopiaste) -1 szklanka mleka(ciepłego) -2 łyżeczki cukru trzcinowego(lub zwykłego) Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn(...)oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem ser i otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Następnie dodać żółtka i jogurt, wymieszać całość, aby składniki się połączyły(...)oponki po kilka sztuk na rumiano przez około 2 minuty, przewracając tylko raz. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną posypać brązowym cukrem pudrem
wyzwania kuchenneprzegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu : 3 serki mascarpone po 250 gram szklanka śmietany tortowej 36 % około 3 łyżek cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem , dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednoltą masę Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą Przykrywamy drugą
Proste Potrawyszklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia
Made By Mom And SonCiasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek cukru pudru, (według własnego gustu) cukier waniliowy 2 żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt
RAROSSAteż przepis na: Ciasteczka kruche z orzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć za suche, lekko wilgotne ale nie za mokre. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 ml śmietany kremówki (36%) 400 g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 6 łyżek cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania puszystego, gęstego kremu. Nie ubijamy za długo, by krem się nam nie zważył. Krem nakładamy na wystudzone ciasto
Made By Mom And Sonkrem bananowy 4 żółtka 1 łyżka cukru sok z jednej niedużej cytryny 2 średnie banany (180g po obraniu) masa serowa 250g serka homogenizowanego naturalnego 60g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 70g śmietanki 30% 20g masła 6 herbatników banan do dekoracji Wykonanie: KREM BANANOWY - banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem
Smakołyki Berenikinadaje się niemal od razu do jedzenia. Oto mój tajny przepis na: Ciasto miodowe, podwójnie kremowe, czyli... miodowa krówka :) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki mleka ok. 150 g miodu 4 szklanki mąki 200-250 g roztopionego masła Do ponczu, którym nasączymy ciasto
Ratunku obiadPolecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia
Mia Cucina Sofietasmakiem dzieciństwa, gdyż kiedyś robiłem je wraz z babcią. Dziś postanowiłem wrócić do tamtych smaków i zrobiłem chruściki . Składniki : 300 g mąki, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder do posypania. Przygotowanie: Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy(...)koniec ciasta przez otwór. Smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 170' C przez około 5 minut na zloty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy do przestudzenia . Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły
cookplmasła, 2 jajka, 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 czubate łyżki śmietany, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 0,5 litrowy słoik wiśni (moje z kompotu), cukier puder (do posypania). Śmietanę, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozdzieramy w misce. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy roztarte drożdże, wbijamy jajka i wlewamy ekstrakt z wanilii
Delicious Titbitsserka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej 30% paczka biszkoptów 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek cukru bita śmietana: 200 ml śmietany słodkiej 30% 3 łyżki cukru pudru sos karmelowy: 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki śmietany słodkiej 30% Przygotowanie 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy
zjem to blog kulinarnymuszę znów je zrobić.. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki 200 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/4 szkl. cukru pudru szczypta soli Dodatkowo jagody cukier Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny
Moje domowe kucharzeniewlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować. Masa cappuccino : * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml * 2 łyżki żelatyny * pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem
Magiczne Życie Marty