poniedziałek i oby ten okazał się lepszy... Udanego tygodnia Wam życzę. Tarta migdałowa ze śliwkami składniki: ciasto: 1 jajko 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru pudru szczypta soli masa: 800 g śliwek węgierek 100 g masła 3 jajka 100 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 3 łyżki białego rumu 2 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Wszystkie
Przysmaki Karolkisłodycz... :-) Dzieci uwielbiają te ciacha (i nie tylko one...). :-) Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej) - 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem
Smaczne Zdrowemasła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieduże jajka 170 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 średnie marchewki szczypta soli starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu Polewa: 100 g cukru pudru 200 serka naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny do przybrania: starta marchewka Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, jajka oraz olej i ucieramy mikserem do jednolitej piany. Dodajemy proszek do pieczenia
Kolizje Smakówporzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania). Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze nadzienie dodajecie jeszcze cukru pudru. Polewa czekoladowa: możecie rozpuścić tabliczkę wybranej czekolady w kąpieli wodnej lub podgrzać margarynę, kakao i cukier z wodą. Wszystkie składniki w stosunku 1:1, czyli np. po 6 łyżek
prawdziwe jedzeniełyżeczka cukru wanilinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody 2 fixy do śmietany 150 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Poncz 150 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1.Żółtka oddzielamy od białek. 2.Obie mąki , proszek do pieczenia
ciemna strona patelnisoli Olej do posmarowania papieru Składniki na masę: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką
Emcia Pichcimąki, dzięki temu będzie trwalszy. Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki z budyniem i owocami Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru 30g masła dekoracja 80g jagód 180g malin masło
Smakołyki Berenikiefektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku
kolorowotorcikowociasto nie mialo tyle czasu, gdyz tarta za bardzo nam wszystkim smakowala by doczekac kolejnego dnia. Tarta z truskawkami i creme patissiere skladniki na cisto: 120g miekkiego masla 50g cukru pudru 1 jajko 40g zmielonych migdalow 150g maki szczypta soli skladniki na krem: 3 zoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac
Przysmaki Karolkiszklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol) 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek
W kuchni Karmel-itkiproporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny 2,5 dag drożdży świeżych 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli masa 10 dag maku 3 dag masła 2-3 łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: - margarynę stopić
Smakołyki Berenikiżółtka 120g cukru 150g śmietany 18% 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50ml gorącej wody polewa śmietanowa 150g śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: - kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - dodać śmietanę, zmiksować - do masy przesiać mąkę z proszkiem
Smakołyki Berenikidałam 1 szklankę ) 1/2 szklanki mleka w proszku ( dałam 1,5 szklanki ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 ) 2 jajka 125 g białej czekolady, posiekanej (pominęłam) Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 2 jajka 2 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 garście borówek olej lub masło do smażenia do posypania cukier puder Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodać żółtka, cukier waniliowy oraz tarte orzechy laskowe. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju lub masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać(...)można część zostawić i podać do omletu). Gdy omlet przyrumieni się od spodu zsunać go na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać
Monia miesza i gotujeSorbet to deser lodowy bez mleka. Głównym składnikiem są owoce, dziś polecam truskawki a dla lepszej konsystencji dodajemy banany. Składniki: szklanka truskawek 2 banany łyżeczka glukozy lub cukru pudru Banany kroję w plasterki i zamrażam w plastikowym woreczku. Miksuję na papkę, dodaję odszypułkowane truskawki i cukier. Znów miksuję i odstawiam na kilka minut do zmrożenia. Jeszcze cieszymy się smakiem świeżych
prawdziwe jedzenieserniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto 20 sztuk
RAROSSAserników , ciasta z owocami , szarlotki , a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło
RAROSSASkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć
Świat SmakuSkładniki: 300 g orzechów laskowych tartych 1/3 szkl. oleju rzepakowego RAPSO 1/2 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. kakao 120 ml mleka kondensowanego niesłodzonego Wykonanie: Orzechy wrzucić do blendera, mielić chwilkę. Dodać cukier, kakao i olej oraz mleko - miksować. Jeśli krem wydaje się za gęsty - dodać jeszcze mleka. UWAGA: jeśli nie możesz znaleźć tartych orzechów, użyj całych. Przed mieleniem rozsyp
kolorowotorcikowomąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g truskawek (lub innych owoców) Kruszonka: 100 g masła 50 g cukru pudru 250 g mąki Wykonanie: Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę w misie miksera. Dodać szczyptę soli i ucierać dalej
Pasja Smakurodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki : Ciasto : * 100 g masła * 100 g cukru pudru * 225 g mąki pszennej * 1 jajko Masa : * kg sera wiaderkowego * 150 g masła * 1,5 szklanki cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * szczypta soli * 2 łyżki skórki pomarańczowej * 2 łyżki
Magiczne Życie Martyłyżki oleju 5 łyżeczek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 200 g margaryny 2 jogurty greckie ( po 400 g ) 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki ) Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób
Słodkości i nie tylkołyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki wody Składniki na krem: ½ l śmietany kremówki 2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół 3 banany s ok z 1 cytryny(...)Przygotowanie ciasta: . Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy . Białka ubijamy na pianę i dodajemy
Proste Potrawyszklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki cukier puder do posypania, można popudrować ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie Przygotowanie: Białka ubić na pianę z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka, potem olej i miksujemy
Proste Potrawyjajka 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia mus: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżeczki cukru pudru polewa: tabliczka czekolady mlecznej łyżeczka żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodzieciasteczka czy ze słoikami-prezentami?:) Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé na podstawie przepisu z allrecipes na ok. 40 ciasteczek Składniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżka wody Przygotowanie: Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone
Chilli Czosnek i Oliwawiele. Mimo skromnego wyglądu zachwyciła każdego kto został nią poczęstowany! Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 małe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki
Poezja smakumini pączki z serka homogenizowanego.. 2 opakowania serka homogenizowanego [300 g] 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej
Moje domowe kucharzeniemasą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie
Moje domowe kucharzenieUpały wreszcie do nas dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :) Składniki: - 5 owoców kiwi - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego - 1 białko - 150 ml wody Przygotowanie: Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści
Zainspirowana w kuchniwypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie
Ratunku obiadorzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Ala piecze i gotujeupieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki 30% 2 łyżki soku z cytryny
Smakołyki Berenikipiekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą
Blondynka Gotujepieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier
coolinarnastrefa.blogspot.comgroźne dla naszego gardła niż latem. /żródło : "Smaki życia" Składniki: ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych puszka brzoskwiń w syropie 600 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Wiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki. Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy. Brzoskwinie miksujemy z połową syropu
Słodkości i nie tylko