łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki wody Składniki na krem: ½ l śmietany kremówki 2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół 3 banany s ok z 1 cytryny(...)Przygotowanie ciasta: . Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy . Białka ubijamy na pianę i dodajemy
Proste Potrawyszklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki cukier puder do posypania, można popudrować ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie Przygotowanie: Białka ubić na pianę z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka, potem olej i miksujemy
Proste Potrawyjajka 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia mus: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżeczki cukru pudru polewa: tabliczka czekolady mlecznej łyżeczka żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodzieciasteczka czy ze słoikami-prezentami?:) Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé na podstawie przepisu z allrecipes na ok. 40 ciasteczek Składniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżka wody Przygotowanie: Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone
Chilli Czosnek i Oliwawiele. Mimo skromnego wyglądu zachwyciła każdego kto został nią poczęstowany! Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 małe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki
Poezja smakumini pączki z serka homogenizowanego.. 2 opakowania serka homogenizowanego [300 g] 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Na rozgrzany olej
Moje domowe kucharzeniemasą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie
Moje domowe kucharzenieUpały wreszcie do nas dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :) Składniki: - 5 owoców kiwi - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego - 1 białko - 150 ml wody Przygotowanie: Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści
Zainspirowana w kuchniwypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie
Ratunku obiadorzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Ala piecze i gotujeupieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki 30% 2 łyżki soku z cytryny
Smakołyki Berenikipiekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą
Blondynka Gotujepieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier
coolinarnastrefa.blogspot.comgroźne dla naszego gardła niż latem. /żródło : "Smaki życia" Składniki: ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych puszka brzoskwiń w syropie 600 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Wiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki. Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy. Brzoskwinie miksujemy z połową syropu
Słodkości i nie tylkoinnego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 słoik prażonych jabłek łyżka
Czerwień i błękitcoś słodkiego dla tych, którzy nie muszą lub mają gdzieś być na diecie ;) Składniki: 800 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto
NaKońcuJęzykawiedział sama nazwa deseru oznacza gotującą się śmietankę (ostatnio przeczytałam to się pochwalę) Składniki na 4 porcje 250 ml śmietanki 250 ml mleka pełnotłustego 100 g cukru pudru laska wanilii 4 łyżeczki żelatyny truskawki według uznania. Wykonanie: mleko wlewamy do garnka razem z śmietanką i dodajemy cukru. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody i wlewamy
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 800 g śliwek 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice
Niezły Młynekinne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki: 210g mąki pszennej 30g cukru pudru 100g masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać
Smakołyki Berenikiłyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: · 3 białka · 3-4 łyżki cukru pudru · 60 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę
Mania Gotowaniasię wydaje . Moja też idealna nie jest , "odrobinę" się pokruszyła w czasie przekładania na paterę , ale smaku jej to nie ujmuje Składniki : 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml śmietany 30 % 2 op cukru waniliowego Owoce - maliny , truskawki , jagody , porzeczki , wiśnie .... Wykonanie : Białka
Malinowa Kawiarenkasera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę) 5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% do deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao
Czerwona Porzeczkałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 36% Do kremu: 900 ml śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 4 szt. śmietan fix'u (niekoniecznie, ale jeśli nie ufacie swojej śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody
Ratunku obiadmakowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli
Słodkości i nie tylko