mąż domaga się szybkiej powtórki. Naleśniki pełnoziarniste: 2 ekologiczne jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1 łyżka rozpuszczonego masła 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa olej do smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego
Poezja smakubudynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: B iszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy
RAROSSAszkl. 4 łyżki = 1/4 szkl. 5 łyżek = 1/3 szkl. 8 łyżek = 1/2 szkl. 10 łyżek = 2/3 szkl. 12 łyżek = 3/4 szkl. 16 łyżek = 1 szkl. MĄKA PSZENNA I CUKIER PUDER: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 15g 1/4 szkl. = 30g 1/3szkl. = 40g 1/2 szkl. = 65g 2/3 szkl = 85g 3/4 szkl. = 95g 1 szkl. = 125g CUKIER KRYSZTAŁ: Szklanki na gramy: 1/8 szkl
Zainspiruj się kuchniąZapraszam Was do wypróbowania przepysznego przepisu na sernik, z prawdziwego twarogu z rodzynkami na kruchym kakaowym spodzie! Składniki: Na ser: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 budyń śmietankowy - 1 zapach cytrynowy - opakowanie rodzynek - 1,5 kg twarogu - 4 łyżki mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą
SMYKWKUCHNIWreszcie udało mi się zrobić bezy, które się nie rozlewają i fajnie dają kształtować, więc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :) Składniki: - 5 białek - 310 g cukru pudru - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 1 serek waniliowy - kilka czereśni Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie powoli wsypujemy cukier cały czas mieszając oraz mąkę ziemniaczaną
Zainspirowana w kuchniwanilią lub cukier waniliowy - 2 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego i mąki zrobić
Smaczne Zdrowemleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem
Mia Cucina Sofietarozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody. Tarta śmietanowa z rabarbarem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko nadzienie 120g kwaśnej śmietany 18% 50g białej czekolady 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 1 jajko 160g rabarbaru Wykonanie: CIASTO - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem
Smakołyki Berenikiupieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli Sposób przygotowania: Miód podgrzewamy na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Pamiętajmy
Słodkości i nie tylkoBiszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki alkoholu. Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
RAROSSAWilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki
RAROSSAszklanki oleju 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oranżady białej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Polewa: 3 łyżki wrzątku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 70 g masła Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania tortownicy bułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicy kolorowa posypka Przepis: Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy
Emcia Pichciwpływając negatywnie na smak ciasta. Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym. Składniki: na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml nadzienie: 250 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku
Smakołyki Bereniki