całkowicie naturalne, dlatego też gorąco zachęcam do robienia go w domu. Przysięgam, że takie smakuje jeszcze lepiej! ;) DOMOWE MASŁO ORZECHOWE Składniki: - fistaszki (możecie też użyć paczkowanych orzeszków ziemnych), - sól, - cukier puder Orzechy obrać i uprażyć na patelni, aż zrobią się jasno brązowe. Jeżeli używacie paczkowanych orzeszków ziemnych, to zwróćcie uwagę czy nie były już wcześniej uprażone. Po uprażeniu odstawić(...)blendera ręcznego. Aby uzyskać gładką masę należy miksować przez około 15 min. Co 2-3 minuty zróbcie przerwę, żeby blender się nie spalił ;) Pod koniec miksowania dodać sól oraz cukier puder. Smacznego
Zgrabne Gotowanieprezentu urodzinowego. Źródło: "101 przepisów", t. 41, s. 54 Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 80 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 opakowania podłużnych biszkoptów Wykonanie: 10 dag czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. A następnie lekko ją ostudzić. Ubić na sztywno śmietankę(...)schłodzenia. Żelatynę wsypać do szklanki i wlać wody tyle, by ją przykryła. Energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia. Wlać trochę gorącej wody i ponownie wymieszać. Śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek homogenizowany i miksować przez kilka sekund. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Spód i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Moja rada: te przy bokach lepiej przekroić
Pasja Smakupieczenia 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 100 g masła szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie) P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła lub margaryny garść migdałów, uprażonych i drobno posiekanych Przygotowanie Ciasto. Jeśli orzechy laskowe będziemy sami mielić to najpierw należy(...)mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać. Piec w keksówce w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut (sprawdzić czy patyczek jest suchy). Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i część posiekanych migdałów. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Na wierzch można posypać resztę
coolinarnastrefa.blogspot.comktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki(...)bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. W misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu
Kolizje Smakówzrobiłam faworki..bardzo smaczne...polecam. 200 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich(...)każdego pasa zrobić nacięcie, ok. 2 cm, przez które przewlekać końcówki paska.Smażyć na złoto z obu stron. Wyjąć i osuszyć z oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniekrucha, straci swoją surowość. Składniki: 1/2 główka małej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 2,5 łyżki majonezu 2,5 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego + 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ciut chili w młynku Kotanyi 1 łyżeczka ostrego chrzanu Z kapusty(...)albo mechanicznie (ja w szatkownicy robota FP 270 Kenwood). Marchewki również ścieramy w szatkownicy, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną, dodajemy cukier puder, chrzan, ocet winny i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ja dodałam również trochę chili. Dokładnie łączymy składniki sosu za pomocą trzepaczki. Sos wlewamy do poszatkowanych warzyw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa(...)woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie
Ala piecze i gotujeNocny placek drożdżowy dla zapracowanych Składniki kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru 1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko(...)Składniki na kruszonkę kokosową: 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/.2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami Posypać ciasto i piec. Rabarbarowiec z kruszonką kokosową
Proste Potrawymała tortownica Składniki: Spód ciasta: 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła Ciasto: 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy(...)papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu
Kolizje SmakówZrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ? Składniki: * 2 dojrzałe banany * 2 jajka * 2 łyżki mąki kukurydzianej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki gryczanej * 1/3 łyżeczki sody * cukier puder do posypania * olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Jak najszybciej zrobić placuszki ? Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i za pomocą blendera ręcznego zmiksować. Jeśli zaś nie posiadacie tego urządzenia, banany(...)łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego
kolorowotorcikowoSernik na zimno z brzoskwiniami- pychotka :) Składniki: paczka herbatników 1/2 kostki masła 1 kg sera do serników śmietana 30% 350 ml 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem(...)miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wyściełamy nimi dno formy do pieczenia. W dużej misce ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy
Smaki Edytyzostawić do całkowitego ostygnięcia, inaczej się połamią) Krok 3. Krem maślany. Potrzebujemy: - 45 g mąki pszennej - 240 ml mleka o temperaturze pokojowej - 200 g miękkiego masła - 200 g cukru pudru - 2 łyżki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Do garnka z grubym dnem wsypujemy mąkę i dodajemy mleko. Całość ubijamy przy pomocy trzepaczki do momentu aż znikną grudki. Garnek stawiamy(...)dalsze mieszanie będzie już wymagało sporo siły, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przy pomocy miksera ucieramy masło na puszystą masę, i stopniowo dodajemy cukier puder. Gdy całość się połączy, wmiksowujemy powoli przestudzoną masę mączno-mleczną. Miksujemy około 5 minut, a następnie wstawiamy powstały krem do lodówki na około 30 minut by stężał. Wyjmujemy masę maślaną
W mojej holenderskiej kuchni100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 6 łyżek wody 0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru) dekoracja 100g truskawek kilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka Wykonanie: - herbatniki rozdrobnić na piasek - czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać(...)uzyskania jednolitej barwy - bitą śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, ubijać do momentu uzyskania bitej śmietany (lub zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, opcjonalnie można dodać jedną łyżkę cukru pudru), przełożyć do masy czekoladowej, wymieszać - masę truskawkową przelać na spód z herbatników, schłodzić około 1,5 godziny - masę czekoladową pozostawić w temperaturze pokojowej (można co jakiś czas zamieszać, żeby
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego light 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru Oliwa lub masło do wysmarowania blaszki Przepis: Blaszkę do tarty smarujemy oliwą lub masłem. Ciasto francuskie wycinamy odpowiednio na kształt blaszki, a pozostałe ciasto (ścinki) układamy na brzegach ciasta. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Brzoskwinie kroimy w paski i układamy(...)nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy migdały i po wyciągnięciu ciasta z piekarnika posypujemy nimi brzoskwinie. Po wystygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. insertCookd("d640cb853cbc953ccc3fc3c0d1ee71de
Emcia Pichcitortownicy o średnicy 18cm. Sernik jagodowo-malinowy na zimno Składniki: 100g herbatników 60g masła 550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 200g malin 150g jagód 4 płaskie łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem(...)powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód - spód schłodzić w lodówce - 275g twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru - jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus - do twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy -10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać
Smakołyki Berenikiśliwek Kruszonka: - 125g masła - 1 niepełna szklanka mąki - 1/2 szklanki pokrojonych migdałów - 1/4 szklanki pokrojonych orzechów laskowych - 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: - cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Masło trzeba roztopić w rondelku, a kiedy wystygnie wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta(...)drzwiczki, żeby powoli wystygło, a dopiero po jakichś 15 minutach je wyjęłam. Nie wiem czy jest to konieczne, ale robię tak zazwyczaj:) 8. Przed podaniem posypujemy zimne ciasto cukrem pudrem. Rozeszło się "ino mig" ;) A teraz zaczyna za mną chodzić ciacho marchewkowe
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki startego imbiru cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało) Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy - tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, przerzucamy do dużej miski i dodajemy olej z jajkami(...)pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera do patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły MłynekOlej do smażenia · Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko(...)olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje Smakówbył dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Ok. 200g konfitury różanej Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy(...)konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu i przestygnięciu muffiny możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Gotowe! Zapraszam na mój facebook'owy profil: KLIK
Emcia Pichciokolicznych lasach już nie ma jagód, że jagodowe polany przestały istnieć ... Składniki: * 2 szklanki mąki * 1/2 łyżki masła * 1 żółtko * woda * około 1 litra jagód * cukier * kwaśna śmietana * cukier puder Wykonanie: Jagody opłukać i starannie osuszyć. Mąkę przesiać. Na stolnicy lub w misie usypać wianuszek z mąki, do jego środka włożyć masło i żółtko. Zagniatać ciasto, dolewając około(...)koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany, posypanej cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo