ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce. 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy) 200 g drobnej fasoli 2 średnie
Kuchcik gotujeczosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą
karmelowyczosnku 1 łyżeczka pieprzu zielonego 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżki majeranku ½ szkl. wody (poj. 250 ml) Jelita: Przygotowanie: Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWracając do kurczaka, będzie jeszcze jeden przepis. Tym razem jeszcze łatwiejszy niż poprzednie udka.Pierś z kurczaka, czyli ten rodzaj mięsa, które przygotowuje się w tempie
Lawendowe NieboCzas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)mały brokułpół cebulipół pietruszkimarchewka2 ziemniakiserek topionysólświeżo mielony pieprzsuszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie
Lawendowe NieboWitajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś ) Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie chlebków .Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
Sama słodycz i szczypta chilirozgrzeje. Do tego jest bardzo pożywna, zdrowa, a zarazem lekka.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l):2 udka z kurczaka3 marchewki1 pietruszka1 por1 seler1 szklanka fasolki szparagowej1 szklanka brokuł1 szklanka kalafiora4 średnie ziemniaki5 liści laurowych5 ziele angielskiesól, pieprznatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej:Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą
kulinarnyJadolegliwości (głównie stosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka).Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dzi
Kraina Miodem PłynącaSmaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki
Delicious Titbitspolsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek czosnkuKaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy
BaRepassposoby, w dwóch różnych domach. No trudno, lubię kaczkę i jeszcze przed świętami ją kupiłem, zamroziłem i teraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą
BaRepaswymyśliłam. Zrobiłam potrawkę z kurczaka z kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe.Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):- 350-400 ml bulionu- duże udko z kurczaka (z rosołu)- marchewka z rosołu-2,5 łyżki mąki- maggi- pieprz- łyżeczka kurkumy- duża szczypta chilli- pół szklanki ryżu Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki* 2 wędzone udka z kurczaka* 4 jajka ugotowane na twardo* 1 puszka kukurydzy* 1 puszka czerwonej fasolki* 15 dag żółtego sera* 5 łyżek majonezu* mały słoiczek lub 1/2 butelki (225 ml) ketchupu* 1/2 czerwonej papryki* sól, pieprzSposób wykonaniaJajka drobno posiekać, wyłożyć na dno naczynia przeznaczonego na sałatkę, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć majonez na jajka i rozsmarować.Oddzielić
Mix smakuBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską.Składniki3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka)4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnku (posiekane)1/2 łyżki kuminu1 łyżka kolendry2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku)4 zielone ziarna kardamonu1/2 łyżki kurkumy425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty
Kulinarna rozmowaDziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla.Składniki:Udka kurczakaBakłażanMarchewSelerCzerwona CebulaCzerwona PaprykaPietruszkaPrzyprawa Cajun (na kurczaka)CzubrycaBazyliaCzosnek OliwaWarzywa, które dodałam miałam akurat pod ręką, ale możecie dodać wszystko co lubicie np. pieczarki, fasolkę, kabaczek itd... Jak zawsze polecam, aby nie trzymać się sztywno przepisu, tylko gotować to co lubicie.WykonanieKurczaka umyć, włożyć
Kulinarna rozmowa