Smaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki
Delicious Titbitspolsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek czosnkuKaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy
BaRepassposoby, w dwóch różnych domach. No trudno, lubię kaczkę i jeszcze przed świętami ją kupiłem, zamroziłem i teraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą
BaRepaswymyśliłam. Zrobiłam potrawkę z kurczaka z kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe.Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):- 350-400 ml bulionu- duże udko z kurczaka (z rosołu)- marchewka z rosołu-2,5 łyżki mąki- maggi- pieprz- łyżeczka kurkumy- duża szczypta chilli- pół szklanki ryżu Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki* 2 wędzone udka z kurczaka* 4 jajka ugotowane na twardo* 1 puszka kukurydzy* 1 puszka czerwonej fasolki* 15 dag żółtego sera* 5 łyżek majonezu* mały słoiczek lub 1/2 butelki (225 ml) ketchupu* 1/2 czerwonej papryki* sól, pieprzSposób wykonaniaJajka drobno posiekać, wyłożyć na dno naczynia przeznaczonego na sałatkę, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć majonez na jajka i rozsmarować.Oddzielić
Mix smakuBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską.Składniki3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka)4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnku (posiekane)1/2 łyżki kuminu1 łyżka kolendry2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku)4 zielone ziarna kardamonu1/2 łyżki kurkumy425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty
Kulinarna rozmowaDziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla.Składniki:Udka kurczakaBakłażanMarchewSelerCzerwona CebulaCzerwona PaprykaPietruszkaPrzyprawa Cajun (na kurczaka)CzubrycaBazyliaCzosnek OliwaWarzywa, które dodałam miałam akurat pod ręką, ale możecie dodać wszystko co lubicie np. pieczarki, fasolkę, kabaczek itd... Jak zawsze polecam, aby nie trzymać się sztywno przepisu, tylko gotować to co lubicie.WykonanieKurczaka umyć, włożyć
Kulinarna rozmowamogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka pokrojona w patyczkigarść kiełków fasoli mungmięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy)1 plaster boczku2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry)200g makaronu noodleNa sos:100ml sosu sojowego light2 łyżki sosu rybnego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki cukru1 łyżka mąki kukurydzianejSos
Kulinarna rozmowasami. Kurczak w cieście francuskim. Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko
mojewypiekiinietylkociepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki- marchew z bulionu- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1 cytryny- sól- cukier- pieprz- koperek- natka pietruszki Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem
W Mojej Kuchni LubięNadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg
Salonik smakówinspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku, które
Zakręcony Wideleccudowną soczewicę i chili. Wyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni! Dobra zupa, rozgrzewa i poprawia krążenie oraz oczyszcza drogi oddechowe :-PSkładniki:mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)sól, pieprz1 łyżka papryki słodkiej w proszku4 cm paska świeżego imbiruopakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego1 papryczka chili albo
Bon Appetit Małgorzaty