co zrobic z udek - 500 przepisów (strona:27/34)

Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 311

Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka pomarańczowa. 206

czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól  Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie

Kuchnia Łukasza
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 178

imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę

Tajskie smaki
Zupa wiosenna 200

ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 401

papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki  (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się

Tajskie smaki
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 236

osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa

Kolizje Smaków
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 134

Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony z rozmarynem 167

ramach po szkoleniowego sobotniego lenistwa wiedząc, że nie będzie mi się chciało myć po obiedzie garów,  wszystkie składniki dania, czyli 2 posolone, popieprzone udka kurczaka, łyżkę musztardy z chili i imbirem, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz 100 ml soku jabłkowego zamknęłam w woreczku do pieczenia. Zostawiłam wszystko na 4 godziny do zamarynowania (tyle trwało szkolenie) i po powrocie ułożyłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z wędzonym kurczakiem 435

szybką sałatkę z wędzonym kurczakiem - idealną na kolację lub drugie śniadanie. Składniki: torebka ugotowanego ryżu puszka odsączonej z zalewy kukurydzy mały słoik odsączonego z zalewy selera konserwowego 3 wędzone udka z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę i wrzuciłam do miski. 2. Dodałam ostudzony ryż, kukurydzę

Kulinarny Pamiętnik
1481.Zupa pomidorowa 373

paczki makaronu Mamma Mia, a resztę do tej pysznej i szybkiej zupki.. makaron świderki Mamma Mia marchewka pietruszka cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego porcje rosołowe, udko lub skrzydełko sól, pieprz listek, ziele śmietana koperek Wodę z kurczakiem  zagotować.Dodać pokrojone warzywa i przyprawy.Gotować około 20 minut.Następnie dodać koncentrat i chwilę razem pogotować

Moje domowe kucharzenie
1489. Rosół z kaszą kuskus 224

lubię takie podsmażone] - a w tym czasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole na kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy kuskus

Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 339

Pyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie  tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć

Moje domowe kucharzenie
Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną 170

smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy

Gorący kąsek
Pasztet drobiowy - przepis 532

Wykonanie pasztetu samemu jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, efekty są fantastyczne.składniki:- ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus )- 4 jajka- 1 kajzerka namoczona w rosole- 2 ugotowane marchewki Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko

SMYKWKUCHNI
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 145

następnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem

Pasja Smaku