Dzisiaj podam fajny przepis na ziemniaczki zawinięte w boczek i zapieczone z mozzarellą. Danie jak widać jest mega smaczne, proste w przygotowaniu i ciekawe. Można je zjadać same lub z dodatkami. Ja piekłam je w piekarniku jednak polecam również zawinąć ziemniaczki w folię aluminiową i grillować na grillu
Kulinarne Fantazje Mariolilubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku i tak powstało ciekawe w smaku danie. Bardzo wszystkim polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" ok. 150 g kurek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 120 g chudego boczku w cienkich
Czerwień i błękittakich wówczas się zatrzymywaliśmy) i poszliśmy spać. A właściwie prawie poszliśmy, bo okazało się że niemalże pod naszymi oknami próby przeprowadza peruwiańska orkiestra. Co można by uznać nawet za ciekawy zbieg okoliczności, gdyby nie to że następnego dnia czekała nas bardzo wczesna pobudka. Droga do Macchu Picchu Wstaliśmy mocno przed świtem. Ale bynajmniej nie byliśmy pierwsi w kolejce do busików(...)ujęciu Macchu Picchu. Lekko nie było (wysokość robiła swoje), ale podejście było jak najbardziej w naszym zasięgu (stromo, ale bez technicznych trudności). A potem na górze spokój i nowa, ciekawa perspektywa na teren dookoła. Usiadłam, zaczęłam notować… Jak bardzo chciałabym odnaleźć te notatki. Potem, zeszliśmy i zaczęliśmy błądzić po samych ruinach. Coraz więcej ludzi, wycieczek, tłumaczących przewodników, przeciskania się
Krzywa Prostatrwa w najlepsze! Mogliście już wypróbować przepis na sałatkę z pstrągiem wędzonym i brokułem, jak i chrupiącą sałatkę z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią daje odświeżający aromat
SMYKWKUCHNIjedno z wielu dań indyjskich które bardzo lubię. Pyszny, aromatyczny cudownie rozgrzewający. Dodatek mango i mleka kokosowego świetnie ożywia danie, przez co nie jest ono nudne a ciekawe w smaku. Jak dla mnie bomba, moim gościom również mega smakowało. Curry podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem
Kulinarne Fantazje Mariolichyba najszybsze lody świata. Bardzo orzeźwiające, dzięki Sprite'owi i lekko słodkie dzięki żelkom. Ciekawe połączenie cytryny ze słodyczą żelkowych misiów. Polecam wszystkim zapracowanym. Dla kogo: dla zapracowanych dla szukających pomysłu na sprawienie dzieciakom radości dla lodożerców Składniki: butelka Sprite paczka żelków Wykonanie: Żelki powkładać do pojemników na lody. Zalać Spritem i zamrozić. Ilość
Mania Wypiekaniaautorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe. Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy
Di gotujeUwielbiam pokrzywę w zupie. Uważam, że nadaje jej wyraźniejszy "cięższy" smak. Obecnie dorzucam pokrzywę niemal do każdej zupy, którą robię (ciekawe kiedy mi się znudzi... po całej zimie bez pokrzywy, raczej nie prędko). Czytaj więcej
Kasia Sarnabardzo obszerne wyjaśnienia, w przeciwieństwie do współczesnych książek dietetycznych, gdzie część teoretyczna ograniczona jest do minimum. Jednocześnie każdy rozdział zawiera podsumowanie, więc łatwo jest upuścić mniej dla nas ciekawe fragmenty, nie tracąc wątku. Rubin powołuje się na W. A. Price’a, F. M. Pottengera, C. Poliquina i P. Cheka. Do jakich wniosków dochodzi na podstawie tych lektur
Ugotowane pozamiatanewakacji na Majorce przywieźliśmy mnóstwo cudownych wspomnień i zdjęć. Przez dziesięć dni podziwialiśmy bajkowe krajobrazy, rajskie plaże i zatoczki, ciekawe miasta i miasteczka oraz degustowaliśmy przepyszną lokalną kuchnię! Podczas jednej z wypraw poznaliśmy przepis na hiszpańskiego drinka na bazie wina o nazwie "Tinto de verano", czyli wakacyjne, czerwone wino. To proste, ale bardzo smaczne i niezwykle orzeźwiające połączenie
Kulinarne Inspiracjeustach. Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską. Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :) * serek kremowy Naturalny Apetina- 500 g (4 opakowania po 125 g) * ulubiona wędlina- około 10 plastrów * małe korniszony- około 9 szt. * żelatyna- 2 lekko czubate łyżki * gorąca woda
Kraina Miodem PłynącaŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak często je lekceważymy, a poranny pośpiech temu sprzyja. Chciałabym poświęcić nieco czasu temu zagadnieniu. Przygotujmy ciekawe, pożywne śniadania, inspirując się kuchnią reszty świata. Podglądnijmy przyzwyczajenia i upodobania naszych sąsiadów (tych bliższych i dalszych) i spróbujmy zrobić coś podobnego w naszych domach. Kiedy przeszukiwałam sieć odnośnie śniadaniowego hasła tygodnia, niektóre wyniki mnie przeraziły
zadanie-gotowaniePlacek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka. Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski (przepis podstawowy znajdziesz tu ), który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości ( inne warzywa i owoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor
Smaki Ewyprzepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje. Całość jest bardzo ładnie wydana i aż chce się trzymać ją w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz intrygujące przepisy. Zawiera 240 stron , więc jest co wertować. Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata. Jest również doskonałą propozycją
Di gotuje