ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:124/728)

Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 187

połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki:  1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia  3 l wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą

Niezły Młynek
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 165

dyni, olej z czarnuszki, olej z nasion konopi oraz wiesiołka Jednym z sztandarowych produktów jest olej kokosowy , który idealnie nadaje się do przyrządzania dań w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, doskonale sprawdza się zamiast masła lub margaryny na kanapkach. Jego zastosowanie znane jest również w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Olejowy Raj prowadzi sklep internetowy oraz sprzedaje swe oleje

Bike By Life
Sałatka z fetą i ananasem 241

czasu na chorowanie;) Trzeba ogarnąć temat sałatkowy, żeby w listopadowe wieczory nie siedzieć na d pustą mi seczką ...  Ciekawe połączeni e smakowe, chętnych zapraszam do testów;)     Sałatka z fetą i ananasem Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy słoik papryki marynowanej 4 ogórki kiszone 4 jajka ser feta majonez pieprz  sól kilka kropel octu Przygotowanie: Ananasa

Lawendowe Niebo
Kaszowiec - ciasto z kaszy manny (bez pieczenia) 651

naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę której normalnie jak twierdzi nie lubi - w końcu każda rzecz odpowiednio doprawiona czy przygotowana nabiera nowego smaku. Zawsze warto

Poezja Smaków - blog kulinarny
Suflet z wędzonym łososiem 140

mascarpone 2 łyżeczki świeżego kopru 2 jajka 80 g wędzonego łososia sól i pieprz do smaku masło do smarowania kokilek do dekoracji łosoś, serek mascarpone i koper  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło, mleko i mąkę, jak masa zacznie delikatnie gęstnieć dodajemy koper i serek, cały czas mieszają. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Niezły Młynek
8 przerażających nazw dań włoskich 299

Dania włoskiej kuchni mają bardzo ciekawe nazwy. Niektóre z nich brzmią na prawdę apetycznie jak np. saltimbocca – skaczący do ust, inne określają konsystencję jak semifreddo – połowicznie zmrożony, jeszcze inne związane są z postaciami historycznymi – Margherita lub zagadkami – carbonara ma pochodzić od karbonariuszy lub czarnego jak węgiel pieprzu… Są jednak nazwy wzbudzające co najmniej

Bon Ton Italia
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 239

Dziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam!  Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód:  270 g ciemnych

Domowa Cookierenka Agi
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 186

jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki

Martyna Cooks
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 181

Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło

Niezły Młynek
Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami 141

najlepiej przy pomocy trzepaczki mieszamy. Gdy czekolada połączy się dokładnie z mlekiem, będzie gładka i kremowa, przelewamy do kubeczków, podajemy posypane korzenną przyprawą.  Dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia, polecam dodać do czekolady, zamiast korzennej przyprawy pokruszone w dłoni płatki chili, albo sól morską, która świetnie wydobywa smak czekolady

Moja smaczna kuchnia
tymiankowe półspaghetti z pieczarkami i szpinakiem 230

Szpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula

zobacz ich smak
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 243

Warsztaty kulinarne zawsze są bardzo ciekawym dla mnie wydarzeniem, na co dzień gotuję tylko w parowarze, także na nich mam okazję poznawać inne techniki gotowania, nowe smaki i przede wszystkim uczyć się od świetnych Mistrzów Kulinarnych. Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem(...)pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą

Parowar Faceta
Banany w czekoladzie z orzechami 181

porcji Składniki:  4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech laskowy z pistacją) 8 długich wykałaczek  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem na gładką masę. Banany przecinamy na pół i nabijamy na wykałaczki, następnie zanurzamy w w czekoladzie o posypujemy orzechami. Układamy

Niezły Młynek
,,Historia wewnętrzna" - recenzja książki o... jelitach 181

podjął się tak istotnej, ale wciąż często bagatelizowanej kwestii. Nie spodziewałam się, że ktokolwiek poruszy temat związany z... naszym wnętrzem. Bo jelita powszechnie uważa się za narząd ,,podrzędny", nieciekawy i w ogóle bardzo nieapetyczny. Kto na co dzień myśli o tym, co dzieje się w jego wnętrzu? Tymczasem nie zdajemy sobie sprawy, jaki wpływ ma stan jelit

Kuchnia Ellie
Słodki konkurs z Sante 150

jakiegoś czasu zdrowiej się odżywiam, więc przesyłka od Sante była zdecydowanie przyjemnym zaskoczeniem. Chia, komosa, ostropest, jagody goji… brzmi dziwnie, ale z tym można przygotować naprawdę ciekawe dania. Może Wy również zechcecie urozmaicić swoją dietę? Jeśli tak to mam dla Was niespodziankę!     A TERAZ CZAS NA Czytaj dalej... Artykuł Słodki konkurs z Sante pochodzi

Pasja Smaku