ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:133/728)

Domowy jogurt z jogurtownicy 136

jeśli ktoś lubi jogurty smakowe to nic nie stoi na przeszkodzie żeby po zrobieniu dodać do słoiczka odrobinę owoców czy dżemu owocowego. Albo troszkę pasty waniliowej. Co ciekawe, bez problemu można zrobić jogurt z ogólnodostępnego mleka UHT. Dzięki temu, że to mleko jest wyjałowione ze wszystkiego bardzo fajnie i szybko namnażają się tam pożądane kultury bakteryjne. Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 213

dodatków, czy wyczarować z nich smakowity deser. Padło na to drugie i zniknęło w mig! Chodzi tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie

Be Fit Be Strong
What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki 232

szczerze, że gdy kupiłam jej pierwszą książkę to nieco się zawiodłam i po jakimś czasie ją odsprzedałam. Książka jak dla mnie była bardzo nieczytelna. Owszem zdjęcia piękne, przepisy ciekawe ale nagromadzenie na każdej stronie pięciu różnych, mało wyraźnych i niekiedy maleńkich czcionek skutecznie odstraszyło mnie od wypróbowania przepisów. A nie lubię mieć książek z których nie skorzystam

Mienta blog
Krokiety w waflu z farszem z ziemniaków z cebulką. 303

długo się do nich zbierałam, że w końcu wafle zjedliśmy na słodko. Na szczęście udało się za nie zabrać za drugim razem. I są gotowe, bardzo smaczne i ciekawe krokiety. Zawsze to coś innego, nowego. Mi smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :) Składniki: Farsz: 785g obranych ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia cebuli. Ponadto

W kuchni u Moniki
Czy Dorota będzie szefem kuchni? Fotorelacja z konferencji prasowej 143

przy tym dobrze się bawiąc.  W talk show  „Dorota, Karol i Goście” b ędziemy mogli uczyć się prostego gotowania dla bliskich. Co najważniejsze będą to bardzo ciekawe i proste przepisy, których się boimy. Tylko dlaczego? Gotowanie wcale nie  jest take trudne jak się nam wydaje. Mając świetnych nauczycieli zdecydowanie gotowanie staje się proste i przyjemne

Niezły Młynek
Tortilla pszenno-żytnia 193

Hortex to ciekawe rozwiązanie i doskonała alternatywa dla barowego jedzenia, które nie jest tak zdrowe, jak to przygotowane przeze mnie.   Składniki: 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet

Kuchnia w czekoladzie
Wyniki konkursu urodzinowego :) 163

się takiego zadania, że jeśli coś smakuje, to z chęcią na blogu publikuję. Dziękuję Wam wszystkim za zdjęcia kolorowe, dania smaczne, wyjątkowe. Za życzenia urodzinowe, miłe wpisy i ciekawe przepisy. Siedziałam, czytałam, rozmyślałam i ciągle nie wiedziałam, czy słodkie danie czy słone mi bardziej posmakowało, czy przepis dodany, czy to co się fajnie rymowało. W końcu się zdecydowałam

Moniki Smakołyki
Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada 253

Jeszcze ciepłe dni na dworze więc można pokusić się o taki sernik. Sernik na zimno z dodatkiem winogron oraz z galaretką o smaku pinacolady. Ciekawe połączenie smaków a rezultat zaskakująco pyszny. Polecam aby spróbować. Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prozdrowotny koktajl jeżynowy 184

przydzielona Ewa, swoją drogą bardzo sympatyczna kobieta, wraz z roczną córeczką Laurą. Tak naprawdę, moje obowiązki najbardziej skupiały się na maleństwu niż na mamie i było to również ciekawe przeżycie. Nabrałam sporego doświadczenia w przewijaniu, karmieniu, przebieraniu, kąpaniu, usypianiu i zabawianiu dziecka. Gdy Ewa z małą już wyjeżdżały, nie spodziewałam się, że między mną a Laurą powstała ogromna

Be Fit Be Strong
Miodowe ogórki na zimę 173

szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika wkładamy koper i ogórki

Niezły Młynek
Leśny mech 424

Jeśli lubicie ciekawe ciasta to leśny mech jest dla Was ... wygląda intrygująco, jest bardzo smaczne (wbrew pozorom nie czuć szpinaku) i bardzo proste. Gdy przekopywałam interent w poszukiwaniu przepisu na to ciasto zauważyłam, że generalnie przepis na samo ciasto jest jeden, z rozróżnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej

cucinare
Lody rumowe z rodzynkami (Malaga) - bez jajek i maszyny 347

malaga mu nie smakują, bo stanowczo za słodkie i rumu w nich próżno szukać... Nawet te topowe, pewnej znanej "lodowej" rodziny mają w swym składzie zamiast rumu, co ciekawe "aromat identyczny z naturalnym"... A tego nie lubię... Oj nie... Wyśmienite, aksamitnie kremowe, nieprzesłodzone lody Malaga z prawdziwym rumem, gotowe do konsumpcji od razu po wyjęciu z zamrażarki można

maniapieczenia
Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami 277

połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę. O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie na Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym . Przeczytajcie koniecznie bo to ciekawe informacje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 185

pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu. Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 249

smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również w Czechach, na Słowacji , w kuchni Chorwackiej, a bardzo powszechne w Polsce, Austrii i Izraelu. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kabanosy

Karo in the Kitchen