Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 343niż mąka pszenna. Wymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę. Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce(...)tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C). A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek
Sajkofanka smaku
Krem z pomidorów z serowymi uszkami 173Składniki: pomidory w puszce 1 szt czosnek 1 ząbek cebula 1 mała oliwa z oliwek 1 łyżka sól pieprz cukier do smaku Ciasto na uszka mąka pszenna 75 g woda ciepła 70 ml masło 12 g sól szczypta ser żółty 100 g Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podduście posiekany czosnek i pokrojoną cebulę . Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia(...)gotować około 10 min . Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem , doprawić do smaku . Ciasto na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto , włożyć do woreczka i odłożyć na 20 min żeby odpoczęło . Odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość około 3 mm , za pomocą literatki wykrawać kółka . Na każdym kółku nałożyć pół łyżeczki startego żółtego sera i zwijać uszka
Ala piecze i gotuje
Drożdżowe racuchy z jabłkami 6875rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia(...)patelni rozgrzać olej ,ciasto kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem
Ala piecze i gotuje
Naleśniki amarantusowo-kokosowe 238jogurt naturalny 200 ml czekolada mleczna 20 g banany 2 szt olej do smażenia Przygotowanie: Mleko kokosowe, mąkę pszenną,mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować.Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać.Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego.Ponownie(...)patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta żeby zakryło czekoladowe paski.Smażyć naleśniki z obu stron.Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę dodać do jogurtu naturalnego i wymieszać. Każdy naleśniki posmarować jogurtem,nałożyć kilka kawałków pokrojonego banana i zwinąć
Ala piecze i gotuje
Drożdżówki odrywane z borówkami 217dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć
Ala piecze i gotuje
Chleb z cukinią 240Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut
Ala piecze i gotuje
Ciasteczka misie 325utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby
Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 582orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka
Ala piecze i gotuje
Francuskie paluszki 242Delikatne i chrupiące paluszki z ciasta francuskiego mogą być idealną przekąską nie tylko na sylwestrowy wieczór. Możemy je zrobić bardzo szybko nawet jak goście już w progu. Jako dodatek świetnie pasuje sos czosnkowy lub ketchup. Składniki: ciasto francuskie żółty ser szynka sezam Kresto masło do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć pokroić wzdłuż krótszego boku na paski około
Ala piecze i gotuje
Racuchy z ananasem 305puszce olej do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać pięć plasterków pokrojonego w słupki ananasa, wymieszać i ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć
Ala piecze i gotuje
Pączki hiszpańskie 1303Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku(...)jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć
Ala piecze i gotuje
Pączki 249drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąkę, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję -około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Ala piecze i gotuje
Pierogi z truskawkami 257żółtko 1 płaska łyżka miękkiego masła 230 ml gorącej wody sól szczypta truskawki Przygotowanie: Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce
Ala piecze i gotuje
Gofry jogurtowe 331sztywno ze szczyptą soli. Żółtko przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, wodę, cukier puder oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je z masą mieszając za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto jogurtowe na 30 minut. Formę od gofrownicy nagrzewamy, następnie delikatnie smarujemy(...)olejem. następnie wlewamy do każdej porcję ciasta. Pieczemy gofry jogurtowe ok 10 minut. Po wyjęciu z formy wykładamy gofry na kratkę, aby odparowały. Ja podawałam je z cukrem pudrem i jagodami. Każdy podaje je z ulubionymi dodatkami. The post Gofry jogurtowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 222podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę
Mia Cucina Sofieta