KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 315dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące, gdy przygotowywałam z samą wodą wystarczyło 620g mąki, przy wersji z mlekiem musiałam dosypać jeszcze 10g, stąd różnice w składnikach. Z ciasta uformować kulę(...)dłońmi maczanymi w oliwie) i odstawić pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto zbić i lekko zagniatając uformować z niego 10-12 bułek, maczając ręce w oliwie. Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem z wodą (dla lepszego koloru bułek), posypać ulubionymi ziarnami, skropić
Smaczne Zdrowe
Tarta z mascarpone, truskawkami i czekoladą 302dwie łyżki wody 300 gram truskawek świeżych jedna tabliczka czekolady mlecznej 300 gram mascarpone 100 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym laska wanilii dwie łyżki miodu Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy 100 gram masła, jajko, szczyptę soli, cukier i szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy wodę, jeśli jest odpowiednie(...)lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i suszymy truskawki, kroimy je na pół. W miseczce ubijamy mascarpone mikserem, dodajemy serek homogenizowany, miód i ziarenka wanilii. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej masłem blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, czekamy
Mango Papaja
Proste ciastka z truskawkami i czereśniami 190Bardzo proste, słodkie i jaaaakie pyszne! Składniki: jeden płat ciasta francuskiego jedno żółtko wymieszane z łyżeczką cukru po pół szklanki truskawek i czereśni + 3 łyżki cukru waniliowego cukier puder Truskawki kroimy w ćwiartki i mieszamy z wydrylowanymi czereśniami i cukrem. Ciasto francuskie kroimy na 9 prostokątów, na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżce owoców i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Smarujemy każde(...)ciasto żółtkiem wymieszanym z cukrem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem i... gotowe
Mango Papaja
Tarta z kurkami, grillowanym kurczakiem i fetą 216gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu: klik z mąki, jaja, masła, soli i wody. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z oliwą(...)Grillujemy na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony, potem kroimy pierś w plastry. Roztrzepujemy dwa jaja ze śmietaną i dodajemy starty ser. Również doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz
Mango Papaja
Kajzerki z czarnuszką 190bułeczek: jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić
Delicious Titbits
Torcik cappuccino 279jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny) Torcik cappuccino Biszkopt (dwa blaty, tortownica(...)jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek
Mia Cucina Sofieta
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 369niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych
OstryKęs
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 273Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę
Ze smakiem i z pasją
Puszyste malinianki na jogurcie . 5944bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem(...)letniego mleka 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki umieścić w misce , wymieszać drewnianą łyżka a następnie wyłożyć na wysypany mąką blat . Zagniatać ciasto ok 2-3 min. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto uformować w długi rulon i podzielic na 20 kawałków. Każdy z nich rozpłaszczyć , nadziać 3-4 malinami
Malinowa Kawiarenka
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 326posiekanego szpinaku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić(...)minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone
Obiad za dychę
Bułki śniadaniowe 224bloga Kuchniamaryny. U mnie wyszło 16 bułek i wszystkie zniknęły w jeden dzień z czego się bardzo cieszyłam bo to oznaczało tylko to, że były smaczne. Do ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki. Składniki: 450 g wody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej(...)garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy
Ala piecze i gotuje
Kurczak balti z chlebem pita 433maki 2 łyżeczki suchych drożdży Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to mikserem z hakami, gdyż ciasto może się nieco kleić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę. Przełożyć na stolnicę i podzielić
Obiad za dychę
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 263łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez(...)minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut
Ze smakiem i z pasją
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 235wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej typ 1850 3 łyżki siemienia lnianego 200ml wody(...)150ml mleka 2 łyżki oleju 25g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formujemy 6-8 bułek (ja zrobiłam
Ze smakiem i z pasją
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 207wsypać do miski, dodać sól. Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka i po chwili wlać do miski z mąką. Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce. Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :) Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe
Ze smakiem i z pasją