Pizza na kruchym spodzie 232mnie swoim smakiem, zapachem..i postanowiłam zrobić ..pizzę a może q uiche ..Według przepisu znalezionego w jakiejś starej książeczce [ ja troszkę przepis zmieniłam] była to pizza na kruchym spodzie.....ciasto z dodatkiem smalczyku było pyszne, kruche, pachnące... 1,5 szkl.mąki 12 dkg smalczyku Smakowita Pajda 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany sól sos curry dowolne dodatki kiełbasa cebula ogórek(...)korniszon papryka pomidor ser żółty Mąkę posiekać ze smalczykiem , śmietaną , jakiem i solą.Zagnieść ciasto .Płaską formę na tartę wysmarować masłem , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku.Posmarować sosem curry, wyłożyć dodatki [ kiełbasę podsmażyć razem z cebulką, dodać pomidor, ogórek i paprykę], posypać żółtym serem i zapiec. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda! . którego
Moje domowe kucharzenie
Pizza " z kamienia" 272Pizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy(...)drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni. Ja pizzę piekłam na kamieniu..i od razu wyłożyłam na zimny kamień
Moje domowe kucharzenie
Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie 207jajek 75 g oleju Rapso 320 g wody 19 g soli 25 g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto żółtko roztrzepane z łyżką wody Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na stół i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie. Następnie podzielić ciasto na 9 kawałków, ukształtować
Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką 191posypać łyżeczką cukru i wlać odrobinę letniego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczoną margarynę i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. [ Ja wyręczyłam się automatem do chleba] . Ciasto rozwałkować, foremką wycinać serca(...)serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym żółtkiem.W wyciętym środku włożyć dżem , posypać kruszonką.Wycięte małe serduszka można posypać kruszonką i upiec lub zagnieść ciasto ponownie i wykrawać serca. Piec w uprzednio nagrzanym do 170° piekarniku ok.35 minut
Moje domowe kucharzenie
Kruche różyczki 232margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli słoiczek marmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko
Moje domowe kucharzenie
Gofry z czekoladą 239Gdzieś w necie wynalazłam przepis na gofry z dodatkiem czekolady..i musiałam je wypróbować..dodatek czekolady świetny pomysł..ale to ciasto akurat nie przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę.. 25 dkg mąki 15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor
Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 208cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykry(...)środka, ale nie do końca [ zostawić około 10 cm ]podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków Każdy płatek przekręcić 2-3 razy, wszystkie w tą samą stronę.5 część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta , posypać cukrem ze skórką i zwinąć w rulon.Podzielić na 4 kawałki .Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć
Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki zawijane -mufinki 214bułeczki robiłam dawno temu...w sumie miały być inne...ale wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, posmarowałam dżemem malinowym..zwinęłam jak roladę..pokroiłam w plastry..i przełożyłam do foremki na mufinki..bułeczki pięknie wyrosły i były pyszne.. 3 szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: dowolny dżem żółtko Drożdże ,3 łyżki(...)cukru, letnie mleko ,3 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajka,wystudzoną,roztopioną margarynę,sól,3 łyżki letniej wody,resztę cukru.Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować dżemem. Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki półfrancuskie śmietanowe 227Moja rogalomania znów była w użyciu..mam nadzieję, że moi domownicy nie będą narzekać , że tak często są rogaliki..ale tym razem są to rogaliki półfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie(...)szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę i sól.Szybko połączyć składniki i zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.Następnie ciasto p odzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200 stopni
Moje domowe kucharzenie
Orzeszki kakaowe 268Moja gofrownica znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj ..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis(...)Nadzienie: 15 dag masła 15 dag cukru pudru 10 dag orzechów włoskich mielonych mleko (ok. pół szklanki) około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol
Moje domowe kucharzenie
Rosół z kluskami lanymi 395gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się wodę, mleko lub bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie(...)kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości mąki
Moje domowe kucharzenie
Błyskawiczne bułeczki 216rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko i dokładnie wymieszać / wyrobić.Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem miski, posmarować roztopionym masłem ciasto po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć
Moje domowe kucharzenie
Sernik truskawkowy na zimno 244Pyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy(...)łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale miksując. Podzielić na połowę Do jednej części dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.Masy wyłożyć na wystudzonym cieście.Można najpierw jedną a, potem drugą część, albo tak jak ja łyżką kładłam na przemian.Odstawić do zastygnięcia.Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do lodówki
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z serem i szynką 223ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie
Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z budyniem, truskawkami i galaretką 378Proste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka(...)dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut
Moje domowe kucharzenie