ciasto - 164325 przepisów (strona:5372/10955)

PIERNICZKI STAROPOLSKIE 207

świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki  z    ciasta , które leżakowało ponad  miesiąc. Jako pierwsze upiekłam pierniczki, jak na razie są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Surowe  ciasto jest dość twarde i ciężko wyjmuje się z miski, ale po chwili robi się już miękkie i bardzo dobrze(...)się wałkuje. Przy wałkowaniu należy dość sporo posypywać mąkę ponieważ ciasto potrafi przyklejać się do wałka. Pierniczki piekłam 15 minut a zapach przy ich pieczeniu jest po prostu obłędny        rrarossa@gmail.com

RAROSSA
OPONKI SEROWE 256

chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka  - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie(...)wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto  Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku  wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka

RAROSSA
MURZYNEK 502

Smaczne puszyste i wilgotne ciasto, które zawsze się udaje. składniki 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru waniliowego 4 jajka Wykonanie Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół(...)szklanki masy (polewa). Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C  gorące ciasto polać polewą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
STAROPOLSKA BABA PARZONA 244

wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Dodaj części bakalii(...)resztę pozostaw do dekoracji), szczyptę soli i cukier waniliowy staranie wymieszaj. Wyrobione ciasto nałóż do formy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę. Ostudzoną babę polej lukrem i udekoruj resztą bakalii.                        rrarossa@gmail.com

RAROSSA
ROLADA TRUSKAWKOWA 197

cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 244

Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce

RAROSSA
Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską 213

borówki amerykańskiej   Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i wszystko razem łączymy. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny lub inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu

Weganizm infantylny
Brownies z czarnej fasoli 212

łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej) 5 łyżek siemienia lnianego 12 łyżek wody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowego sól opcjonalnie: 30 łyżek mleka migdałowego (dzieliłam ciasto na trzy porcje, do każdej dodałam po 10 łyżek mleka, w moim przypadku było to koniecznością, ponieważ mikser, który posiadam, nie radzi sobie z miksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości(...)trzech porcji dodawałam po 10 łyżek mleka. Jeżeli ułatwi to pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić.      Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu

Weganizm infantylny
Pampuchy na obiad i na deser 2940

Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis:  500g mąki  200 ml ciepłego mleka  30 g drożdży  2 jajka  10 g cukry  1 łyżeczka soli  Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka

Niezły Młynek
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 425

Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej  dodatkowo mąka do obtoczenia ok 1 szklanki Przygotowujemy ciasto naleśnikowe tylko, dużo gęstsze. W misce łączymy składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące  i wrzucamy

Niezły Młynek
Moje domowe nachosy 212

rzepakowego szczypta soli szczypta cukru szczypta kurkumy Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier i kurkumę. Wlałam wodę oraz olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.  Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 212

Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru(...)roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie

Kulinarny Pamiętnik
Różowy makaron 265

masy buraczanej dodałam jajka, oliwę i sól i całość raz jeszcze dokładnie zblendowałam. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam buraczaną pastę i dokładnie wyrobiłam przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (gdyby ciasto było zbyt mokre, można dosypać trochę mąki, ale nie za dużo - musi być gładkie i elastyczne). Gotowe ciasto podzieliłam na porcje i każdą z nich rozwałkowałam (na obsypanym

Kulinarny Pamiętnik
Od czegoś trzeba zacząć... 212

Witam Serdecznie moich przyszłych czytelników.      Chciałam podzielić się z wami pomysłami na różne potrawy, ciasta oraz wiele innych pomysłowych rzeczy, które mogłyby was zainteresować oraz zainspirować do ich wykonywania, eksperymentowania oraz ich zastosowania w życiu codziennym.      Ponieważ jest to mój pierwszy w życiu blog, postaram się was czymś zainteresować i pokazać wiele różnych ciekawostek(...)się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty  itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania