ciasto - 164325 przepisów (strona:5384/10955)

ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 215

zupki czekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej(...)następnym razem nie dam wcale) + konfitura do nadziewania ( u mnie powidła bez cukru i konfitura wiśniowa ) Wszystkie składniki zagnieść razem. Można schłodzić wówczas lepiej się rozwałkuje, ale nie trzeba. Ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy na blacie, podsypując mąką. Ja wyklejam blat folią spożywczą , podsypuję mąką, nakładam folię lub worek i wałkuję ( wtedy ciasto się nie klei). Bardzo fajnie się

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 322

ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy. Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster(...)łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.15 minut aż "ruszą". W dużej misce umieścić resztę składników , dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją mąką lub otrębami, silikonowej nie trzeba) i dokładnie "ubić" ciasto oraz wygładzić łyżką maczaną w wodzie.  Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie

Smaczne Zdrowe
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 460

drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 213

kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia(...)objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy . Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 299

misie miksera. Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie. Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne. Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA KUKURYDZIANE, BEZGLUTENOWE 347

Pyszne, kruche ciasteczka, tym razem w wersji bezglutenowej. To pierwszy taki eksperyment ale z pewnością nie ostatni, gdyż ciacha okazały się bardzo smaczne. Z ciasta można także przygotować kruchy, bezglutenowy spód. Można użyć dowolnych mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam je z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, następne będą z mąką i skrobią kukurydzianą. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej(...)szklanka skrobi ziemniaczanej  /  kukurydzianej - 1 jajko - 1 żółtko - 200g zimnego masła - 1/2 szklanki ksylitolu - szczypta soli Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Użyłam do tego miksera. Następnie uformować kulę (u mnie 2), zawinąć ją w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką i wykrawać

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 277

dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 279

ciepłe miejsce na ok.30 minut. W misie miksera umieścić mąkę orkiszową, sól, dodać mleko , oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok.60 minut. Po tym czasie na blat (u mnie wyłożony folią spożywczą) wyłożyć ziarna, rozłożyć je równomiernie. Na nich ułożyć(...)wyrośnięte ciasto i uformować wałek. Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły. Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 282

przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść

Smaczne Zdrowe
Drożdżowa tarta z cukinią i chorizo 218

Coś na szybko, ale bardzo smacznie. Kto nie jest na diecie ten sobie może pozwolić, choć i tym na diecie polecam domową pizzę, przynajmniej wiesz co jesz. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : sos pomidorowy , grillowana cukinia, plasterki chorizo(...)tarty ser żółty  Przygotowanie  : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika

Magiczne Życie Marty
Sernik nowojorski 345

klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruzja na talerzu 315

tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem  Ciasto:  300 g mąki  100 ml mleka  suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne(...)czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa  Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.    W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą

Sajkofanka smaku
Ciasteczko prawdę Ci powie... 290

Składniki 300 g mąki 100 g cukru pudru 3 jaja  łyżka oleju  łyżka wody Mąkę przesiewamy do miski, wrzucamy jaja, cukier, olej i wodę, po czym zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie, ale lekko klejące. Nam wyszło to tak: Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy wyciętą i złożona wróżbę, po czym zamykamy na pół(...)formujemy w półksiężyc.   Z całego ciasta wychodzi około 60 ciasteczek. Układamy je na dużej blaszce wysmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasteczka będą lekko rumiane i kruchutkie. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zaparzyć dobrą herbatkę, zaprosić znajomych i wspólnie zajadać ciasteczka, które kryją w sobie magiczne wróżby. Kto wie, może któraś się

Sajkofanka smaku
Słodka tarta na powitanie 295

folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić. Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone(...)ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już tylko delektujemy się smakiem! :) A oto efekt końcowy

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe 252

rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło,  żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto. Na początku dorzucamy sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto powinno być gładkie i nieco elastyczne.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.  Po tym czasie formujemy z ciasta

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania