BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 242cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała. Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę 45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej. Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem, wsypuję(...)szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję. SAMCZEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 246Odkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis, na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak, jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało. Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu(...)dodać od siebie, inaczej czuję się niespełniona. I przyznam, że od tamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciasto nie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem. Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK , pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki
W kuchni Karmel-itki
MUFFINKI ZE SNICKERSEM. 233tylko do połączenia składników, nic dłużej. Szykuję 12 papilotek (jeśli są dość cienkie i miękki, kłaść podwójnie, a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekę około 20-23 minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić(...)dopieczone, wkłuwając patyczek z boku, gdzie nie ma batonika. Jeśli nie obkleił się ciastem, można muffinki wyciągać z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 236przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica(...)Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki
W kuchni Karmel-itki
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. 246łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub białego cukru) Mąkę gryczaną, pszenną, ksylitol oraz proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję wodę,olej i jajka i dokładnie miksuję. Ciasto wyjdzie nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron
W kuchni Karmel-itki
Bułki pszenne 287szklanki z ciepłym mlekiem wsypać cukier oraz drożdże, dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę (przesianą przez sito), sól, dodać jajko, olej oraz mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i zasypać lekko mąką. Z ciasta formować
Zgrabne Gotowanie
Chleb pszenny 157objętość. DROŻDŻE SUCHE: W miseczce dokładnie wymieszać drożdże z wodą oraz cukrem. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej. Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Odstawić do wystygnięcia - ciepły się bardzo
Zgrabne Gotowanie
Ciastka z maszynki 269Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach(...)smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać
Blondynka Gotuje
Placuszki z Ricotty z Bananami 218misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować w drugiej misce. Do zmiksowanych mokrych składników wsypać suche i zmiksować. Na końcu dolewać mleko. Powstała gęsta masa, którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem
Blondynka Gotuje
Ciasteczka w Piegi 190wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy(...)cukierki, lekko je wgniatając w ciasto. Ciasteczka pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje
Babka Piaskowa 217Przepis z notesu rodzinnego. Przepis można modyfikować do woli. Łatwa w wykonaniu. Nawet mój prawie trzynastoletni syn potrafi ją sam upiec! Na blogu umieściłam zdjęcia ciasta upieczonego właśnie przez mojego syna. Na zdjęciach są dwie wersję. Cała ciemna - nie było dzielenia ciasta i dwukolorowa:) Alex uwielbia tą babkę z cukrem pudrem, a ja smaruję kromkę konfiturą truskawkową(...)oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy, jest cięższa od jasnej masy i sama opadnie sobie jak chce:) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 252ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody(...)cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę: Białka ubijamy
Blondynka Gotuje
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 276patelni - dla mnie to była największa trudność, ale nie była to trudność nie do pokonania, więc moi Kochani - do dzieła! :) Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm: CIASTO: 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej 20 g rozpuszczonego masła sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych(...)oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się
Blondynka Gotuje
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 229czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy(...)pieczemy w temperaturze 160 stopni 25 - 30 minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru
Blondynka Gotuje
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 330cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany łyżką formujemy małe racuszki. Smażymy z obu stron
Blondynka Gotuje