ciasto - 164325 przepisów (strona:5249/10955)

Tarta z chorizo i rucolą 208

Kruchy spód tarty z chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula(...)oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 197

gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto właściwe: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej cały zaczyn 160 g letniej wody 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy(...)misce, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 351

piekłam chleb z kaszą gryczaną , który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą(...)gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 231

przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta.  Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut

Roślinna - blog wegański
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 270

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. SZPARAGI: Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z sosem! Smacznego

Ostra na Słodko
Placki z jabłkami / Pancakes with apples 165

about 2 cups) cukier cynamonowy / cinnamon sugar cukier puder / powdered sugar olej / oil   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z jabłka. Jabłka myjemy i obieramy. Wycinamy(...)środek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! *****   At the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the sugar, then we add flour and milk and mix it again

Projekty ze smakiem
Ciasteczka z masłem orzechowym 212

szklanki cukru 110 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 30 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, aby powstała jednolita masa. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,8 cm i wycinać ciasteczka o średnicy 5 cm (wyjdzie około 35 ciasteczek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Ciasto z jablkami i porzeczkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.87 193

Wiem wyda się to Wam dziwne ale z racji udziecenia i odległości rzadko uczestniczę w wydarzeniach tego typu. Po napawałam się wolnością w sobotę a w niedzielny poranek upiekłam ciasto i chleb, i pojechaliśmy po dzieciaki. Syncio był dzielny ale bardzo emocjonalnie podszedł do sprawy, nawet nie wiem czy na tę okoliczność nie dostał stanu podgorączkowego... Zmieniam jednak temat(...)będzie o cieście! NIe tym pieczonym w niedziele ale tym zaległym sprzed tygodnia, pysznym, prostym w przygotowaniu i w sam raz by wykonać lodówkowe czystki np dotyczące mrożonych owoców.  U  mnie z jabłkami, bo brzoza już nie pyli, i z porzeczką :) przepis z książki Donny Hay (z moimi modyfikacjami). Ciasto z jablkami i porzeczkami 225 g mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 240

dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około(...)nałożyć szparagi i pomidory. 4, Delikatnie nalewać w wolne miejsca masę Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej i zarumienienia się ciasta Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Smacznego :) Zobacz także:                            Klasyczna  Lasagne Bolognese

KreatywnePiny
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 359

tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka(...)przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować

Kto ugości moich gości?
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 395

warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki, aby ciasto było dość ścisłe (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich używamy). W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ciasto można przecierać przez specjalny przecierak do klusek, ale też można(...)robić starym domowym sposobem. Na płaskiej deseczce (czasami używam odwróconej przykrywki, bo łatwiej mi utrzymać ją od spodu) wyłożyć część ciasta i łyżką odrywać kawałki i wrzucać je do wrzącej wody. Łyżkę, co kilka chwil trzeba maczać w gorącej wodzie, mieszając tak, aby wrzucone kluski się nie posklejały. Po wypłynięciu gotować je na małym ogniu około 5 minut (jeśli kluski

UgotujmyTo.pl
Cebularze 307

pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu. Składniki  na 10 sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego(...)sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić

Ze smakiem i z pasją
Tortilla wersja hot 260

pomidorowego. dodatki. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej, paprykę ostrą i przecier pomidorowy. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy

paapilotkaa
Orzeszki 286

Kruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:)  Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka;  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka(...)śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka = 250 ml. Zamiast kremu

In my kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 161

Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania