Ciasto z dynią i orzechami pecan 145sezonie jesiennym nie może u nas zabraknąć puszystego, lekkiego i korzennego ciasta dyniowego z dodatkiem orzechów pecan. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to także przypadnie Wam do gustu. Wskazówka: niektóre dynie mają dosyć wodnisty miąższ i trzeba je odcedzać przed dodaniem do ciasta. Jeśli nie chcecie tego robić wybierzcie dynię Hokkaido, której miąższ jest zwarty i idealnie nadaje się do pieczenia
Milion Smaków
Dary lasu 146Pyszne ciasta z świeżych owoców już niedługo zdominują nasze słodkie menu. Dla tych, którzy już nie mogą się doczekać pozostaje wariant alternatywny czyli mrożonki. Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu
Milion Smaków
Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką 147Rabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany(...)upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smaków
Ciasto drożdżowe z truskawkami 151Bezkonkurencyjne letnie ciasto na polskich stołach - drożdżowe. Rządzi od wieków i nie zapowiada się na to, żeby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Cudowny zapach unoszący się po domu podczas pieczenia przypomina czasy dzieciństwa. Podobnie podjadanie z miski surowej kruszonki. W sezonie truskawkowym warto pokusić się o dodanie do ciasta drożdżowego właśnie truskawek. Kompozycja jest rewelacyjna - pulchne drożdżowe ciasto
Milion Smaków
Szybkie ciasto jogurtowo-orkiszowe z truskawkami 161ciasto możecie zrobić w naprawdę błyskawicznym tempie, przy jednoczesnym wykorzystaniu minimum kulinarnej wiedzy i akcesoriów. Dlatego jest niezawodną opcją "na ostatnią chwilę". Po prostu mieszamy składniki, posypujemy owocami i pieczemy - banalnie proste. Dodatek mąki orkiszowej dodaje ciastu mięsistości i charakterystycznego, nieco orzechowego posmaku. Świetnie sprawdzi się do zapakowania na piknik lub jako pełnowartościowa przekąska do pracy. Przepis powinien(...)spodobać się również osobom będącym na diecie - ciasto jest mocno "odchudzone" w porównaniu do klasyki gatunku (brak masła, niewielka ilość cukru trzcinowego, jogurt, mąka orkiszowa
Milion Smaków
Ciasto kokosowe z jagodami 124takie ciasta, które znakomicie pasują do porannej czy popołudniowej kawy w leniwy weekendowy dzień - proste, lekkie, bez zbędnych dodatków, z wyraźną dominacją owocu. Takie jest właśnie to ciasto - nieco egzotyczne przez dodanie wiórków kokosowych i soku z limonki, z wyraźnym smakiem świeżych jagód. Ciasto smakuje bardzo letnio i sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi
Milion Smaków
Kruche rogaliki z borówkami 122sezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie(...)obejmuje okresu chłodzenia ciasta w lodówce
Milion Smaków
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i orzechami 140ciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja
Milion Smaków
Ciasto marchewkowo-orkiszowe 171ciasto jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol. Dla aromatu - zmielony cynamon. Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy
Milion Smaków
Orkiszowa szarlotka z rabarbarem 172Kolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze
Milion Smaków
Bezglutenowe ciasto z gruszkami 142Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu
Milion Smaków
Malinowa chmurka 214Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com(...)Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła. Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta
Milion Smaków
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe 158Piękne, wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dominującym aromatem pomarańczy zachwyci Waszych domowników i gości. Cały trik tkwi w dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem. Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki. Przepis znalazłam w książce Nigelli
Milion Smaków
Tarta cytrynowa z bezową pianką 315połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka 2 żółtka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)oleju Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika
sama złodycz
Placuszki z cappuccino 381nich dodajemy jogurt naturalny oraz mleko, dokładnie mieszamy składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: mąkę, cappuccino, proszek do pieczenia, cukry oraz sól. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło zbyt gęste dolewamy mleka. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy
Kuchenne aromaty