Tarta z cukinią 192która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego(...)parmezanu, 1/2 startej skórki z cytryny, 1/4 średniej papryczki chilli, łyżka bułki tartej, pieprz, sól ziołowa Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciastem wyłożyć formę do tarty, włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec dosłownie z 3-5 minut. W miseczce należy wymieszać ze sobą roztrzepane jajko, śmietanę, ricottę, parmezan, mozzarellę, posiekaną natkę, startą skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek
Plate of Joy
Świnki w kocykach 233mieszamy. Następnie ścieramy ser, mieszamy z mąką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - roztrzepane jajko, mleko i olej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i zagniatamy miękkie ciasto - w razie potrzeby dosypując jeszcze trochę mąki. Wałkujemy ciasto i kroimy na kawałki. Parówki można pokroić na mniejsze części, aczkolwiek ja zawsze kroje na połówki i zawijamy dokładnie w ciasto
Plate of Joy
Bułki pszenne razowe 187mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie(...)ciasto odgazować przy pomocy uderzenia ręki, chwilę wyrobić i podzielić na równe 10 części. Uformować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 - 25 minut. Studzimy
Plate of Joy
Czekoladowe cupcakes z owocami 221Czekolada i owoce, absolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser. Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)masy mąkę na przemian z mlekiem - w trzech partiach składniki suche, w dwóch mleko, ostatnią partią będzie mąka, miksujemy do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem i dodać do ciasta, wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki przez 17-20 minut - do tzw. suchego patyczka. Studzić
Plate of Joy
Lekki tort marchewkowy 155proszek,przyprawę piernikową i cynamon.W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja,dodając stopniowo cukier i olej.Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę.Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy(...)mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 151NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Wielki apetyt
Tarta ze szpinakiem 171sera ricotta pieprz Sposób przygotowania: Z mąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Dodać sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy(...)smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone ciasto i zapiekamy ok 40 minut (do momentu ścięcia się wierzchu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Ciasto marchewkowe z makiem 171Miałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku 1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetyt
Ciasto ze śliwkami 172Dziecko w przedszkolu,drugie śpi,mąż w pracy,więc czas dla mnie.Dostałam od teściów kosz węgierek,więc zabieram się za ciacho ze śliwkami. Ciasto szybkie i smaczne,czyli takie jak lubię. Do tego ciasta nie brudź miksera! Składniki: 100g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jaja śliwki cukier(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać rozpuszczone masło i cukier.Następnie dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć śliwki-skórką do góry (cały sok i aromat ucieknie w ciasto). Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie posypać cukrem perlistym i płatkami czekoladowymi. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Ciasto waniliowe z kakaowymi zawijasami 142Okazało się,że za chwilę odwiedzą mnie goście.wpadłam do kuchni i zabrałam się za przygoowanie "małego co nie co".Ciasto wyszło pyszne do takiego stopnia,że śmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy(...)cukrem i dodajemy do nich ubite na puszystą masę jajka.Delikatnie łączymy dodając suche produkty(wcześniej je dokładnie wymieszałam).Na sam koniec dodaje mleko,cukier waniliowy i ekstrakt.Wszystko delikatnie łącze.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.Zostawić tylko 3 łyżki masy i dodać do niej kakao.Ciemną masę wylać szlaczkiem na wierzch i patyczkiem zrobić esy floresy, Ciasto
Wielki apetyt
Babka czekoladowa 136Idealna, puszysta i niezwykle czekoladowa baba w sam raz na Wielkanoc i każdą inną porę. Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu(...)puszystą masę. Dodaj do nich olej i wrzącą wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Masę połącz za pomocą miksera. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i piecz ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika). Po wystudzeniu polukruj i udekoruj swoją babę. Smacznego
Wielki apetyt
Babka drożdżowa 127pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego
Wielki apetyt
Tartaletki 149tarty z kremem waniliowym i cytrynowym powstały zupełnie przez przypadek. Troszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesianą mąkę, cukier i sól zagnieść w kulę, dodać masło, wyrobić i dodać jajko. Ciasto włożyć pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na 3 mm. Schować do lodówki na 200 minut. Następnie wyklej ciastem wysmarowane masłem formy, przełóż je papierem do pieczenia
Wielki apetyt
Quiche 185Wieczorem przyjdzie do nas nasz "stały" gość, więc skonsumujemy z czerwonym, półwytrawnym winkiem. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno, gdyż obu opcjach smakuje super. Składniki: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 100 g sera koziego(...)twardego sól morska pieprz młotkowany z kolendrą ( Kamis) 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść (wyrabiać jak najkrócej), włożyć między 2 arkusze papieru spożywczego lub folii spożywczej i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Ciastem wyłożyć formę do tarty, po nakłuwać widelcem i wstawić obciążoną fasolą do piekarnika
Wielki apetyt
Ciasteczka na dzień mamy. 131waniliowego (ja dodałam własnej roboty, przepis znajdziesz tu ) 4 żółtka 50 g mleka sojowego Sposób przygotowania: Masło połącz z żółtkami a następnie dodaj pozostałe składniki. Gdy uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji plasteliny zawiń je w folię spożywczą i zostaw w lodówce na godzinę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Ciast rozwałkuj i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetyt