ciasto - 164325 przepisów (strona:5250/10955)

Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 202

wykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche.  Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej  1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym(...)proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy foremką nasze ciasteczka. Przed włożeniem do pieca ciastka smarujemy białkiem, posypujemy

Kuchenne aromaty
Francuzy z serem i rabarbarem 214

rabarbarem!  Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach.  Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru.   Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować(...)olejem, cukrami oraz żółtkami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na kwadraty 5 na 5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sera, na to kawałki rabarbaru, brzegi ciasta można złożyć do siebie. Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec

Kuchenne aromaty
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 333

Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Farsz 1 torebka kaszy gryczanej 15 dag tłustego sera białego masło  1 duża cebula sól pieprz Sposób Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut. Kaszę gotujemy do miękkości. Na maśle(...)podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, gdy się zarumieni dodajemy osączoną kaszę oraz rozdrobniony biały ser. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty do czasu aż wypłyną

Kuchenne aromaty
Pierogi z serem 224

jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Masa serowa 80 dag twarogu  4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego  2 żółtka Sposób Przesianą mąkę wsypujemy(...)miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.   Przygotowujemy masę serową: ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę serową i zlepiamy brzegi

Kuchenne aromaty
Pszenne bułeczki z makiem, sezamem i siemieniem lnianym 201

lnianego (w ziarnach lub mielonego) Sposób Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite, a przy rozciąganiu go ręką zacznie się kurczyć. Z ciasta uformować kulę, zostawić w misce przykrytej ściereczką na około 60 minut(...)wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto podzielić na równe części i formować z niego bułeczki, gotowe układać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odstępy pomiędzy bułkami. Bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie nacinać je przez środek nożem, tworząc dwie połówki. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut

Kuchenne aromaty
Pizzerki 237

Banalnie proste, idealne na szybką kolację, doskonałe jako przekąska.  Z podanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody  450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos  4 łyżki przecieru pomidorowego  2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek(...)poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi.  Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną cebulkę z pieczarkami, szynkę, przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym

Kuchenne aromaty
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 254

Szybkie i smaczne naleśniki czekoladowe z bananami, oblane polewą czekoladową :) Naleśniki czekoladowe z serem i bananami Składniki na ciasto mąka - 2 szkl jajka - 2 szt mleko - 1 szkl woda - 0,5 szkl kakao - 1 łyżka czekolada gorzka  Goplana 60 % - 1/2 tabliczki masło - 1 łyżka szczypta soli NADZIENIE: ser biały - 375 g śmietana - 3 łyżki cukier - 3 łyżki cukier waniliowy(...)łyżeczka POLEWA śmietana - 1 łyżka cukier - 1 łyżka masło -1 szczuba łyżka kakao - 1 łyżka DODATKOWO banany Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe:  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, ostudzić.  Do miski wybić jajka, dodać mleko, wodę, szczyptę soli, zmiksować.  Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać.  Na samym końcu przesiać mąkę, wymieszać.  Jeżeli

Kuchnia Danusi
Rolada z galaretką i bananami 279

wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje

Jedzeniomania
Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą 294

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki na ciasto: 3 szklanki(...)szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować

Na słodko lub wytrawnie
Placuszki z twarogiem 260

witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą im dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes je się z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem, świeżymi owocami. Składniki: 2 szklanki mąki(...)twarogu szczypta soli masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Maślankę mieszamy z jajkiem,  twarogiem, ekstraktem waniliowym i roztopionym masłem. Dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy, aż się połączą. Ciasto nie musi być idealnie gładkie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, nakładamy małą porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy polane miodem lub syropem klonowym z sezonowymi

Smakowity Blog Kulinarny
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 251

Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika, bezpośrednio do gotującego się mleka. Gorącym budyniem zalewamy drugą warstwę herbatników

MamaOskarka
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 216

ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Wariacje Chewy Cookies z M&M czyli multi czekoladowe popękane ciasteczka dla prawdziwych łasuchów! 209

mieszam do momentu uzyskania jednakowej masy. Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao. Z gotowej masy nabieramy łyżką porcje ciasta i formujemy w dłoni kulki, lekko je spłaszczając. Wykładamy surowe ciasteczko na blaszkę z papierem do pieczenia. Dekorujemy lentilkami. Bardzo ważne jest aby odstępy między ciastami były dość spore(...)Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek

upichcona
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 276

Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! Te małe amerykańskie krążki przyćmiły dziś me podniebienie równo mocno jak księżyc słońce :) Przepis na ciasto inspirowany książką "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego, Cukiernia Lidla" a mus jabłkowy to czysty efekt mojej fantazji! No to lecimy! Składniki na ciasto: (10 naleśników) - 4 jajka - 1 łyżka cukru - 2 kropelki aromatu wanilinowego - 40g roztopionego masła(...)masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy

upichcona

Proponowane wyszukiwania