ciasto - 164325 przepisów (strona:5257/10955)

Czekoladowe ciągutki 217

ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki(...)pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną w gorącej w wodzie. Kawałki czekolady układamy potem w mniej więcej równych

Jedzeniomania
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 227

śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie  (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę(...)lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli na 0,5 l wody to bierzemy 0,4 l) - wyjąc ciasto z lodówki gdy galaretka zacznie leciutko tężeć - ułożyć owoce, zalać galaretką  Przechowywać w lodówce. Gotowe po 2-3 godzinach. Cena: ok 20 zł SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 250

będzie fantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się(...)cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę cukru i mleka, wbić jajko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dodać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Odciąć końcówki rabarbaru, pokroić łodygi na kawałki (nie obierać).  W garnku podgrzewać cukier z sokiem pomarańczowym, aż cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 215

chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy

MamaOskarka
3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo! 195

gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy Warstwa kajmakowa: 2/3 puszki masy kajmakowej/ krówkowej Puszkę przed wyłożeniem na biszkopt ogrzewamy we wrzątku, abyśmy z łatwością mogli ją nałożyć na ciasto. Ponadto: 0,5 l śmietany Bravo kilka cukrowych perełek Przygotowanie: Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy gorący budyń, najlepiej robić to w foremce. Przykrywamy 2 warstwą biszkoptu i nakładamy na niego(...)podgrzany kajmak. Przykrywamy 3 warstwą i dociskamy delikatnie, aby budyń i kajmak rozeszły się po całych blatach ciasta. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, do całkowitego ostygnięcia, około 3 godziny. Schłodzoną śmietanę Bravo wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy minutę, po czym tynkujemy ciasto najpierw boki, później górę. Resztę śmietany nakładamy do rękawa cukierniczego. W tym samym sklepie możemy

MamaOskarka
Rogaliki z piwem 230

szklanki mąki, 10 dag masła, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki piwa jasnego, marmolada, cukier puder do posypania, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę z masłem i margaryną. Wlewam piwo i zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję marmolady. Zwijam rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb z pomidorami 192

wlać 250ml  ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie  dodać  mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na około 2 godziny.Po 2 godzinach ,  ponownie rozgnieść ciasto i wyrabiać przez(...)minuty.Następnie nadać kształt ciastu i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i odstawić na około 30 minut. Piec około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony chleb, pukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego

w mojej kuchni
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 222

posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa lub olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (używam silikonowych, których nie trzeba zawsze smarować, smaruję je delikatnie olejem kokosowym, tylko co któryś raz). Formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać otrębami(...)mąką. Ciasto dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie, następnie powierzchnię wyrównujemy. Smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem (u mnie mak niebieski i biały), delikatnie skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiamy do wyrastania, pod przykryciem w dość ciepłe miejsce (u mnie piec w kotłowni), na ok.3,5-4,5h. Lub dłużej, czas zależy od temperatury

Smaczne Zdrowe
Babka majonezowa 205

prawie 20:)) ukazał się w "Poradniku Domowym", w którym rozczytywała się wówczas prawie każda gospodyni:) Jeżeli chodzi o samą babkę, to baba jest bardzo prosta w wykonaniu. Jest to ciasto z tych bardziej suchych, takich do filiżanki popołudniowej herbatki. O majonez nie musimy się martwić, bo w cieście po upieczeniu nie jest on wyczuwalny. Składniki: 4 jajka; 1 cukier waniliowy(...)żółtka, delikatnie wymieszać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do ubitych białek z żółtkami, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać majonez i aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wystudzić

In my kitchen
Sernik z pianką na kruchym spodzie 262

jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy(...)Pianka: 8 białek ½ szklanka cukru szczypta soli Spód: Rozpuszczamy masło, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy. Masa białkowa: 8 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, aż do jego rozpuszczenia. Masa serowa: Mieszamy mikserem składniki: ser, żółtka i cukier, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kołduny z baraniną 183

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} farsz 30 dag baraniny – tłustej, ząbek czosnku, duża garść majeranku, sól, pieprz, bulion,   ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być(...)odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Zmielić baraninę, dodać majeranek, roztarty czosnek, bulion ( nie za dużo, tak aby farsz był zwarty), sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki

królestwo garów
Churros 172

Churros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej czekoladzie. 500 ml wody, 500 ml mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 łyżeczki soli, olej do głębokiego smażenia (ryżowy),   cukier puder, cynamon Wodę zagotować z solą, cukrem i olejem. Zdjąć(...)ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto - ma być gładkie i lśniące. Olej rozgrzać do 200 stopni i partiami wyciskać szprycą około 10 cm paski ciasta. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Następnie posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. I jeść póki są ciepłe :) zastawa

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 160

firma Blanghe produkuje przepyszne trufle. Próbowaliśmy dwóch smaków Tartufi dolce Bianco i Tartufi dolce Cappuccino. Wszystkie bardzo smaczne, które najlepsze - zdania wśród uczestników degustacji były podzielone. Nie mogło zabraknąć ciast z Weneckiej firmy Pasticceria Fraccaro, cukierni istniejącej od 1932 roku, wypiekającej ciasta według tradycyjnych metod, słynącej z wypieku panettone oraz ciasta śliwkowego. Pełna lista win zaprezentowanych w trakcie degustacji

królestwo garów
Cebularz lubelski 158

wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny. Cebularz lubelski czeka na nadanie mu znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG*. ciasto: 1 kg mąki, 20 g cukru, 30 g margaryny (ja użyłam masło), 40 g drożdży, 500 ml wody, 15 g soli. farsz: 300 g cebuli, 10 ml oleju roślinnego(...)odcedzić, dodać olej i mak.    Do drożdży dodać trochę cukru, mąki i wody, tak aby się rozpuściły. Drożdże dodać do pozostałej mąki. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie podzielić ciasto na części (kęsy) wielkości 150 -250 g. Kęsy rozwałkować się na placki o średnicy 15-25 cm i grubości około

królestwo garów
Kluski z makiem 167

ciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól mak: 250 g mielonego maku, 250 ml mleka, 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw** 3-4 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 ml miodu pitnego trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia(...)Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania