yorkshire pudding -idealny smakołyk z Angli 205pszennej 3/4 szklanki mleka w temp pokojowej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do foremek PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki a następnie mokre. Dokładnie mieszam mikserem ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Foremki do muffinem smaruję olejem lub masłem najlepiej by na dnie widać było olej ok 1/3 łyżeczki. Foremki wkładam do piekarnika i mocno rozgrzewam(...)stopni tak by ten olej był wrzący. Foremkę wyciągam ( nie wyłączam piekarnika) a następnie przelewam ciasto do każdej foremki na wysokość ok 2/3 . Wkładam do piekarnika i piekę ok 10-12 min w 230 stopniach. Yorkshire pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają
Gotowanie Patki
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI 215Przepis wpisany w mój zbiór od bardzo dawna, doczekał się wypróbowania. Już wiem, że często będę z niego korzystać. Ciasto wychodzi bardzo dobre i dość łatwo się je robi. Jedyny warunek to taki, że trzeba bardzo dokładnie ubić jajka. Polecam zrobić jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 5 jaj szklanka cukru 0,5 szklanki oleju(...)białą masę (czas ok 10 minut) Powoli wlewamy olej oraz jogurt. Miksujemy. W tym czasie możemy już włączyć piekarnik na 170 st. C i ustawić pieczenie góra dół. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy tylko do połączenia składników (nie dłużej bo może zrobić się zakalec) Przelewamy na blachę, wyrównujemy układamy śliwki (w odstępach, przeciętą stroną
Pani na deser
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 175łyżeczki proszku do pieczenia * 70 g masła * marmolada różana (użyłam marmolady Stovit ) Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę, masło i żółtko, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy położyć po łyżeczce marmolady różanej
Zrób to smacznie
Wegańskie pierogi z jarmużem i awokado 261Składniki: (4 porcje) Ciasto: 200 g. mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 90-100 ml. gorącej wody Farsz: 300 g. liści jarmużu 1 duże awokado 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku 2 szczypty mielonego kminku sól i pieprz Oraz: margaryna listki tymianku Jarmuż dokładnie umyj i osusz(...)zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć
Delicious Place
Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe 171Składniki: (4 porcje) Ciasto: 200 g. mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 90-100 ml. gorącej wody Farsz: 300 g. liści jarmużu 1 duże awokado 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego koperku 2 szczypty mielonego kminku sól i pieprz Oraz: margaryna listki tymianku Jarmuż dokładnie umyj i osusz(...)zmiksuj blenderem. Wystudź. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć
Delicious Place
Tarteletki z kremem marchewkowym 214cytryny 3 łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki mąki pszennej 125 g. mascarpone Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. i wyklejaj nim natłuszczone wcześniej małe foremki do tarteletek. Ciasto na dnie każdej foremki nakłuj widelcem. Spody do tarteletek piecz
Delicious Place
Chałka z daktylami 212rozpuść i wystudź. Podrośnięty zaczyn wymieszaj z mąką, dodaj jajka z cukrem, pozostałe lekko ciepłe mleko i ostudzone masło. Wymieszaj, dodaj posiekane na mniejsze kawałeczki suszone daktyle i wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Składniki na kruszonkę ucieraj w miseczce aż powstaną grudki(...)Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrób. Podziel na 6 równych części i z każdej zroluj długi cienki wałek. Końcówki wałków zlep razem. Zdj. 1 : Ułóż wałki tak, aby nr 6 był całkiem z prawej strony, z pozostałych pięciu oddziel po dwa wałki po bokach i jeden środkowy (nr 3). Zdj. 2 : Wałek nr 6 przełóż
Delicious Place
Placuszki serowo-bzowe 180pozostawionych baldachimów oberwij kwiatki. Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy będzie rozgrzany weź w palce troszkę kwiatków i połóż w jednym miejscu na patelni. Od razu bierz sporą łyżkę ciasta i kładź na kwiatki na patelni. Znowu weź kwiatki i na olej, na nie porcja ciasta itd. Jednorazowo najlepiej smaż po 4 placuszki. Podważaj placuszki i sprawdzaj czy są zrumienione(...)czym odwracaj na drugą stronę do zezłocenia. Smaż na nie za mocnym ogniu, jeśli placuszki będą się zbyt szybko rumienić, w środku ciasto może być jeszcze surowe. Usmażone zdejmuj z patelni i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem
Delicious Place
Orkiszowe ciastka z lawendą / Spelled biscuits with lavender 208pieczenia, sodą, kardamonem, cukrem waniliowym, zmielonym cukrem i solą. Dodaj zimne masło i "wsiekaj" je nożem w mąkę. Na koniec dodaj jajko, żółtka i lawendę i zagnieć rękami ciasto. Piekarnik nagrzej do 200°C. Blaszki posmaruj masłem. Ciasto podziel na 4 części. Każdą wałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj szklanką kółka. Układaj na blaszkach w odstępach co najmniej(...)Skrawki ciasta zlepiaj razem i ponownie rozwałkowuj. Piecz przez 9 minut. Ingredients: (about 43 pieces) 3 glasses of wholemeal spelled flour (type 2000) 1 teaspoon of baking powder 1 teaspoon of baking soda 1/4 teaspoon of salt 3/4 glass of cane sugar 1 teaspoon vanilla sugar 1/4 teaspoon of ground cardamom (can be omitted) 2 tablespoons fresh lavender
Delicious Place
Gnocchi dyniowe 221puree. Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj zimne ziemniaki i puree z dyni oraz żółtko. Połącz wszystko rękami tworząc jednolite ciasto. Nie wyrabiaj ciasta długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego roluj wałek grubości kciuka. Krój na kawałeczki około 2,5 cm. i lekko spłaszczaj widelcem
Delicious Place
Serduszkowe oponko-donuty / Heart-shaped donut 179sodą, cukrem, cukrem z wanilią. Wysyp na stolnicę, dodaj żółtka, ocet i śmietanę. Ser włóż do wyższego garnka i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto (będą w nim widoczne małe grudki sera). Stolnicę posypuj dodatkową mąką i rozwałkuj około 1/3 ciasta na grubość 1 cm. Foremkami do ciastek wykrawaj serca a w nich mniejsze serduszka. Układaj(...)oponko-donuty na posypanym mąką blacie. Skrawki ciasta ponownie zlepiaj i rozwałkowuj. W garnku o średnicy około 20 cm. rozgrzej mocno olej. Wrzucaj delikatnie po 3 lub 4 serca. Smaż do złotego koloru i odwracaj widelcem na drugą stronę. Wykładaj oponko-donuty na papierowe ręczniki. Porzeczki umieść w małym rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż się zagotują. Gotuj 2 minuty
Delicious Place
Ciasteczkowe kokosanki - wegańskie i bezglutenowe / Cookie coconuts - vegan and gluten-free 231masła roślinnego Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody. Na stolnicy wymieszaj wszystkie pozostałe mąki z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodaj namoczoną skrobię, krem kokosowy i posiekane masło. Wyrób ciasto dokładnie rękami. Po wyrobieniu ciasto nie będzie się ładnie lepić w kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj
Delicious Place
Placuszki z mąki kokosowej 204jaką mamy, w zależności od producenta mąki kokosowe mogą się znacznie różnić niektóre np. są bardzo suche. Placki najlepiej smażyć od razu i nie odkładać masy na długo. Ciasto ma wyjść dość geste, ale w razie potrzeby można dodać więcej mleka. Polecam także smażyć na dobrej patelni i nie zapomnieć o posmarowaniu jej olejem kokosowym. Bardzo polecam przetestować przepis(...)Wykonanie: Banana, jajka, mleko i ksylitol zmiksować w blenderze. Dodać proszek i mąkę kokosową i jeszcze raz przez chwilę miksować. Patelnię posmarować olejem kokosowym i dobrze rozgrzać. Nakładać ciasto* (około 2 łyżek) i smażyć na bardzo małym ogniu do zarumienienia (około 2-3 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Placuszki można podawać z masłem orzechowym, dżemem, konfiturą
Healthy food explorer
Fit muffinki kakaowe z budyniem 245odpowiednio kremowy i bez grudek. Budyń musi być bardzo gęsty, więc trzeba ugotować go w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Muffinki są naprawdę pyszne, połączenie kakaowego ciasta z waniliowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę :) Doskonale sprawdzą się np. na imprezę lub Święta. Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki ksylitolu(...)osobnej misce połączyć ze sobą jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko i ksylitol. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) nakładać łyżkę ciasta, na to łyżeczkę budyniu i znów ciasto. Piec przez ok. 25 minut
Healthy food explorer
Bezglutenowe gofry czekoladowe z masłem orzechowym i porzeczkami 175smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto przypominało takie na omleta, zresztą gofry w smaku również go nieco przypominały. Takie śniadanie to jednak(...)Żółtka, ksylitol i łyżkę roztopionego oleju zmiksować ze sobą na puszystą masę. Dodać mąki, kakao i jeszcze chwilę miksować. Gofrownicę dobrze nagrzać i dokładnie posmarować olejem kokosowym. Nakładać porcję ciasta i pie c kilka minut - ja piekłam dość długo, bo przez około 10 minut, ale długość pieczenia zależy od tego jaką mamy go frownicę. Wyjąć posmarować masłem orzechowym
Healthy food explorer