ciasto - 164325 przepisów (strona:4930/10955)

Drożdżowe bułeczki z truskawkami 175

mieszamy z miodem i drożdżami. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę wyrośnie przesiewamy z solą i erytrolem. Ja użyłam mąki orkiszowej. Odradzam mąki z pełnego przemiału i bezglutenowe, ponieważ ciasto nie będzie tak puszyste. Z pszennej wyrośnie bardziej niż z orkiszowej. Do mąki dodajemy zaczyn, esencję i masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(...)ciasto podwoi dwoją objętość dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy placek, w którego środek wkładamy kawałki truskawek, a następnie zamykamy i formujemy w dłoniach kulkę. Przygotowane bułeczki wykładamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jedna bułeczka ma ok. 115 kcal

Kucharzyca
KWIATY CUKINII W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 203

Kwiaty cukini w cieście naleśnikowym są naprawdę pyszne i mogą stanowić świetną przekąskę na mundialowy wieczór przed telewizorem lub na letnie przyjęcie. Serdecznie zachęcam do ich spróbowania! Dla 4 osób Przygotowanie : 20 min. Składniki : ● 12 kwiatów cuknii ● 1 białko jajka ● 75 g mąki pszennej ● 2 szczypty proszku do pieczenia ● ok.120 ml wody gazowanej ● Oliwa z oliwek (lub inna, do smażenia(...)pieczenia i 2 szczypty soli. Domieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 białko i dodawaj stopniowo, mieszając trzepaczką, około 120 ml wody gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na rozgrzanym oleju, po czym osącz na  ręczniku papierowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub przyprawami np curry czy pieprzem Cayenne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Porzeczkowe muffinki z kruszonką 221

Piaskowe ucierane ciasto, proste do przygotowania , lekkie, z czerwoną porzeczką i maślaną kruszonką, idealne na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Posmakują również najmłodszym. Prawdziwie letnie muffinki. Składniki: Na 10-12 sztuk: 2 duże jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru 125 g masła 100 g kwaśnej śmietany 18% 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki czerwonej porzeczki Kruszonka: ½ szklanki mąki tortowej 50 g masła ¼ szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o temperaturze pokojowej-to gwarancja udanych wypieków. Mąkę pszenną wymieszać w misce  z budyniem i proszkiem do pieczenia. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując

Wanilia i Kardamon
Jagodzianki z kruszonką 204

jagodzianki - pełnoziarniste , ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał dla mnie ok kilograma jagód to mogłam poszaleć.  Ciasto (na ok 10 drożdżówek) : 25g drożdży pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 70 g masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka jagód Drożdże rozpuszczamy w łyżce(...)cukru, pozostały cukier, mąkę, sól i jajo umieszczamy w misie robota, lub na stolnicy, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut, po tym czasie dodajemy przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na grubość ok 1 cm wycinamy okręgi i na każdy nakładamy łyżkę jagód i zostawiamy

Cynamonowe szczęście
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 331

babeczek – standardowe foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, ja użyłam blachy do muffinek, ale nie w standardowy sposób a odwróconą do góry nogami. Na wypukłości nakładałam krążki ciasta i uzyskałam kruche miseczki.   Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy wodę i szybko wyrabiamy(...)jednolitą, sprężystą kulkę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.   Schłodzone ciasto kroimy na pół, mniejsze kawałki będzie się lepiej wałkować. Wkładamy ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek. Z każdej porcji wycinamy szklanką 6 krążków. Krążki układamy w foremkach lub na odwróconej blaszce i lekko dociskamy formując miseczki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisty

Smaczna Strona
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami 162

jest więc trudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia ciasta i pieczarki, które kupiłam na zupę, po czym stwierdziłam, że dwóch nie chce mi się gotować (bo chłopakom pieczarkowej nie daję). Kilka minut i pyszny obiad zrobiony :) Normal(...)opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 300g sera żółtego Odrobina masła Sposób przygotowania Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka należy dosypać troszkę mąki, jeśli za gęsta- można wbić jajko lub dolać mleka. Pozostawić ciasto na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie na rozgrzanej

Kuchnia w czekoladzie
Knedle z truskawkami 197

wierzch i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry

Smakołyki Asi
Parówki w cieście drożdżowym 194

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [  1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] parówki  Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe brownie z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 241

Proste, mocno czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, przełamane kwaśnym smakiem wiśni. Moje przygotowane ze szczyptą miłości na Dzień Ojca. Rady: Im mniejsza blaszka, tym wyższe ciasto i dłuższy czas pieczenia. Ja moje zaczęłam wyciągać gdy już zaczynało się spiekać na wierzchu. Wiśnie same w sobie są pyszne, ale można dołożyć im towarzyszów - pokrojone kostki mlecznej czekolady, orzechy. Składniki

Czarnawisienka
Ciastka z Figami 140

które mnie zmotywowały by stworzyć delikatne,kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowy,które okazały się tak pyszne ze znikły w kilka chwil. Zapraszam was kochani do wypróbowania tego przepisu. CIASTO: 150g mąki pszennej 50g cukru 50g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% albo 24% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia NADZIENIE: 150g fig suszonych firmy HELIO Natura WYKONANIE: 1. Wszystkie(...)składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki. 2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem. 3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na 2 części, po czym każdą z tych części rozwałkujemy na wymiar około 10cmx33cm

Dziś Ja gotuje
Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 276

sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą(...)godzin). W międzyczasie ciasto lekko urośnie. Rano włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut. Na wierzchu powinna się pojawić pęknięta chrupiąca skórka. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Ptysie jagodowe 161

buraczano-truskawkowych i szpinakowych ptysiach przyszła pora na jagodowe :) Są nie tylko nadziane jagodami, ale owoce dodałam również do ciasta. Podane z bitą śmietaną wręcz rozpływają się w ustach. Ja nie dosładzam tego deseru, ale jeśli lubicie, to przed ubijaniem, dodajcie łyżeczkę cukru do śmietanki. Polecam :) 6 sztuk: ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 80 ml wody(...)wodą na gładki sok. Masło z sokiem i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut

Mienta blog
CZEKOLADOWE PANCAKES 185

czekoladowe pancakes. Delikatne i rozpływające się w ustach. Mocno czekoladowe. Najlepsze od razu po usmażeniu, ale smaczne też odgrzewane lub podane na zimno z bitą śmietaną i owocami.  Ciasto łatwo rozprowadza się na patelni, a placuszki szybko rosną i nie chłoną tłuszczu. Warto pamiętać, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i intensywnie, bo inaczej placuszki wyjdą cienkie(...)krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy na 10-15 minut. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię zachowując odstępy. Smażymy 1 minutę, na średnim ogniu, przekładamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.  Obracamy na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje

cool and minty
Raviolii z łososiem i serkiem kozim! To danie jest przepyszne! 184

Paltrow 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu 10 żółtek dużych jaj 300 g mąki pszennej (najlepiej durum) lub tortowa plus odrobina mąki do zagniatania Z w/w składników zagniatamy ciasto na stolnicy. Owijamy folią. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka(...)koziego - 100 g serka mascarpone lub biały chudy - 150 g wędzonego łososia - sól morska W/w składniki zagniatamy widelcem na gęstą masę. Masę układamy na blacie ciasta, przykrywamy drugim i wycinamy ravioli. wrzucamy na wrzątek, jak wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Podajemy np. z palonym masłem, botwinką i posypką ze zrumienionego pieczywa. W tym celu pęczek botwinki myjemy, i przesmażamy

SMYKWKUCHNI
Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów 185

Dzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz przepis powtórzyłam, tylko zamiast żurawiny jest borówka amerykańska. Polecam, bo pyszne :-) Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 100 g miękkiego masła(...)składniki oprócz borówek, płatków migdałów i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.  2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania