ciasto - 164325 przepisów (strona:4918/10955)

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 259

obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta. Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem(...)papryki łyżeczka kuminu lub pieprzu pół łyżeczki wędzonej papryki sól około 3 łyżek oleju roślinnego 50 g keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego Przygotowanie: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciecierzycę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, wymieszać, na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą

greenscarf
Najprostsze ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem (bez miksera) 225

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. Przypomina muffinki, tylko że pieczone w większej blaszce. Jest delikatne, mięciutkie oraz obłędnie pachnie. Naprawdę niesamowicie kusi...  Połączenie kwaśnego jabłka ze słodką gruszką jest przepyszne i doskonale komponuje się z cynamonem oraz polewą z gorzkiej czekolady. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach około(...)suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto

Di gotuje
Domowe bułki do burgerów 255

odstawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn wlewam do suchych składników, wbijam jajko, wyrabiam robotem dolewając mleko.  Kiedy składniki są już połączone dodaje masło. Całość wyrabiam robotem przez 15 minut. Ciasto ma być lekkie i gładkie po wyrobieniu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi a nawet potroi swoją objętość wyrabiamy przez chwilę ręką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada z kremem z białą czekoladą i borówkami 172

ciasto kojarzy mi się zawsze z latem, słońcem i wakacjami. Delikatny biszkopt z dodatkiem kakao, lekki krem śmietanowy z kawałeczkami białej czekolady i pyszne dojrzałe borówki. Całość daje nam smakowity deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem(...)masa będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy.  Przekładamy krem na upieczone i ostudzone ciasto. Posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy roladę. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Jabłkowe mini pączki (z cynamonem) 747

cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki). Rada! Łyżeczkę co jakiś czas można zanurzyć w zimnym oleju, aby ciasto się

Słodkie okruszki
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków 513

wodzie do miękkości. Odcedzamy je i tłuczemy na purée albo przeciskamy przez praskę. Ziemniaki odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy maślankę, mąkę oraz sól i pieprz. Zagniatamy odchodzące od ręki ciasto (w trakcie zagniatania można dosypać mąkę, jeśli ciasto zbytnio będzie się lepić). Ciasto formujemy w wałek, z którego odkrawamy plastry grubości około 1,5 cm. Rękami można jeszcze ukształtować pożądany

e-PrzepisyKulinarne
Gofry wg Michela Roux 290

żółtka 270 ml mleka 50 g roztopionego masła Masło roztopić i przestudzić. Żółtka, 1/3 mleka cukier, mąkę i masło roztrzepać, a następnie dodawać stopniowo pozostałą część mleka. Odstawić ciasto na 10 minut, aby "odpoczęło" . Białka ubić z solą na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką ciasto do gofrownicy i piec około 5 minut

O kuchni z uczuciem
Muffinki "Sówki" 248

Składniki mokre dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki suche, które później stopniowo dodajemy do wymieszanych z jogurtem i olejem jajek. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, układamy po jednym ciasteczku oreo i przykrywamy pozostałym ciastem, napełniając foremki mniej więcej do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Czekoladę(...)się polewy. Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek, zatapiając w środku każdej babeczki ciasteczko oreo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na ok 25 minut. Studzimy na kracie. Postępujemy z dekoracją jak wyżej

Kuchnia w czekoladzie
Belgijskie ciasteczka czekoladowe z konfiturą 184

konfitury malinowej (lub innej ulubionej) Przygotowanie: Suche składniki czyli mąki i przyprawy przesiej. Cukier, olej i banana zbelnduj na gładką masę. Połącz zawartość obu misek. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wykrawaj ciastka. Ja się trochę pobawiłam i zrobiłam połowę ciastek(...)dziurką. Powykrawane ciasta przenieś delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez około 10 minut. Po upieczeniu ciastek wystudź je, wtedy stwardnieją. Wystudzone ciastka przełóż konfiturą. Smacznego         Artykuł Belgijskie ciasteczka czekoladowe z konfiturą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Moskole + film 239

posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, do ziemniaków dodajemy jajko, wsypujemy mąkę oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości

Smakowite Dania
Serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem 318

możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek Przygotowanie: Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy 1 łyżkę płynnego miodu, masło (siekamy je) i mąkę. Całość zagniatamy dokładnie ręką do powstania jednolitego elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania lekko posypujemy dłoń mąką. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce – ja tak robię najczęściej) i wkładamy do lodówki(...)minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub macie i wycinamy kółka. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kółku układamy (lekko dociskając) kawałek obranej gruszki azjatyckiej (ćwiartkę, lub grubszy plaster). Każde ciasteczko posypujemy cynamonem (mała szczypta na 1 ciasteczko) i delikatnie polewamy miodem (cieniutka stróżka – około 1 łyżeczki miodu

Słodkie okruszki
Bananowe muffinki z masłem orzechowym i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 191

ręcznie. (Nasze masło było z kawałkami orzechów i chciałyśmy je zachować więc połączyłyśmy to ręcznie, w przepisie TTH można to zrobić malakserze) 4. Suche składniki wymieszać z mokrymi. 5. Ciasto nakładać do muffinek (3-4 łyżki aby były wysokie) a na górę ułożyć plaster figi. 6. Piec w 180’C ok 30 minut. 7. Po ostudzeniu polać muffinki masłem orzechowym

Candy Pandas
Cukiniowe gofry 208

grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką. Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też(...)łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy od gofrownicy i wielkości

Monia miesza i gotuje
Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia 160

Ostatnio kupiłam tyle fig, że przerabiałam je na mnóstwo sposobów - no i oczywiście nie mogło zabraknąć ciasta. Pomyślałam o czymś lekkim, z serkiem mascarpone, które stało zapomniane i galaretką, którą lubi mąż. Całość wyszła obłędnie przepyszna, że zniknęła w ciągu... jednego dnia! Wiedziałam, że musi być powtórka! Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie

Di gotuje
Al'A PIZZA FIT (TARTA ŻYTNIA Z KURCZAKIEM) 139

przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas

Proponowane wyszukiwania