ciasto - 164325 przepisów (strona:4893/10955)

Burgery dla dzieci z parówkami, frytkami z batatów i ketchupem z mango! Pomysł na kinderbal. 178

wymieszaj z drożdżami i częścią mąki. Pozostaw na 20 minut, aż rozczyn podwoi objętość.  Masło stop w rondelku. Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut. Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp

SMYKWKUCHNI
Proste cebularze 216

wersję z minimalną ilością składników i maksymalną ilością smaku. U mnie cebularze są z niewielką ilością cebuli, ale możecie władować jej dużo więcej.  Składniki na ok. 13 cebularzy: Ciasto: 400g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 25g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłej wody 1/3 szkl. oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Cebula: 1 jajko 1 duża cebula(...)Sól Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Cebule kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kubkiem krążki. Układamy na posmarową odrobiną oleju blaszkę. Wgniatamy cebulę, smarujemy jajkiem i posypujemy solą. Pieczemy

Czarnawisienka
Ciasto marchewkowe z żurawiną 180

Ciasto marchewkowe jest dość popularne. Postanowiłam upiec je w nieco innym wydaniu. Suszona żurawina pasuje tu doskonale! 4 jajka 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki  1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru  1 op. cukru waniliowego  1 łyżka przyprawy do piernika 200g suszonej(...)cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy machew i żurawinę. Mieszamy.  2. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Studzimy. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody. Powstałym lukrem smarujemy ciasto. Posypujemy żurawiną

Szefowa kuchni
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 168

cukrem pudrem oraz szczyptą soli.  Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego(...)średnicy foremki. (Można użyć szklanki.)  Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek. (Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.) Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut. Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach. (Powinny być rumiane

Di gotuje
Cenci - włoskie faworki 211

jajka 1 łyżeczka sody skórka starta z 1 pomarańczy  2 łyżki Vinsanto (lub innego alkoholu) szczypta soli cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 -60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich bardzo cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w paski lub kwadraciki

Moje domowe kucharzenie
Chrusty drożdżowe 171

mleka zrobić rozczyn.Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Do mąki wbić jajko dodać rozczyn, resztę cukru.Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto rozwałkować. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4 cm i długości ok 8-10 cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto

Moje domowe kucharzenie
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 269

feta W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oklepać, blat podsypać mąką i rozwałkować cienki

Smaki Armine
Tłustoczwartkowe kurki (grzybki) 229

się małe, zgrabne kurki. Tak malutkie, jak te z lasu, a smaczne... chyba jeszcze bardziej! Pierwszy raz jak je smażyłam, myślałam że ducha wyzionę. Końca nie było widać, a ciasto nijak nie chciało się trzymać nagrzanej foremki. Za drugim razem dodałam alkohol i troszkę mniej mąki i było zdecydowanie lepiej. Będę próbować jeszcze w weekend usmażyć kilkanaście, więc jeśli dojdę(...)Olej do głębokiego smażenia Cukier puder do posypania upieczonych grzybków Sposób przygotowania: Jajko, majonez, cukier oraz wanilię miksujemy. Dodajemy alkohol, mieszamy. Na końcu stopniowo dodajemy mąkę, tyle, by konsystencja ciasta nie była zbita, a łatwa do nałożenia na formę. Nie może też być za rzadka, bo spłynie. Ciut gęstsze od śmietany powinno być idealne. W nie za wielkim naczyniu- kubku

Kuchnia w czekoladzie
Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos 139

delikatna i jednocześnie intensywna w smaku. Do pozostałych składników dodajcie rozdrobnione suche produkty i wymieszajcie za pomocą miksera. Masło musi być w temperaturze pokojowej , aby swobodnie go wymieszać. Wymieszane ciasto układamy na pergaminie w kształt walca i zawijamy. Jeszcze lekko uformujcie zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić

Słodkie Gotowanie
Pączki koreańskie. 560

sól i jajko. Wymieszać i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę i wlać zawartość rondelka. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz krótko zagnieść. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnice

Agusiowe smakołyki
Popcorn HELIO 205

niż zwykle.. Popcorn może oczarować w domowym zaciszu, bez dużego ekranu, za to wśród znajomych, rozmów i dobrego piwa Popcorn u nas okazał się karnawałowym numerem jeden, obok ciast i muffinek, które ostatnio powstają jakoś hurtowo.. Dziś popcorn od HELIO , na ostro, przygotowany w chwilę, ma kilka odsłon. Zapraszam do czytania, wypróbowania pomysłów, mam nadzieję że się spodobają(...)Skład Popcorn pikantny do mikrofalówki Popcorn mega ostry do mikrofalówki Pomysły na przekąski z popcornu Słodko-pikantne kule z popcornu – można gotowy popcorn obtoczyć w podgrzanej masie do ciast, np. kajmakowej, kukułce, advocat wymieszanej z niewielką ilością masła, obtoczyć i przygotować słodko-pikantne kulki (podobnie jak rafaello) Popcorn w czekoladzie – wystarczy gotowy popcorn obtoczyć w roztopionej białej

Zasmakuj Kuchni
Zielona babka ze szpinakiem 265

Piekłam już ciasto z buraczkami, z cukinią, marchewką, a teraz szpinak. przyznam że przepis jest z gazety, nie ma autora ,Najbardziej podobał mi się wygląd babki i dla tego ją upiekłam , w smaku jest bardzo smaczna a szpinaku wcale nie czuć . ciasto 25 dag mąki tortowej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 jajka 20 dag szpinaku – mrożony rozdrobniony(...)cukrem waniliowym .Gdy masa będzie gładka ,nie przerywając miksowania dodawać na przemian po łyżce szpinaku i mąki   Gdy składniki się wyczerpią wlać białą czekoladę i zmiksować ostatni raz . Ciasto najlepiej piec w podłużnej foremce ok 1 godziny 170 st .. Tutaj jeszcze dodam super radę biały cukier można zastąpić trzcinowym ,a część mąki pszennej gryczaną ,która ma zbawienny wpływ

Moje Wyroby
Eklerki które zrobiłam na walentynki z masą karpatką 266

przepis 25o ml wody zagotować z 1/2 kostki margaryny, jak się już roztopi wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia. Jak ciasto jest już zimne wbijamy po 1 jajku i ucieramy. Jak już jest gotowe szprycą formujemy eklerki i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 220 st Masę miałam z ciasta karpatki nie podaje(...)zapewne znacie przepis na masę a każda gospodyni ma inny. Tutaj pasuje masa z każdego ciasta polecam .po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika

Moje Wyroby
Pączki z dżemem 167

pączki, który już może wydać Wam się nieco znajomy. Nie są to klasyczne pączki, a pączki przygotowane z dokładnie tego samego przepisu co ostatnie donuty, dzięki czemu z jednego ciasta możecie przygotować aż dwa rodzaje słodkości. Przepis postanowiłem dodać jako osobny, ponieważ dosyć znacznie różni się proces ich [...] Artykuł Pączki z dżemem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl

Proponowane wyszukiwania