ciasto - 164325 przepisów (strona:4892/10955)

Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 375

herbatników – obie wersje są równie pyszne i wszystko zależy od Was na jaką wersję macie ochotę :) Możecie również podwoić ilość polewy czekoladowej i połowę porcji wylać na spód ciasta zamiast układać herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia to super pomysł na wykorzystanie białek , którego np. zostały nam po wypiekach na Tłusty Czwartek, gdzie schodzi duża ilość(...)przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia appeared first

Kulinarne Przeboje
Pieczone donaty z polewą czekoladową i orzechami 198

Pieczone donaty miałam przygotować już dawno, zmotywował mnie do nich dopiero zbliżający się tłusty czwartek. Ciasto ma typową oponkową strukturę, jednocześnie nie jest tłuste, gdyż je upiekłam w specjalnych foremkach. Oblałam je polewą z gorzkiej czekolady, a wierzch posypałam posiekanymi orzechami.   Muszę przyznać, że wyszły bardzo pyszne! Składniki na ok. 20 sztuk: Ciasto: 250g mąki orkiszowej typ 2000 Szczypta(...)misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki tj. mleko, jogurt, miód, jajko i aromat waniliowy. Za pomocą trzepaczki połączyć ze sobą suche i mokre składniki do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskać je do foremki na donaty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut do złotego koloru. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę

Fabryka pomysłów
Kopytka 253

odcedzeniu należy je dobrze odparować. Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków (można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy jajka, przesiane mąki i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Stolnicę oprószamy mąką i kolejno z każdej porcji formujemy wałeczki, które kroimy ukośnie na ok. 3 cm kawałki (ja tym razem pokroiłam prosto). Wrzucamy do garnka(...)wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche. Ciasto na kopytka należy wyrobić szybko i krótko. Zbyt długie zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się rzadsze. Formujemy i gotujemy od razu (pozostawione stanie się kleiste, a dosypywanie mąki spowoduje

mojewypiekiinietylko
Pieczone faworki 188

Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść rękoma, wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 minut. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Marchewkowe Taco z wiosennymi dodatkami i guacamole 233

mnie czyste szaleństwo, bo zaczerpnęłam jedynie nazwę na wspomnienie samej formy tej przekąski. Małe złożone na pół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar.  Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka(...)zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań.  Składniki :  Na ciasto :  2 średnie marchewki  35 g startego cheddara  1,5 cm świeżego korzenia imbiru  2 białka średnie  3 łyżki mąki ryżowej Dodatki :  Na guacamole :  1 dojrzałe awokado  sok z połowy

vaniliowoczekoladowa
Pączki z serkiem homogenizowanym 233

proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (lub smalec) do temperatury 175 stopni C. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formujemy małe kulki z ciasta (nie muszą być idealnie okrągłe, chodzi o oddzielenie porcji ciasta) i zanurzając łyżeczkę w rozgrzanym oleju przekładamy porcję ciasta do smażenia. Pączki w gorącym oleju same się obracają. Gdy osiągną

Smakowity Blog Kulinarny
Błyskawiczne pączki 147

homogenizowanego  1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja  szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste i klejące. W dużym płaskim, garnku lub patelni rozgrzewamy olej. Możecie próbować robić kulki rękoma jeśli chcecie uzyskać pączusie idealnie okrągłe, ja po prostu nabierałam łyżką(...)odrobinę ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Pączusie się obracały i przy okazji nabierały kształtu. Smażymy je na złoty kolor (ok 6-7 minut) kontrolując temperaturę tłuszczu, by pączki się nie spaliły. Układamy na ręczniku papirowym, który wsiąknie nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Temperatura  podczas smażenia nie może być też zbyt niska, bo pączki

Cynamonowe szczęście
Ptysiowe rafaello 208

Zrobiło się tylko odrobinę cieplej, a mnie już ciągnie w stronę lekkich ciast bez pieczenia. Mają one niewątpliwą zaletę robi je się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyje się np ciastek jako spód takiego ciacha. Ja tym razem wykorzystałam groszek ptysiowy, który do tej pory zjadałam głównie w zupach. Te lekkie kuleczki idealnie kontrastowały z dość słodką masą i nadały ciastu

Cynamonowe szczęście
Lekkie ciasto ananasowe 221

Zazwyczaj na Tłusty Czwartek wyciągamy ciężkie działa i robimy pączusie, faworki, oponki itd, wszystko po to by tradycji stało się zadość. A ja na Tłusty Czwartek polecam lekkie ciasto ananasowe. Ciasto jest wyśmienite, puszyste, lekko kwaskowe i mało słodkie. Potrzebujemy

Tylko pysznie
Bułeczki mleczne 153

razu dodać do mąki, razem z cukrem. Mąkę wymieszać z solą. Dodać  drożdże, jedno jajko,miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto [ciasto ma być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk].Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Pączki z marmoladą 186

ciepłego mleka 2 jajka+ 2 żółtka 60 g masła 1 łyżka wódki szczypta soli marmolada  Mąkę wymieszać cukrem i drożdżami. Dodać ciepłe  mleko, jajka, wódkę .Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze kilka minut, następne przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość

Moje domowe kucharzenie
Tagliatelle dolci di Carnevale 166

Emilia Romagna. Tagiatelle w wersji słodkiej przygotowuje się podobnie jak klasyczny makaron – głównymi składnikami jest tutaj mąka, jajka oraz cukier (w wersji klasycznej pojawia się sól). Dodatkowo do ciasta dodaje się odrobinę alkoholu – w tradycyjnej wersji jest to rum, ja jednak zastąpiłam go spirytusem. Niezwykłego aromatu dodaje tutaj także pomarańcza Tagiatelle w tej wersji mogą konkurować z pączkami(...)olej do smażenia + cukier puder Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, łyżeczkę spirytusu oraz dwa jajka. Całość zagniataj tak jak ciasto na makaron. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Każdy

365 dni dookoła kuchni
Babeczki Milky Way 209

będę ukrywać, że sama wsunęłam kilka. Pyszny krem pozwolił mi przenieść się w czasy dzieciństwa, kiedy to zajadałam się kultowym batonikiem Milky Way Babeczki Milky Way 12 babeczek Składniki: Ciasto: 100 g mąki 120 g cukru 2,5 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 2 jajka 3 łyżki mleka 3 batoniki Milky Way Krem(...)puszystą masę. Później dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Następnie do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy w 2/3 wysokości formę na mufinki wyłożoną papilotkami. W każdej babeczce na środku umieszczamy kawałek batonika. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C przez około

PatiGotuje
Walentynkowe serca z czekoladą 167

siekamy całość nożem, do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz wbijamy jajko, ponownie siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, lekko oprószonej mąką, na grubość około 0,5 cm, foremką w kształcie

KulinarneImpresje.pl
ROGALIKI ZE SMALCU 167

smalcu  1 szklanka śmietany  szczypta soli marmolada bądź wiśnie  cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche można dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe trójkąty,nakładać nadzienie i formować rogaliki. Upiec w 180 st.C przez ok 25 - 30 min.  Po ostudzeniu posypać cukrem

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania