Ucierane ciasteczka z płatkami owsianymi i cynamonem. 191sobą do pracy czy do szkoły lub upiec na słodki podwieczorek. Pysznie smakują z kawą, herbatą czy mlekiem. Bardzo polecam. Upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka kaszy manny pół szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 szklanka płatków owsianych pół szklanki rodzynek(...)mannę i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia i ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką. 2. Z ciasta formujemy ciasteczka. Można to zrobić za pomocą dwóch łyżek lub rękami, ciasto jest trochę lepiące. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy około 25 minut
Izabelawkuchni
Pancakes z miodem spadziowym 197jedyna istota w domu, którą ciekawi co ja w tych garach tak mieszam. Mąż wiele potrafi, ale nikt nie kazałby mu stać nad patelnią i obracać, prędzej wylałby ciasto na całą patelnię i upiekł jednego dużego ;) A "pankejki" z dzisiejszego przepisu są wyjątkowo smaczne. Pulchne, wyrośnięte i mięciutkie. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz wyszły mi tak smaczne(...)szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji pozbawionej całkowicie grudek. W razie konieczności należy dodać jeszcze odrobinę mąki (każda ma inną chłonność) lub mleka gdyby ciasto było zbyt gęste. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wylewamy po odrobinie ciasta równomiernie i szybko je rozprowadzając. Smażymy „pankejki” na słabym ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzie
Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) 175paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Po 15 minutach do drożdży dodać przesianą mąkę, sól i jajko – wymieszać. Następnie dodać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na trzy części, każdą część cienko rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem po całej powierzchni i pociąć na 3-4 paski. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok(...)siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Smacznego Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) Artykuł Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Armine
Sufletowe pancakes 161stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień. Pierścienie cukiernicze o średnicy 8 cm smarujemy odrobiną oleju. Środek możemy wyłożyć papierem do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Kładziemy je na patelni i wypełniamy ciastem ( max do 3/4 wysokości rantu). Na środek patelni dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około(...)minut. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze 4-5 minut. Placuszki delikatnie wyjmujemy z pierścieni, odklejamy papier do pieczenia i podajemy na ciepło. Polewamy syropem klonowym lub serwujemy z owocami. Smacznego :) Artykuł Sufletowe pancakes pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Recenzja książki - Zula i rozgniewany las! a także przepis na bułeczki rozmarynowe. 186wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy wodę, wsypujemy sól i rozmaryn oraz zaczyn. Wyrabiamy dość elastyczne i gładkie ciasto. Oprószamy po wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8-10 kawałków. Każdy formujemy na kształt bułeczki(...)nagrzewamy do 230C, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wodą. Pieczemy około 20 min. Kontrolując stopień zarumienienia. Bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dość mocno je wciskając w ciasto. Bułeczki pięknie pachną rozmarynem a smakują wyjątkowo, bo przygotowane samodzielnie a nie kupione w piekarni. Tytuł; Zula i rozgniewany las. Autor; Natasza Socha Wydawnictwo; Nasza Księgarnia Ilość stron
Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe chlebki naan 193imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski) Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki przełożyć do miski połączyć z rozpuszczonymi drożdżami i zagnieść ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Po około 30 minutach( u mnie było ciepło więc szybko wyrosło) ciasto podzielić na 8 części z każdej utworzyć kulkę, którą podłużnie rozwałkować
W garach u Gosi
SERNIK NA ZIMNO 274sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia. Masa serowa Żelatynę zalać zimną wodą
RAROSSA
Kokosowe mochci – słodki azjatycki przysmak 175bezglutenowy przysmak! Pewnie część z Was zastanawia się co wyjdzie z tego przepisu, jeśli użyjecie zwykłej mąki ryżowej? Otóż z własnego doświadczenia powiem Wam, że będzie to jakby zwykłe ciasto z mąki pszennej i do mochi, czyli ciągnącego i kleistego ciasta, nie będzie to w ogóle podobne… Polecam zaopatrzyć się w słodką mąkę ryżową i zrobić mochi z prawdziwego zdarzenia(...)ryżową, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i całość mieszamy. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być raczej rzadka – tak jak pokazano na zdjęciu. Tak przygotowane ciasto wylewamy na nasmarowane naczynie żaroodporne i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut z termoobiegiem. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Podajemy pokrojone
Lamarida.pl
POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ 204również na zimno będą zachwycać! Są świetnym pomysłem na ciepłe śniadanie, przekąskę w pracy albo kolację na gorąco! Koniecznie spróbujcie! Dajcie znać jak smakowały! SKŁADNIKI : ( ok. 10-12 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * koncentrat pomidorowy(...)salami – 150 g * pomidory na gałązkach – ok. 250 g * czosnek – 2-3 ząbki * czerwona cebula – 2 szt * sól, pieprz * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy. Dodajemy
Ostra na Słodko
Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami, oliwkami i pomidorkami 172Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że miło spędzacie długi weekend :-) W Rzeszowie dziś słoneczko, my leniuchujemy w domu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam szybką tartę z ciasta francuskiego ze szparagami, pomidorkami i oliwkami. Wyszła super, polecam i miłego odpoczywania Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego u mnie XXL 9-10 szparag kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek(...)wodę i dodaję troszkę soli. Na wrzątek wrzucam szparagi i gotuję około 10 minut. Potem wyjmuję i studzę. 2. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, na papier wykładamy nasze ciasto, boki zawijamy. Środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem i posypujemy serem (odrobinę zostawiamy). 3. Teraz układamy nasze szparagi, pokrojone na połówki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy pozostałym
kruche babeczki
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 168ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni. Krok 3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Krok 4. Na patelni lekko rozgrzać ok. 0,5cm warstwę tłuszczu, nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony na rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie. Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku. Racuchy drożdżowe
Moja Książka Kucharska
Seromakowiec 183zrobić gdy rodzina ma podzielone zdanie na temat ulubionego ciasta? Oczywiście pogodzić ☺ i śmiało przygotować seromakowiec. Ciasto łączy masę makową i serową w jedną pyszność. Potrzebujemy
Tylko pysznie
Chipsy z plantana 177papierowy ręcznik. Następnie chipsy z plantana przekładamy do miseczki i solimy. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Chipsy z nori w aromatycznej tempurze → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto
Oryginalny smak
Wytrawne racuchy ziemniaczane 174czosnkowy Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać drożdże rozmieszane w łyżce wody. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Można wycinać racuchy szklanką albo pokroić ciasto w inny sposób (wybrałam trójkąty). W głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien
Weekendy w domu i ogrodzie
PROSTE CIASTECZKA Z JABŁKAMI Z 3 SKŁADNIKÓW 214Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasteczka, do zrobienia których potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, ser biały i masło.Niesamowicie kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. SKŁADNIKI 250 g twarogu mielonego (jak na sernik) 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 słodkie jabłka cukier puder do oprószenia WYKONANIE Jabłka obieramy(...)Nastawiamy piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg, masło i mąkę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.Jeśli jest zbyt mokre, podsypujemy mąką. Wałkujemy ciasto na grubość około 2 mm i wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Na połowę kładziemy cząstkę jabłka, którą przykrywamy drugą połówką. . Postepujemy tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka układamy na blaszce
Mała w garnku miesza