ciasto - 164325 przepisów (strona:4888/10955)

Pączki budyniowe z różą 316

wymieszane z drobnym cukrem oraz cukrem waniliowym i budyń. Mieszamy powoli na średnich obrotach. Po ok minucie dodajemy alkohol, a po 2 minutach, stopniowo dodajemy masło. Gładkie i elastyczne ciasto, które nie przywiera do dłoni pozostawiamy w misce do podwojenia objętości- ok 1 godzina. Zabieramy się za przygotowanie samych pączków. Dłonie możemy sobie delikatnie zwilżyć olejem. Ciasto dzielimy(...)części, a każdą część na 10. W dłoniach formujemy części na kształt kulki, spłaszczamy, nakładamy nadzienie i zwijamy łapiąc brzegi ciasta i sklejając w górze. Kulistym ruchem ręki nadajemy odpowiedniego, końcowego kształtu pączkom. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką, a następnie smażymy w nagrzanym do max 170⁰C tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Lekko ciepłe obtaczamy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z serem na słodko 195

lepię pyszne pierogi z tofu na słodko – polecam też osobom na diecie wegańskiej. PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO Składniki na pierogi z serem na słodko: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: pół kg twarogu półtłustego lub tłustego cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego żółtko lub całe jajko(...)jeśli ser jest dość suchy Jak zrobić pierogi z serem na słodko: Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i masło, stopniowo dolewaj bardzo ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Musi wyjść zwarte, elastyczne, gładkie. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, żółtkiem i wanilią. Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj kółka, faszeruj je serem, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Gotuj

Dorota Smakuje
Fit sernik z jabłkami i orzechowo - czekoladową kruszonką 206

ciemnego kakao 2 garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut. Masa serowa : Twaróg zmiksować twaróg z budyniem (proszkiem) i ksylitolem, następnie dodać jajka

Healthy food explorer
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 169

powstania gładkiego i bez grudek musu, polejcie gotowe drożdżówki. Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do wysmarowania drożdżówek PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z drożdżami. dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto, pod koniec dodaję roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, by było elastyczne i miękkie. Formuję kulę, wkładam do oprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik(...)nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odkładam na 20 minut

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe 401

Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe . To mój ulubiony i najbardziej sprawdzony przepis na proste ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką. Krok po kroku opisuję jak je zrobić. To klasyka sama w sobie!  - tradycyjny i sprawdzony przepis - na drożdżach świeżych lub suchych - bez potrzeby długiego wyrabiania - ciasto drożdżowe na dużą blachę

AniaGotuje.pl
Naleśniki na soku pomarańczowym z serkiem i kolorowymi cukierkami. 211

naleśniki na soku są lekki i nie zapychają tak jak ten na mleku. Koniecznie spiszcie recepturę. Warto. Słodkich inspiracji Wam życzę :)    #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki soku pomarańczowego Hortex 100 % pomarańcza półtorej szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 1 budyń waniliowy ( bez cukru(...)litra mleka ) szczypta proszku do pieczenia Na nadzienie: 40 dag serka waniliowego garść kolorowych cukierków ( u mnie czekoladowe w kolorowym lukrze ) Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia

Izabelawkuchni
Gruszki w winie 165

Owoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu(...)potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam

mecooks
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 139

pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem

Raj dla Podniebienia
Focaccia 164

rozczyn, robię to szybko kuchenną rózgą. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. W większej misce mieszamy przesianą mąkę z solą, robimy dziurkę i wlewamy wyrośnięty rozczyn, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Gdy ciasto się połączy wlewamy 6 łyżek oliwy. Wyrabiamy dobrze i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do temp(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiamy, po czym rwiemy po kawałku i wyrabiamy bułeczki. Spłaszczamy je i wtykamy w nie kminek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło 8 bułeczek. W każdej z nich zrobiłam małą dziurkę. Pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Podajemy ciepłe z dipami, do wędlin i serów

Zasmakuj Kuchni
Ptysie z kremem budyniowym 194

garnku zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i odrobinką aromatu waniliowego. Zdjąć z palnika. Wrzucić na raz całą mąkę 00 (150g) i mieszać energicznie aż do uzyskania kuli z ciasta,będzie odchodzić od ścianek garnka. Do mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki. Przełożyć do miski i odczekać aż zrobi się letnie. Roztrzepać 4 jajka, dodawać je stopniowo do letniego ciasta(...)ciągle mieszać aż wchłonie wszystkie jajka. Ma powstać jednolita masa więc trochę cierpliwości przy mieszaniu. Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać okrągłe ptysie o średnicy około 8-10 cm robiąc dwukrotne okrążenie. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku z termoobiegiem na najniższej pozycji na dole przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę

zielonacukinka
Babeczki waniliowe z kokosowym kremem 193

ciasto: 250 g mąki orkiszowej 2 jajka 150 g słodziwa, u mnie erytrol 100 g masła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego krem: 200 g stałej części mleka kokosowego 50 g jogurtu skyr 1 łyżka miodu Suche składniki ciasta łączymy ze sobą. Jajka ubijamy ze słodziwem i ekstraktem, dodajemy mleko(...)masło, mieszamy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Mleko kokosowe ubijamy jak śmietanę. Dodajemy jogurt i miód, mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone babeczki

Kucharzyca
Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami 189

łyżki cukru pudru Przygotowanie: Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Wymieszać. Chleb tostowy rozwałkować wałkiem do ciasta. W miseczce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na rozwałkowany chleb nałoży nadzienie i zwinąć w roladkę. Następnie maczać w jajku i smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym maśle

Oryginalny smak
Bułeczki z przedziałkiem 198

ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego Do miski wsypać mąkę, dodać płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszyć drożdże, dodać olej i wlać ciepłą (nie gorącą!) wodę.Wyrabiać ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką.Uf ormować kulę, oprószyć ją mąką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją(...)objętość. Ciasto podzielić na 6-7 części i z każdej uformować bułeczkę (kulać na lekko osypanym mąką blacie). Bułeczki układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypać mąką i przykryć ściereczką , aby wyrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki „nacinać” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek. Piec w nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Pyszna i prosta pizza z salami i pieczarkami + film 165

przepis W ciepłej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę oraz rozpuszczone drożdże, wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę wkładamy ją do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy składniki do ułożenia na pizzy. Oczyszczone pieczarki(...)kroimy w plastry a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do uzyskania pożądanego kształtu a następnie przekładamy je do formy na pizzę. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym a na wierzchu umieszczamy starty na tarce żółty ser, plastry salami, pokrojone pieczarki, cebulę oraz kilka liści bazylii. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.220 st C około

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania