ciasto - 164325 przepisów (strona:4896/10955)

PIZZA SEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 364

Dzień Pizzy? Zatem przed Wami kolejny przepis na pizzę w wersji LCHF. Tym razem jest to pizza serowa bez jakiejkolwiek mąki. Idealna dla tych, którzy nie lubią warzywnych „ciast” oraz posmaku łupin babki czy kokosa. Bazę stanowi mega proste ciasto, którego używam w znanej Wam już i bardzo popularnej roladzie serowej z mięsem mielonym bądź z kurczakiem(...)pieczarkami . Składniki – pizza serowa: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw (u mnie majonez) 350 g dobrej jakości żółtego sera lub mozzarella w kostce lub tartego – nie tego w zalewie (patrz na skład) Wybrane przykładowe dodatki: 150 g sera mozzarella 120 g salami

Ola la LCHF
Pączki 211

podrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy zauważymy, że rozczyn z drożdży i mleka zaczyna rosnąć, należy wlać go do mąki, dodać ubite jajka, szczyptę soli, resztę mleka. Ciasto trzeba wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Pod koniec dodać roztopione masło, spirytus i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny. Teraz czas(...)formowanie pączków. Całego ciasta raczej nie zmieścimy na stolnicy. Trzeba je wykładać partiami na stolnicę, wałkować na grubość około 1 centymetra, szklanką wykrawać krążki. Na połowę krążków nałożyć nadzienie, na każdy około łyżeczkę marmolady. Pozostałymi krążkami przykrywać te z nadzieniem, zlepiać brzegi i ponownie wykrawać szklanką. Układać na desce posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec i olej w szerokim

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rogaliki krucho - drożdżowe 170

Przepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g masła - 50 g drożdży - 3 łyżki cukru - 12 łyżek mleka - 1 jajko - 2 żółtka - ulubiona marmolada oraz - 1 białko - gruby cukier Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło i siekamy całość. Następnie wbijamy jajko, żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe 226

liści jarmużu (2 duże liście) Przygotowanie: liście jarmużu pozbawić grubych nerwów środkowych, następnie zmiksować z wodą i olejem zmiksowany jarmuż wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę bez grudek. Ciasto będzie dość gęste ciasto przeciskać wprost do gotującej się wody przez specjalną foremkę, sitko lub odkrawać nożem po kawałku z deseczki. Używam sitka i dobrze jest przed użyciem zmoczyć sitko(...)zimnej wodzie. Ciasto się nie przykleja i łatwiej je później umyć gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową podawać z ulubionymi dodatkami. Moje wylądąwały w rosole

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowo-owsiany 233

przepis na bardzo delikatny, niezwykle puszysty i niebywale smaczny chleb na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Skład jest czysty, prosty, wolny od zbędnych produktów. Ciasto pięknie wyrasta, nie stwarza najmniejszych problemów podczas pieczenia. Zdecydowanie polecam.  Składniki: 400 g mąki orkiszowej (użyłam typ 630, Biobabalscy) 100 g płatków owsianych (Biobabalscy)  1 łyżeczka soli  40 g świeżych(...)Przygotowanie: W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane oraz sól. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody. Następnie pozostaw w misce, przykryj ściereczką/papierowym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte już ciasto przełóż

Zdrowie na języku :P
Pączki dyniowe 190

dowolne nadzienie Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką(...)łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe oponki mojej babci 233

Przygotowanie : Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem, octem/spirytusem oraz sokiem z cytryny. Do miski przekładamy zmielony ser biały i jogurt.  Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.  Mieszamy ciasto ręką. Ciasto jest dosyć klejące, podsypujemy je mąką.  Olej wlewamy do niskiego garnka i go rozgrzewamy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i je wałkujemy na grubość

Czarnawisienka
Kluski z gotowanych ziemniaków 440

ziemniaki przełożyć do miski.Z miski zabrać 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Odłożoną część ziemniaków przełożyć spowrotem do miski, dodać także jajko,sól i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć i zrobić palcem dołek. Gotować w osolonej wodzie.Podawać np.z zeszkloną cebulką ,jako dodatek do mięsa

Moje domowe kucharzenie
Ciasto mocca z orzechami 1160

Długie i ponure zimowe wieczory mogą się stać dużo bardziej przyjemne z filiżanką pachnącej kawy i pysznym kawałkiem domowego ciasta. Tak też w mojej głowie narodził się ostatnio przepis na rewelacyjne ciasto z orzechową wkładką i delikatnym rozpływającym się kremem kawowym. Za długo się nie namyślajcie tylko zróbcie zakupy i do pieczenia. Duży wybór kaw znajdziecie w sklepie Konesso . Składniki(...)biszkoptu nasączyć kawą z wódką. Posmarować kremem, przykryć wkładem orzechowym, posmarować kremem, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę kremu. Resztę kremu nałożyć za pomocą szprycy. Na górze ciasto lekko posypać kawą mieloną

Ala piecze i gotuje
Bezy 150

Bezy doskonale nadają się do dekoracji wielu deserów i ciast, a także świetnie sprawdzają się w formie słodkiej przekąski. Przepis na bezy nie jest skomplikowany – cały sekret bezików spoczywa w dobrze ubitych białkach i odpowiednich proporcjach cukru. Continue reading Bezy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Chleb orkiszowy bez wyrabiania 246

wody i dodać 1-2 łyżeczki octu winnego. Wlewać płyn do mąki mieszając jednocześnie łyżką tylko do połączenia składników. Może się okazać, że nie cały płyn zostanie zużyty. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 15 minut. W tym czasie wysmarować keksówkę masłem i obsypać otrębami. Lekko wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb bezglutenowy kukurydziano-gryczany (bez soi, jajek, nabiału) 239

wody * 1 łyżka cukru  2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego  150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 łyżeczka soli *Wodę należy wlewać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta, podana ilość jest orientacyjna  Sposób wykonania  1. Drożdże kruszymy ,zasypujemy cukrem, dolewamy kilka łyżek wody-mieszamy. Przykrywamy ściereczką  i zostawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować (na powierzchni powinna(...)Stopniowo dolewamy wody (ja początkowo wlałam około 250 ml) 3. Dodajemy olej (jeśli kokosowy roztopiony i przestudzony) ,sól. Ponownie dolewamy wodę aby uzyskać konsystencję gęstego budyniu.  4. Przelewamy ciasto do miski. Dodajemy pokrojone bakalie (u mnie żurawina, rodzynki i morele). Mieszamy za pomocą drewnianej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.  5. Napowietrzone ciasto

Marcepanowa kuchnia
KAKAOWE CIASTO Z JABŁKAMI 161

szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy(...)jogurt naturalny - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószyć

Ciastka - domowe słodkości
Kęski kurczaka w ketchupowym cieście 145

kroimy w paseczki. W misce umieszczam jajka, mąkę, ketchup, sól, pieprz, czerwoną paprykę – mieszam do uzyskania gładkiej masy. Wrzucam paseczki kurczaka i dokładnie mieszam by te oblepiły się ciastem. Zostawiam na 15-20 minut by ciasto oddało trochę smaku kurczakowi. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podaję z sosem czosnkowym.   Artykuł Kęski kurczaka w ketchupowym cieście pochodzi

MojaQchnia.pl
Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa 175

kabanosów francuskich  Sokołów 25 g masła 1 czerwona cebula pół czerwonej papryki kilka gałązek natki pietruszki łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę) 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajo ok. 50 g tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Kabanosy, cebulę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni z odrobiną masła(...)przez kilka minut. Na koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, dokładnie wymieszać i ściągnąć z palnika. Ciasto francuskie rozłożyć ( opcjonalnie można je jeszcze delikatnie trochę rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania