ROGALE ŚNIADANIOWE Z MAKIEM 122łyżeczkę cukru i drożdże. Wlać 100 ml letniego mleka i wymieszać. Następnie dodać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić na około 1 godzinę, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować
Zrób to smacznie
Knedle z mięsem z rosołu 131zabieramy się za robienie knedli. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajka, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 400 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli(...)podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej (raczej więcej). Knedle odkładamy na blat podsypany mąką. Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 6 minut. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się
Kardamonovy
Chleb z ziarnami bez wyrabiania 156Cudowny chlebek! Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać łyżką. Jedynie potrzeba czasu na wyrastanie ciasta. Proporcje już znam na pamięć :-) Polecam wszystkim! Składniki (na keksówkę długości 30cm): 20g świeżych drożdży 100g mąki krupczatki 1 łyżeczka cukru 300ml ciepłej wody 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą) 1 płaska łyżeczka soli 100g ziaren słonecznika 50g pestek dyni 50g siemienia lnianego(...)czasie dodać mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C. 4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego
Kuchnia domowa Ani
Toffik – ciasto bez pieczenia 573Bardzo szybkie w przygotowaniu i bajeczne w smaku, to jest właśnie ciasto Toffik. Znika szybciej niż się je robi, rozpływa się w ustach. Artykuł Toffik – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Bakaliowy Jeż 139Ciasto Bakaliowy Jeż Ciasto bez pieczenia z dodatkiem naszych ulubionych ciastek jeżyków. Wykonanie jest proste i szybkie jak zarazem bardzo smaczne. Polecam. 20 porcji 35 minut czas przygotowania Składniki na spód: · 180 g herbatników · ½ kostki masła Składniki na ciemną masę(...)ciemną. 5. Na wierzch układamy dowolnie ciasteczka w czekoladzie i polewamy polewą rozpuszczonej czekolady ze śmietaną. 6. Chłodzimy w lodówce 2 godziny. 7. Ciasto gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Słodki domowy karmel. 149słodki domowy karmel to płynne złoto. Karlem jest słodziutki, lepki, maślany i smakuje fenomenalnie. Gdy go spróbujemy raz to uzależnimy się od niego! Jest to idealny karmel do ciast , deserów , bułeczek , ciasteczek , lodów , serników , szarlotek i do wielu innych potraw . Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 szklanka cukru – 6 łyżek masła – ½ szklanki śmietany kremówki 36% Do garnka(...)karmel, który będziemy ciągle modyfikować by pasował na do wszystkich dań . Bogaty, pyszny i słodki sos karmelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju przepisów ! Używajmy go jako nadzienia do solonego ciasta karmelowego, polejmy lody lub po prostu zajadamy łyżeczką najlepszy sos karmelowy. SŁODKI DOMOWY KARMEL! The post Słodki domowy karmel. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl Joanny
Cytrynowe Ciasteczka Według Hildegardy Z Bingen 154całe jajko) 100 g masła skórka z 1/2 cytryny ewentualnie esencja cytrynowa ewentualnie 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1. Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto (jeśli ciasto nie chce się zlepić dodajemy jogurt lub kwaśną śmietanę) 2. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasteczka
Gotowanie...to proste !
Cynamonki bez wyrastania 169miski przesiej mąkę, dodaj erytrol, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie do produktów suchych dodaj roztopiony olej kokosowy oraz mleko sojowe. Całość dokładnie wymieszaj. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. W miseczce połącz rozpuszczony olej kokosowy (40 g), erytrol oraz cynamon. Tą mieszanką posmaruj rozwałkowane ciasto. Następnie zwiń je w roladę (delikatnie
365 dni dookoła kuchni
GÓRALSKIE PIEROGI 438końca mi pasowało,to co znalazłam w internecie. Dlatego, sama dobrałam starannie składniki, by komponowały się w miarę jadalnie :-) Zatem zapraszam, do spróbowania farszu pieprznego smaczka. Składniki: ciasto: 300 mąki pszennej + mąka na podsypanie 3/4 szklanka bardzo gorącej wody 30-40 g stopionego masła farsz: 4 szt średniej wielkości ziemniaki ugotowane(...)mundurkach wędzona rolada oscypka (250 g) 1 pełna łyżka serka śmietankowego 1 pełna łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka majeranku Sposób przyrządzenie : Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min. Ziemniaki i oscypka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać przyprawy i serek. Dokładnie wymieszać. Do smakować pieprzem i solą
pieprzny smaczek
Chrupiące poduszeczki 123pieczenia, solą i skórką cytrynową lub pomarańczową (w zależności od tego jaki smak poduszeczek chcecie uzyskać). Do miski dodajemy masło i jajka. Wszystko siekamy nożem jak na kruche ciasto. Dodajemy mleko, wódkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm, wycinamy nożem lub małą foremką kwadraciki, które smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
Bon appetit mon amie
Grecki Sernik czyli Melopita-Μελόπιτα 152Grecki Sernik z wyspy Sifnos z Archipelagu Cyklad czyli Melopita-Μελόπιτα, miodowe ciasto. Grecki Sernik z wyspy Sifnos, oczywiście z Archipelagu Cyklad, czyli Melopita-Μελόπιτα. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Grecja ma jakieś 2500 wysp, z czego 165 jest zamieszkanych. Jedną z takich wysp jest Sifnos, która według badań archeologicznych była już zamieszkana ponad 4000 lat temu. Ponadto(...)wyhodowali, zrobili lub matka natura im dała. Dlatego wiele potraw, dań czy deserów jest typowe tylko dla niektórych wysp jak na przykład ten Grecki Sernik, czy też miodowe ciasto, z kilku składników wychodzi coś naprawdę pysznego. W oryginalnym Greckim Serniku jest ser – Mizithra -, który niestety jest ciężko dostępny poza Grecją, ale na szczęście jest bardzo podobny
RafalCook
Słone przekąski na wieczór – 10 pomysłów 555Dobre 3. Smażone paluszki serowe przepis: Moje Codzienne Przyjemnosci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 Krakersy z boczkiem przepis: Dieta Moja Pasja 5. Talarki ziemniaczane przepis: Wasze-Przepisy 6. Parówki w cieście francuskim przepis: Królestwo Garów 7. Czosnkowe pieczarki przepis: Słodkie Okruszki 8. Mini kanapeczki z łososiem, koperkiem i słonecznikiem przepis: Kruche Babeczki 9. Krążki cebulowe przepis: Kulinarne S.O.S. 10. Kalafior
BabskiePorady.pl - Przepisy
Dlaczego jedzenie pizzy uzależnia? 136Dlaczego jedzenie pizzy uzależnia? Dowiesz się z tego artukułu, zapraszam Dlaczego jedzenie pizzy uzależnia? Poznaj 4 powody Pizza to połączenie składników, które silnie uzależniają. Mamy w niej węglowodany proste (ciasto), tłuszcz, kazeinę (ser), sól oraz odrobinę smaku kwaśnego i słodkiego z pomidorowego sosu. Podczas trawienia sera (kazeiny) powstają kazomorfiny . Są to opioidy, które działają przeciwbólowo i rozluźniająco. Produkują także dopaminę(...)czyli hormon szczęścia. Podczas trawienia ciasta (pszenicy) powstają gliadomorfiny . Są to kolejne opioidy, które wzmacniają swoją siłę i zaczynają działać jak narkotyk. Podobne działanie wykazują leki przeciwbólowe. Jedzenie pizzy wiąże się z dodatkowym stymulowaniem ośrodka nagrody w mózgu poprzez występujący glutaminian sodu w serze. Jest to wzmacniacz smaku, który jeszcze bardziej zachęca nas do zjedzenia kolejnego kawałka pizzy
Natka Pietruszki
Makaronowa pizza 117Naszła Cię ochota na pizzę, a nie chce Ci się wyrabiać ciasta? Spróbuj pizzy na makaronowym spodzie! Składniki 250g makaronu penne opakowanie pieczarek (około 300g) 30 deko szynki 1 mała papryka 150g sera cheddar 100 gram przecieru pomidorowego ząbek czosnku woda 50 ml oregano bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Wasze Przepisy