ciasto - 164325 przepisów (strona:4768/10955)

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) 133

łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować.  Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam(...)gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Formę na babkę (u mnie stożkowa, górna śr. formy 22cm) posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (termoobieg), do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Polać lukrem lub polewą, udekorować wg uznania.  Smacznego

Obiad gotowy
Kruche ciasteczka – jajeczka wielkanocne 887

masła Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy oba cukry oraz żółtka, początkowo składniki siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto partiami wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki w kształcie

Smaki Na Talerzu
Wielkanocny koszyczek drożdżowy 150

kulę, przekładamy do czystego naczynia i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Dwie miski o podobnej wielkości (o średnicy ok 24cm) owijamy folią aluminiową i dokładnie smarujemy olejem. Większą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt cienki na ok 4-5mm. Kroimy nożem na paski o szerokości ok 1,5cm. Na początku na jednej odwróconej misce układamy pionowo 12 pasków. Najlepiej wziąć(...)następnie pomiędzy nimi kolejne 4, w miarę symetrycznie. Sklejamy je mocno na górze. Pozostałymi paskami przeplatamy pionowe od samej góry tworząc wzór koszyczka. Końce obcinamy.  Z pozostałego ciasta ponownie odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki, ale długi na ok 80/90cm pasek. Rozcinamy, rolujemy i zaplatamy warkocz, z którego tworzymy okrąg na wierzch koszyczka. Na rączkę koszyka potrzebujemy trzech pasków

Kuchnia w czekoladzie
Śmietanowa babka czekoladowa 152

staną się jasne i puszyste. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto przenosimy do keksówki (u mnie półokrągła 35 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 min., do suchego

Kuchnia MagdaLeny
Babka z mlekiem skondensowanym 625

proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj jeszcze kilka minut. Jeśli używasz formy silikonowej nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę nasmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut, możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku już nie jest surowe. Po wyjęciu babki poczekaj kilka minut

nietylkopasta.pl
Ekspresowe ciasto z truskawkami na oleju 157

Wykonanie ekspresowe, a zjedzenie jeszcze szybsze!  Ciasto, które nie wymaga dużo pracy ani składników. Jest bardzo smaczne i można do niego dodawać przeróżne dodatki. Nie są wymagane świeże owoce, mrożone (oczywiście rozmrożone) również świetnie się tu nadają. Sama często daje truskawki, wiśnie czy maliny.  Wartość odżywcza 1 kawałka (10): 187 kcal(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Formę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Owoce jeśli rozmrożone obtaczamy delikatnie mąką lub skrobią ziemniaczaną i wciskamy je na wierzch.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Naleśniki na maśle klarowanym z białym serem 124

stopionego masła klarowanego łyżeczka cukru Masa serowa 200 g sera twarogowego 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy Masło klarowane do smarowania patelni Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie ale jest w porządku. Patelnie przed smażenie smarować masłem klarowanym przy pomocy  pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewać(...)niewielką ilość ciasta i bardzo szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a następnie z drugiej strony. Przygotowanie masy serowej Twaróg przełożyć do miski dodać cukier puder i cukier wanilinowy, rozgnieść widelcem i wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty. Artykuł Naleśniki na maśle klarowanym z białym serem pochodzi z serwisu

Pomysłowa kuchnia
Torcik malinowy 180

Puszysty biszkopt przełożony kremem malinowym i galaretką malinową to proste do zrobienia a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto. Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na krem malinowy jak i przepis na biszkopt . Teraz chcę Wam pokazać jak te dwa przepisy można połączyć w jedną całość. Dodatkiem, na który podaję poniżej przepis jest galaretka malinowa. Nadaje ona akcentu kolorystycznego torcikowi(...)jest on dość rzadki wstawcie formę na kilka minut do lodówki. Krem po kilku minutach nieco stężeje i układanie na nim kolejnych warstw będzie łatwiejsze. Szukasz przepisów na ciasta z malinami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto malinowo-czekoladowe. The post Torcik malinowy appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Ekspresowe ciasto z truskawkami na oleju 129

Wykonanie ekspresowe, a zjedzenie jeszcze szybsze!  Ciasto, które nie wymaga dużo pracy ani składników. Jest bardzo smaczne i można do niego dodawać przeróżne dodatki. Nie są wymagane świeże owoce, mrożone (oczywiście rozmrożone) również świetnie się tu nadają. Sama często daje truskawki, wiśnie czy maliny.  Wartość odżywcza 1 kawałka (10): 187 kcal(...)Wszystko dokładnie miksujemy. Formę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Owoce jeśli rozmrożone obtaczamy delikatnie mąką lub skrobią ziemniaczaną i wciskamy je na wierzch.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka 137

nich zamiast gotować, piecze się, albo nawet smaży. Jednak pierogi z jabłkami na oleju tylko z nazwy i wyglądu są pierogami, bo tak naprawdę lepi się je z kruchego ciasta. Takie ciastka usmażone, a nie upieczone, smakują zupełnie inaczej. Mają przypieczoną skórkę i miękki środek, a farsz z jabłek pozostaje świeży i orzeźwiający. Zapraszam do wypróbowania przepisu Pani Teresy Huczwy(...)Węglówce (gmina Korczyna), zamieszczonego w publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka Składniki na około 50 ciastek: Ciasto: 500 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko cukier waniliowy, szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Farsz: 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta

Trzeci talerz
Ciastka orzechowo-czekoladowe 131

masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując. Dodajemy orzechy, czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dokładnie wyrabiamy . Następnie na papierze do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i je rozpłaszczamy ( ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach , gdyż lekko urosną). Wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni ( u mnie górna grzałka + termoobieg(...)Keto kokosanki Ciambelle al Vino Błyskawiczne kokosanki Ciastka lawendowe Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Brownie z kremem orzechowym Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe A może coś na słono? Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Fritatta ze szpinakiem (keto

WegePrzepis
Banoffee Pie (ciasto bez pieczenia) 120

fixami i położyć na wierzch (ewentualnie można dodać do śmietany cukier puder ja tego nie zrobiłam żeby nie było za słodko). Posypać czekoladą. Autor przepisu: Martyna Artykuł Banoffee Pie (ciasto bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście 154

Idealny przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym kakaowym cieście. Miłośnicy serników z pewnością będą zachwyceni! Artykuł Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Migdałowa babka z nutellą 163

masła  Przygotowanie: Masło razem cukrem ucieramy na puszystą masę, tak aby nie było cukrowych grudek. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła z nutellą. Oddzielamy żółtka, które pojedynczo dodajemy do ciasta i ucieramy od białek. Przesiewamy mąkę i razem z posiekanymi orzechami, kakao, mlekiem i proszkiem do pieczenia dołączamy do masy. Białka ubijamy na pianę i drewnianą łyżką łączymy z pozostałymi(...)składnikami. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około pół godziny. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy nią babkę. Dekorujemy. Smacznego

ChilliJemy
Sernik wielkanocny 156

Sernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone herbatniki z dodatkiem masła oraz piany z białka, dzięki temu oszczędzamy czas i mamy mniej pracy niż przy cieście kruchym. Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania