ciasto - 164325 przepisów (strona:4770/10955)

Wielkanocne uszka z farszem z białej kiełbasy i sos chrzanowy. Ale pyszne zaskoczenie! PRZPEPIS 146

pojawiają się na stole, najpierw jest zaskoczenie, no bo jak to, uszka i Wielkanoc, ale potem są już tylko zachwyty. Farsz z białej kiełbasy zamknięty w delikatnym cieście, a do tego wyrazisty sos chrzanowy… To jest nieprawdopodobnie dobre! Przepis na uszka z białą kiełbasą Składniki: porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 duże(...)pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, a gdy puści tłuszcz, dodaj drugą drobno posiekaną cebulę i zrumień – jeśli boczek nie jest mocno tłusty, użyj odrobiny oleju. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, przy pomocy szklanki wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu, następnie zlepiaj w kształt uszek. Gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez 2 minuty od wypłynięcia

Kulinarna Polska
Sernik z bezą. Idealny na święta. 140

proszek budyniowy, skórkę  pomarańczy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników.  Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta, Równo rozkładamy. Wkładamy do p ieca nagrzanego do temp. 170 C i pieczemy około 50 minut. Wyjmujemy, wykładamy bezę ozdobną tylką w kształcie gwiazdki. Beza; 2 białka ( pozostałe z ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłka w cieście 147

Jabłka w cieście - pyszny pomysł na szybkie śniadanie. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, posypane cukrem pudrem, smaczne wspomnienie dzieciństwa. Do tego szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.   Jabłka w cieście Składniki: 160 g mąki ( szklanka) 150 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 2-3 jabłka trochę cynamonu cukier puder(...)mleko, dobrze wszystko wymieszać trzepaczką, odstawić. Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości 3-4 mm, wykroić środki, lekko oprószyć cynamonem. Na patelni rozgrzać olej/masło, jabłka obtoczyć w cieście z obu stron, smażyć na rumiano z każdej strony, układać na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem

Smaczny zeszyt
Tort naleśnikowy 135

Torcik naleśnikowy przekładany dżemem i kremem śmietankowym. Przepyszny tort który może być alternatywą dla tradycyjnych tortów. Ładnie się prezentuje a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto naleśnikowe (szklanka 250 ml) 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej ok. 2 szklanki z górką mąki pszennej 3 duże jajka/4 mniejsze 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1 łyżka cukru Opcjonalnie 1 płaska(...)gramów serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo 1 galaretka krystaliczna owoce do dekoracji Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste ale lejące. Smażymy 10 nieco grubszych niż zazwyczaj naleśników(średnica około 20cm) oraz 5 większych i cienkich naleśników które

Andzia Pichci
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą 153

łyżka oleju 150g sera feta szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą – przepis Mąki, jajko, mleko i wodę mieszamy w misce do czasu aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Ciasto na naleśniki powinni mieć lejącą się konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajecie odrobinę wody. Z ciasta smażymy na posmarowanej masłem patelni naleśniki. W rondelku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHLEBEK CEBULOWY Z MAJERANKIEM 141

pokroić w kostkę i zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.  Do Mąki wymieszanej z solą dodajemy nasze drożdże, resztę ciepłej wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na końcu dodajemy majeranek oraz cebulkę , ponownie wyrabiamy,aż składniki się połączą.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40 min. Ciasto ponownie zagniataniu i formujemy na kształt

Niespełnione zdolności kulinarne
NALEŚNIKI Z DODATKIEM PIWA 112

mąki pszennej * 2 jajka * niepełne pół łyżeczki oleju Wykonanie: Do miski wlać piwo i mleko, wbić jajka, wymieszać mikserem. Wsypać mąkę i sól, ponownie wymieszać na gładkie ciasto. Ciasto odstawić na około 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzać, chochlą wylewać porcje ciasta, smażyć cienkie naleśniki na rumiany kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Jogurtowe ptysie z kiełkami 148

cytryny sól, pieprz 10 pomidorków koktajlowych  Ptysie: Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam(...)końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut.   Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado

wesoła kuchnia
Wegańska babka cytrynowa z makiem 125

Wegańska babka cytrynowa z makiem Upiekłem dla Ciebie, jak i oczywiście dla siebie, pyszne ciasto cytrynowe z makiem , które udekorowałem fenomenalnym lukrem bazyliowym… Wiem, że jest to niecodzienne połączenie, ale naprawdę warto poeksperymentować w kuchni. Zrób dzisiejsze ciasto cytrynowe z lukrem bazyliowym i pozwól miło się zaskoczyć intrygującym i jednocześnie wspaniałym smakiem! Jaka jest wegańska babka cytrynowa? Przede wszystkim(...)przyjemnie przebijający się smak i aromat cytryny. Idealnie smakuje w towarzystwie świeżo zaparzonej herbaty. Babka cytrynowa kojarzy mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale… Jest to wspaniałe ciasto, które możesz przygotować nie tylko od święta! Babka cytrynowa – KĄCIK PORAD Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy. Możesz użyć również klasycznej foremki prostokątnej

Blendman
Pizza europejska 131

europejskiej pizzy", możecie to sprawdzić, przygotowując ją sobie samodzielnie, według szczegółowego przepisu, do którego zamieszczam link. Smacznego.   <WJ>           Składniki:     Ciasto:   450 g mąki 9 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy ciepła woda     Dodatkowo:   300 g wędzonego pasztetu 1 cebula(...)żółtego sera gouda       Przygotowanie:     Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.     Wierzch pizzy smarujemy pasztetem, posypujemy posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami oraz

R'n'G Kitchen
Chlebek bananowy 154

minut. Jest pyszny… Sprawdź przepis na Chlebek czosnkowo- ziołowy Składniki 3 duże, dojrzałe banany 250 g mąki 125g cukru 70g masła 1 jajko szczypta soli łyżeczka sody oczyszczonej Ciasto to nie wymaga od nas przygotowania przy pomocy miksera, wystarczy rozgnieść banany, połączyć z resztą składników i gotowe. Jeśli zostaną niewielkie kawałki nierozgniecionego banana to dobrze, będzie on wyczuwalny(...)przy pomocy widelce roztrzepujemy jajko z cukrem. Dodajemy do bananów. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Chlebek bananowy pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki z polewą czekoladową i orzechami 169

Lubicie babeczki? My uwielbiamy. Takie małe wypieki są idealne na każdą okazję. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dziś mam dla was mój sprawdzony przepis na babeczki. Słodkie puszyste ciasto, słodka czekoladowa polewa i chrupiące słone orzechy ziemne. Takie połączenie naprawdę świetnie smakuje. Spróbujcie, polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku(...)babeczki? Do miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki. Dodajemy olej, jajko i mleko. Wszystko mieszamy do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności

Słodkie okruszki
Torcik jabłkowy z bezą 130

CIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2  łyżeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)pokroić w kostkę, Do garnka wlać 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę.  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC.  Udekorować

przepisy- Milki
Kopytka z Serem 134

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko jajka, sól oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Stolnice oprószamy mąka ziemniaczaną, wykładamy ciasto. Dzielimy je na mnisze kawałki. Każdy kawałek rolujemy rękami na węże o średnicy około 2-3 centymetry. Kroimy na kawałki tworząc kopytka. W rondelku rozgrzewamy masełko. Gdy się zeszkli wyłączamy

Przepiski.pl
Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą 162

ziarna Wlej roztopione masło i wymieszaj Dodaj jajka, miód i połącz łyżką Odstaw na 30 min, aż płatki owsiane nieco napęcznieją Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej Uformuj okrągłe ciasteczka i spłaszcz łyżką * Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia Piecz ok. 12 min w temperaturze 180°C do czasu zrumienienia się

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania