RACUCHY NA MAŚLANCE Z BANANEM I KAWAŁKAMI CZEKOLADY 119jajka * 2 banany * 80 g mlecznej czekolady * olej do smażenia Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wbić jajko, wlać maślankę, całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby ciasto nie miało grudek. Banany i czekolady pokroić w niedużą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wylewać na patelnię po łyżce stołowej ciasta na jeden placek. Smażyć
Zrób to smacznie
Leniwe ruskie (galicyjskie) 127potrzeby nazwania pewnej formy mącznego dania, które jest zrobione z tych samych składników co pierogi, ale jego produkcja jest znacznie uproszczona, gdyż zamiast bawić się w zawijanie wyrobionym wcześniej ciastem specjalnego farszu, miesza się składniki na farsz i ciasto co zaoszczędza sporo czasu, a w zamyśle ma smakować podobnie. Postanowiłem zrobić wersję pierogów ruskich, które są niby ruskie(...)ostygną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki ugniatamy z cebulą, dodajemy soku z cytryny, soli i trochę mąki, żeby nam się wszystko ładnie związało. Formujemy z ciasta długą, spłaszczoną rolkę, odcinamy kawałki i wrzucamy do wrzątku. Będzie gotowe, jak wypłyną
Kryzysowa Książka Kucharska
Dyniowe rogaliki drożdżowe z marmoladą 157podgrzewamy razem z masłem. 2. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól i mieszamy. 3. Następnie dodajemy jajko + żółtko, wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Ja robotem wyrabiam jakieś 8 - 10 minut. 4. Ciasto nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 - 4 części w zależności od tego
kruche babeczki
Najlepsze ciasteczka cynamonowe 137mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru cynamon w dowolnej ilości (dałam 2 łyżeczki) Przygotowanie: Jest to przepis na typowe ciasto kruche czyli proporcje 3:2:1 (mąka, masło, cukier). W tym przypadku zmniejszyłam ilość cukru. Mąkę łączymy z orzechami, cukrem i cynamonem. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Zagniatamy, aż składniki dokładnie się(...)połączą. Z ciasta tworzymy dysk, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. U mnie około 40 sztuk o średnicy 5-6 cm. Wycięte ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i blaszkę wstawiamy do lodówki na 30 min lub na 15 minut
Relaxtime
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 145codzień. To prosty chleb na zakwasie, jak większość moich chlebów. Bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu. Zakwas stojący w lodówce, od kilku dni-tygodni, wyjmuję, lekko ogrzewam i dodaję do ciasta. Zawsze cudnie wyrastają na nim chleby, a wg niektórych, to głodny zakwas, a jak pięknie daje radę💪 Piekę w 2 silikonowych formach, o wym.24x8cm Składniki: - 670g mąki orkiszowej jasnej typ750(...)wyjmuję z lodówki min.1-2h wcześniej . Wszystko razem mieszam do połączenia składników, ja nie używam nawet miksera. Orkisz nie wymaga długiego wyrabiania, więc mieszam wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam do dwóch przesmarowanych delikatnie olejem foremek. Ubijam dokładnie miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Masę wygładzam i obsypuję ulubionymi ziarnami. Skrapiam dość obficie wodą i odstawiam
Smaczne Zdrowe
Pizza i figami 115figami. Jest obłędna w smaku, pierwszy raz robiłam z figami. Wiadomo najlepszy byłby piec do wypieku pizzy. Ale jak się nie ma trzeba się zadowolić piekarnikiem kuchennym. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 125g sera mozzarella 50 g sera niebieski(...)wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru
wesoła kuchnia
Pierniczki 140mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i jajko. Przestudzony miód i masło. Wstępnie mieszamy i wykładamy na stolnicę w celu dalszego wyrabiania. Wyrobione ciasto owijamy w folę i odstawiamy na godzinę. Po leżakowaniu ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta. Pierniczki
Pomysłowa kuchnia
Tiramisu przepis na ciasto bez pieczenia 615pojawia się w polskich przepisach na włoskie deser z kawą. Tiramisu to przepis prosty, choć wymaga trochę cierpliwości. Ten pyszny deser o cudownej kremowej konsystencji nazywany także przez Włochów ciastem łyżeczkowym, bardzo dobrze przyjął się w Polsce. Tiramisu jak zrobić, jaki alkohol do tiramisu? Tiramisu Włosi mówią, że podstawowy przepis na ciasto tiramisu jest jeden, to jednak powstało wiele wariacji
Dieta moja pasja
Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami 145białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge(...)czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj . Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pieczone placki z cukinii (keto) Kotlety z buraka (wegańskie
WegePrzepis
Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada 110Pomysł na wspaniałe śniadanie – drożdżowe nocne gofry na jogurcie z owocami i z gorącym kakao Wieczorem przygotuj ciasto, przykryj i pozostaw na kuchennym blacie na całą noc. Rano rozgrzej gofrownicę i zacznij wypiekać gofry. Podczas gdy gofry nabierają mocy przygotuj dodatki i gorącą czekoladę. Zacznij celebrować, wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pyszne chrupiące gofry, owoce, jogurt, orzechy(...)blacie kuchennym na noc. Pyszne i szybkie śniadanie na wspaniały początek dnia Następnego dnia rano. Rozgrzewamy gofrownicę i zgodnie z instrukcją producenta smarujemy (lub nie) masłem. Wlewamy porcjami ciasto i pieczemy na złotobrązowy kolor. Upieczone gofry studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub tylko oprószone cukrem pudrem. Moje gofry zaserwowałam z kakaowym jogurtem, świeżymi figami, pistacjami i oczywiście kubkiem
Tajemnice Smaku
4 pomysły na prezent dla miłośnika kuchni 109kształty. Praktyczny prezent na wyposażenie kuchni Osoba obdarowywana jest perfekcjonistą, jeśli chodzi o serwowanie potraw czy kawy? Sprawdź poniższe propozycje, które wcale nie są takie oczywiste. Patera do ciasta Patery są naczyniami, które sprawdzą się na wiele okazji. Ładne podanie owoców czy ciast wymaga patery, dlatego warto obdarować kogoś paterą na nóżce. Dla różnych rodzajów ciast idealnie sprawdzą się patery
Kuchcik gotuje