ciasto - 164325 przepisów (strona:4739/10955)

Pizza ze spodem z komosy z groszkiem 124

więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Pizza z komosy z jajkiem zamiast proszku Nasze pierwsze podejście do pizzy ze spodem z komosy nie było specjalnie udane, bo ciasto po upieczeniu zaczęło się kruszyć. Nie do końca podobało nam się też to, że w przepisie był proszek do pieczenia. Nie chodzi o to, że mamy coś specjalnie przeciwko proszkowi(...)pieczenia (używamy go w naszej niedzielnej kuchni do robienia super ekspresowych dań), ale staramy się korzystać z niego bardzo oszczędnie. Tym razem to właśnie proszek do pieczenia, spulchniając ciasto, spowodował jednocześnie jego nadmierną łamliwość pizzy. Zdecydowaliśmy się więc zastąpić go jajkiem, które lepiej połączyło składniki. I udało się!! Ciasto wyszło zwarte, dobrze wypieczone, chrupkie, ale niełamliwe. Pizza na spodzie

Niedzielny kucharz
Szybka pizza z patelni (bez wyrabiania ciasta) 156

Pizza to takie danie, które lubi chyba każde dziecko. A ten przepis jest tak prosty, że nawet dziecko potrafi samodzielnie zrobić tę pizzę! Szybka pizza z patelni (bez wyrabiania ciasta) Mój straszy synek lubi pizzę tak bardzo, że wyszukał sobie kiedyś na internecie (dzieci umieją korzystać z dobrodziejstw techniki :)) przepis na szybką pizzę z patelni, który zmodyfikował po swojemu. Oczywiście(...)wentylkiem Wykonanie:   Na patelnię z grubym nieprzywierającym dnem wlewamy wodę, oliwę z oliwek, dosypujemy mąkę, cukier, drożdże i sól. Całość mieszamy drewnianą albo silikonową łyżką. Wyrównujemy powierzchnię naszego ciasta na pizzę, żeby była równa. Następnie smarujemy pasiatą pomidorową i posypujemy ziołami oregano i bazylią. (Gdy dysponujemy czasem, to można najpierw passatę wylać do miseczki, dodać suszone zioła, dodać troszkę

Lamarida.pl
Bułki kajzerki 117

masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych) Bułki kajzerki – wykonanie: Bez zbędnych ceregieli wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Żeby dwukrotnie zwiększyło swoją(...)objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, dzielimy na 9 części i z każdej z nich formujemy bułeczkę. Spłaszczamy dłonią, układamy na blasze piekarnika, ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrastania. Po tym czasie nacinamy wierzch bułek dość głęboko żyletką (można i ostrym nożem, ale żyletką chyba łatwiej). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy bułki około

Marder&Marder Manufacture
Nuggetsy – szybkie i smaczne 135

pojedyncze filety z piersi około 550 g 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku SKŁADNIKI NA CIASTO: pól szklanki mąki pszennej 1 jajko rozmiar M 50 ml mleka SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO NUGGETSÓW: 5 czubatych łyżek bułki tartej 5 garsci płatków kukurydzianych ( około 75 g ) DO SMAŻENIA: olej(...)smaku. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Nastepnie mięso przekładamy do pudeĺeczka i szczelnie zamykamy. Takie zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę pszenna, jajko oraz mleko. Calosc w miseczce mieszamy, celem uzyskania gęstej jednolitej masy. Przygotowujemy również panierkę. Płatki kruszymy na mniejsze kawałeczki. Łączymy je z bulka

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania