Waniliowe babeczki z dżemem malinowym i kremem 122wystudzeniu, wydrążamy w babeczkach otworki, które napełniamy dżemem. Na koniec dekorujemy kremem i pyszne babeczki gotowe. U mnie już w propozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam! Pomysł na ciasto babeczkowe jak i krem, zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki pszennej tortowej 120 g cukru 2 duże jajka 100 g masła(...)przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać wszystko razem do połączenia składników. Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać do dokładnego połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do około 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu
Opowieści z piekarnika
Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem 124słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze około na świątecznym stole. Bardzo polecam, upieczcie taka babeczkę. Potrzebujemy: Na ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół puszki masy(...)Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy
Izabelawkuchni
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem 86oliwek 1 jajko 190 g mąki pszennej tortowej garść rodzynek szczypta pieprzu Wykonanie Orzeszki posiekać. Zetrzeć parmezan. Wszystkie składniki umieścić w robocie, mikserze lub zagnieść ręcznie. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Stolnicę podsypać mąką, schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać małą szklaneczką lub foremką kółka lub po prostu odrywać kawałki ciasta
Raj dla Podniebienia
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 111szkoda, że życia nie da się powtórzyć, przeżyć ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą. Mascarpone mieszamy z kremem z orzeszków (mieszałam łyżką). Masę wykładamy na blat wysmarowany konfiturą, przykładamy kolejny blat ciasta, lekko docisakmy
Raj dla Podniebienia
Chleb “Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną 97Ostatnio w każdy weekend piekę domowy chleb. Traktuję to jako element relaksacyjny. Przygotowywanie ciasta na chleb odpręża mnie. Sama stworzyłam przepis na zakwas żytni, sama skomponowałam przepis na chleb. Bo w próbowanych przepisach wciąż i wciąż czegoś mi brakowało. Zdałam się na całkowity eksperyment. Chleb się udał i smakował wybornie z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i słodkiej suszonej żurawiny. W chwilach(...)łyżeczki soli himalajskiej 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonej żurawiny mąka pszenna do podsypania Wykonanie Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Zakładamy końcówkę z hakiem i wyrabiamy ciasto kilka minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładamy lnianą ściereczką, podsypujemy mocno mąką pszenną i przekładamy do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mój chleb
Raj dla Podniebienia
Chleb żytni “ulubiony” Hamelmana 102płaskie łyżki 0,5 szklanki letniej wody + 2 łyżki Składniki na zaczyn mieszamy przez 2-3 minuty i odstawiamy na ok. 14-16h w ciepłe miejsce, aby dojrzał. ciasto chlebowe cały zaczyn 115 g mąki żytniej 720 150 g mąki pszennej chlebowej 750 200 g wody 17 g soli 3 g drożdży instant Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki(...)Wyrabiamy ciasto (końcówką haka) przez około 3 minuty. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Następnie wyrośnięte ciasto oprószamy lekko mąką, formujemy okrągły bochenek i umieszczamy go w koszyczku/durszlaku wyłożonym ściereczką i mocno podsypanym mąką. Ponownie odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Garnek żeliwny w stawiamy do piekarnika i nagrzewamy w temperaturze 220C. Do nagrzanego garnka przerzucamy bochenek, ostrą
Raj dla Podniebienia
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 89pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem
Raj dla Podniebienia
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 110jest już przypadkiem gotowa. Bo zapach roztacza cudowny! Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak naprawdę niewymagająca większego nakładu pracy. Czasem w ramach oszczędności czasu można się skusić na gotowe ciasto, dodać kilka prostych składników i wyczarować coś smacznego. Ta tarta ma w sobie jedynie podsmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 4-5 garści świeżych(...)patelnię wlewamy 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorków, wrzucamy szpinak i podsmażamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dorzucamy do szpinaku. Formę do tarty (standardową) wylepaimy ciastem francuskim. Wykładamy podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Można dodać więcej przypraw, aby masa
Raj dla Podniebienia
Kokosanka z owocami 118Reklamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste i niezwykle kolorowe ciasto, które świetnie sprawdzi się jako sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Połączenie kwaśnych owoców jagodowych ze słodkim kokosem jest strzałem w dziesiątkę. Warto wypróbować zanim nadejdzie sezon na świeże owoce. Lista zakupów (na tortownicę 24 cm) Spód: 150 g masła 210 g mąki 140 g cukru 90 g wiórków kokosowych 2/3 łyżeczki(...)stopniach. Krok trzeci: białko wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na podpieczony spód z owocami i piec kolejne 10 minut, do zrumieniania góry. Smacznego! Z tym ciastem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik. Do wykonania nie jest potrzebny nawet mikser. Jest to świetny pomysł na deser, gdy spodziewamy się niespodziewanych gości. Miękki i maślany spód, pyszna owocowa warstwa
Proste-przepisy.pl
Syrniki, serowe placuszki z Rosji i Ukrainy 171Myślę że z powodzeniem można tu też użyć sera z wiaderka. Nabieraj po jednej łyżce masy i za pomocą drugiej łyżki wrzucaj porcję do miski z mąką Obtocz porcję ciasta w mące, a następnie strzepując nadmiar mąki formuj okrągłe placuszki Smaż na złoto brązowy kolor z obu stron Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem Podawaj z konfiturą, jogurtem lub kwaśną
Słodki Blog
Ciasteczka z opiekacza do kanapek 114jajka 180 g mąki 90 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Można dodać krople czekoladowe. Piec w nagrzanym opiekaczu około 3-4 minuty bez dodatkowego natłuszczania. Artykuł Ciasteczka z opiekacza do kanapek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy