ciasto - 164325 przepisów (strona:4733/10955)

Muffinki a’la Pizza 131

kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko ma być ciepłe- nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku, a jeżeli jest miękkie nic z nim nie robimy. Rozpuszczone w garnku masło będzie gorące wiec trzeba je chwilkę przestudzić. Do miski, w której będziemy operować mikserem(...)dodajemy masło. Wszystko miksujemy (lub jeśli nie mamy takiego sprzętu dzielnie mieszamy łyżką) na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 min. W czasie kiedy ciasto sobie rośnie, kroimy w kostkę cebulę, szynkę, pieczarki i pomidora (trzeba usunąć z niego pestki). Ser ścieramy na tarce do warzyw. Cebulę podsmażamy na oliwie do momentu aż się „zeszkli

Kulinarna Patilogia
Ryba po japońsku 137

mieszamy z 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową kroimy w drobne paski i odstawiamy. Filety myjemy i kroimy na kawałki ok 3 x 3 cm. Przygotowujemy ciasto do ryby: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 2 całe jajka i 3 łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście

Kulinarna Patilogia
Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki 128

dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy

Kulinarna Patilogia
Ciasto czekoladowe 229

Składniki ciasto: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka śmietany 1 jajo 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody 3 łyżki kawy mielonej 2 łyżki kakao garść orzechów masa: 1 … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe

czarrna od kuchni
Kostka Sernikowa Na Biszkopcie Z Dżemem I Galaretką 131

Udało mi się przygotować ostatni przepis przed świętami na pyszne, lekkie ciasto, które na pewno posmakuje większości osób :) Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, abyście je mile spędzili w gronie rodzinnym :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru(...)dwie części. Dolny blat smarujemy grubo wybranym dżemem, a następnie, wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim, znowu masa, reszta masy może spłynąć na boki, jeśli macie szczelną blaszkę. 6. Ciasto chowamy do lodówki, w tym czasie szykujemy galaretkę. Kiedy zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto. Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej

Gotowanie...to proste !
Babka kawowa 149

piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna i mięsista, z wyczuwalną goryczką kawy, która przełamana jest słodką polewą z mlecznej czekolady. Idealna dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 4 jajka 200 g miękkiego masła 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)miksowania. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną i wodę. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przenosimy do formy z kominem (średnica 21-22 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min., do suchego patyczka. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek wielkanocny 142

Mazurek wielkanocny to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zapraszam po mój ulubiony i najlepszy przepis na idealne ciasto i pyszne wypełnienie.  - mazurek na dużą blaszkę - niezawodne ciasto kruche do każdego mazurka - perfekcyjny, zastygający krem z trzech składników

AniaGotuje.pl
Mini pierożki z białą kiełbasą idealne do białego barszczu. 111

pieprz do smaku pół łyżeczki tymianku poł łyżeczki majeranku  Przygotowanie; Kiełbasy rozkroić wzdłuż, wyjąc mięso z osłonki. przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.  Ciasto na pierożki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko ok 3/4 szklanki ciepłej wody Przygotowanie; Mąkę przesiać na stolnice, dodać jajko i powoli wlewać wode. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę, może(...)się okazać że jest jej za dużo. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. Odłożyć na chwilę aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy, kieliszkiem wykrawamy koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy. Formujemy małe pierożki, lub uszka albo nawet bliny. Gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.  Podajemy z białym barszczem albo żurkiem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Miodownik z budyniem 192

Delikatne ciasto z domowym budyniem i wanilią Składniki ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody 1/2 kostki margaryny 3 łyżki … Czytaj dalej Miodownik z budyniem

czarrna od kuchni
Ciasteczka w piegi 125

Następnie do masy jajecznej z masłem stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Przy użyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po 5 minutach wyjmij kulę ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do ozdobienia

Zasmakuj Kuchni
Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej 156

pokroić w grubszą kostkę, wrzucić na patelnię, posypać ½ łyżeczki soli i karmelizować przez kilkanaście minut, aż będzie mieć ładny brązowy kolor. Gorącą wymieszać z makiem i odstawić. Czas przygotować ciasto. Należy je ugniatać z dodatkiem roztopionego masła i soli przez ok. 8-12 min., do czasu, aż będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Zafoliować i odłożyć(...)u0105zowy kolor. Gor\u0105c\u0105 wymiesza\u0107 z makiem i odstawi\u0107.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/cebularz-lubelski-z-kuchni-zydowskiej\/#wpzoom-rcb-direction-step-624fd14d95e86","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Czas przygotowa\u0107 ciasto. Nale\u017cy je ugniata\u0107 z dodatkiem roztopionego mas\u0142a i soli przez ok. 8-12 min., do czasu, a\u017c b\u0119dzie jednolite i nie b\u0119dzie klei\u0142o

ProstePesto.pl
Irlandia Północna i buttered sasuage 112

języka angielskiego wiedzą, że najpopularniejszym fast-foodem na wyspach jest fish & chips  czyli ryba i frytki. Ryba smażona niczym w polskim nadmorskim kurorcie w obfitej warstwie ciasta. Wariacją tutejszą było buttered sasuage  czyli frytki plus kiełbasa w cieście z mąki i piwa, głównie typu Irish Stout. Składniki: - ziemniaki - jakaś kiełbasa lub parówka - piwo - mąka Wykonanie: Ziemniaki kroimy(...)grube frytki i smażymy. Najlepsze frytki jakie tam jadłem były właśnie grubo krojone, a ziemniaki nieobierane.  Z mąki i piwa robimy gęste, ale lejące się ciasto, w którym moczymy kiełbasę, a następnie ją smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
PIANKOWY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU 149

słodki, o delikatnej, piankowej strukturze. Na spód wykorzystałam herbatniki, ale sprawdza się tutaj fajnie także kruchy spód.  Aby herbatniki nie wypłynęły nam na górę przy wlewaniu na nie ciasta (masa serowa jest rzadka) polecam zanurzyć każdy w odrobinie mleka.  Sernik nie jest mocno słodki, więc super sprawdzi się tu polewa np. czekoladowa, która jednocześnie pięknie ozdobi nam ciacho(...)przepadam za lukrami i polewami, dlatego większość moich ciast jest posypana jedynie odrobiną cukru pudru, ale przyznam szczerze, że bardziej dla ozdoby niż smaku.  Składniki:   (na blaszkę 26cm x 36cm) 1   kg  mielonego twarogu (może być z wiaderka) 6 jajek 3/4  szkl   cukru 1  op.  cukru waniliowego 2   op.   budyniu

Walijskie Pichcenie
Placuszki cukiniowe ze śmietaną 128

pieprz. Wbij całe jajka oraz wsyp mąkę orkiszową. Wymieszaj łyżką do połączenia masy. Na dobrej jakościowo patelni rozgrzej kilka kropli oleju dla dziecka, po czym łyżką nakładaj porcje ciasta (1 niepełna łyżka przypadająca na 1 placek), placuszki spłaszcz i smaż po obu stronach do delikatnego zarumienienia. Usmażone odsącz na ręczniku papierowym z ewentualnego tłuszczu. Placki cukiniowe ułóż na talerzyku, przed(...)/placuszki-cukiniowe-ze-smietana\/#wpzoom-rcb-direction-step-624a87ec841c4","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na dobrej jako\u015bciowo patelni rozgrzej kilka kropli oleju dla dziecka, po czym \u0142y\u017ck\u0105 nak\u0142adaj porcje ciasta (1 niepe\u0142na \u0142y\u017cka przypadaj\u0105ca na 1 placek), placuszki sp\u0142aszcz i sma\u017c po obu stronach do delikatnego zarumienienia. Usma\u017cone ods\u0105cz na r\u0119czniku papierowym

ProstePesto.pl
Mazurek z czekoladowym kajmakiem 142

żółtka dodatkowo: puszka masy kajmakowej tabliczka mlecznej czekolady 100g miękkiego masła wiórka kokosowe krokant orzechowy posypki Robimy! Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Wtedy zagniatamy już ręcznie. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniatamy na gładką masę. Owijamy w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30-40 minut. Rozkładam(...)papier do pieczenia na blaszce i wykładam schłodzone ciasto formując dowolny kształt. Tym razem powstało koło Można boki podnieść, można robić wałeczki- dowolnie. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kajmaku (ważne by był on lekko ciepły, minimum to temperatura pokojowa, a najlepiej zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie

Latosiowydom

Proponowane wyszukiwania