ciasto - 164325 przepisów (strona:4750/10955)

Pancakes – delikatne i puszyste amerykańskie naleśniki 117

Przygotowanie W jednej miseczce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie dodaje suche do mokrych i dokładnie wszystko mieszam na gładka masę. Na suchą patelnię wlewam 2 łyżki ciasta i smażę z obu stron na rumiano. Można dodać kawałek masła na wierzch, polać syropem klonowym, posmarować ulubionym dżemem, czekoladą czy też masłem orzechowym. Autor przepisu: Izabela Artykuł Pancakes

Wasze Przepisy
Bajgle pełnoziarniste 97

ciepłą wodę, drożdże i miód. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. Do misy miksera dodaj mąkę i mieszaninę z drożdżami. Miksuj na jednolitą masę z użyciem końcówki spiralnej. Jak ciasto stworzy jednolitą kulę dodaj jeszcze sól i wymieszaj. Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 60 minut. Podziel ciasto na 6 równych części. Stwórz bajgle

nietylkopasta.pl
Prosty chlebek naan bez drożdży 132

sodę, sól i cukier. Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody.  Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco wody, jeśli ciasto jest za suche, lub mąki jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto podzielić na równe części i w dłoniach uformować niewielkie placuszki

Codzienne Gotowanie
Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką 102

mąki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka maku sól pieprz Wykonanie W  misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto odpoczęło. Sprawioną fasolkę gotujemy zgodnie z własnymi(...)sola, otrzepujemy z nadmiaru i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, aż szalotka przyrumieni się na złoto. Nie za długo, by nie nabrała gorzkiego smaku. Odsączamy na ręczniku papierowym. Z ciasta formujemy wałek o długości około 25 cm i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Wrzucamy leniwe partiami i gotujemy 2 – 3 minuty

Tajemnice Smaku
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka 135

ziemniakami, a niedawno oładki ziemniaczane, czyli słodkie smażone placuszki z rodzynkami i żurawiną. Tym razem zapraszam na pączki ziemniaczane z marmoladą. Są to niewielkie pączki, które w wyglądzie, strukturze ciasta, zapachu i smaku przypominają tradycyjne drożdżowe pączki. Jednak przygotowuje się je z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków połączonych w równych proporcjach. Mimo tak dużej ilości ziemniaków nie wpływają(...)smak pączków, które po usmażeniu są pulchne i smaczne tak samo, jak tradycyjne mączne pączki. Jeśli mogę dać jakąś radę, polecam nie czekać aż ciasto wyrośnie, ponieważ wówczas podczas smażenia pączki tracą regularny kształt. Przepis Pani Danuty Pomianek z Woli Zgłobieńskiej został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia

Trzeci talerz
Drożdżowe paluchy pizzowe 127

cukier się rozpuściły. Teraz dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. 2. Do misy robota dajemy resztę składników plus rozczyn. Wyrabiamy do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.  3. Po tym czasie blat lekko posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 4. Każdą musimy rozwałkować(...)Teraz część z nadzieniem przykrywamy częścią bez nadzienia. Lekko dociskamy i ostrym nożem kroimy paski (szerokość zależy od tego jakie chcemy). Tak samo robimy z drugą połową ciasta. 6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paski zwijamy i układamy na blaszce w odstępach, bo trochę nam urosną. 7. Pieczemy w 220 stopniach około 20 minut. Paluchy powinny ładnie się zarumienić. Studzimy

kruche babeczki
Marchewkowe ciasto 160

Kolejne ciasto marchewkowe, tym razem według przepisu Karinki. Rewelacyjnie pyszne i warte upieczenia.         Składniki:    -240 ml oleju    -30dkg drobnego cukru    -4 jajka    -4 łyżki mleka lub wody    -18 dkg marchwi startej na drobnych oczkach    -12 dkg posiekanych orzechów włoskich(...)mleko i ucieramy. Dodajemy marchew, orzechy i ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, cynamonem i ucieramy. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 55 minut do "suchego patyczka". Ciasto można przełożyć kremem. Smacznego

Maminek kulinarny
Muffiny z jabłkami – pomysł na drugie śniadanie do szkoły, który robię od przeszło 3 lat 154

Madagaskaru) i też jest okey. W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Ważna zasada – lepiej mieć rzadsze ciasto niż gęste. Ma być lejące, ja na cienkie naleśniki. Dzięki temu, uzyskamy puszyste i delikatne muffinki . Rozlewamy ciasto do foremek na muffiny do maksymalnie połowy ich wysokości. Ja bardzo lubię(...)silikonowe. Sprawdzają się w 100%. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do każdej muffinki wkładamy kilka kawałeczków. Im więcej tym lepiej (nie żałujcie). Ciasto ma tylko delikatnie pokryć cząstki jabłek, a nie się w nim utopić. Muffiny z jabłkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika (może być funkcja góra-dół lub termoobieg) na 180 st maksymalnie do 20 minut. Jeśli wydają się

W Kawiarence
Bułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną. 143

erytrytol, ubijamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy śmietanę i kontynuujemy miksowanie. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię. Miksujemy. W rezultacie uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dosypujemy troszkę mąki i mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła

Zdrowy Styl Joanny
Śniadaniowe bułeczki 175

olej, sól, cukier, woda i drożdże. Tylko tyle wystarczy by przygotować pyszne, domowe śniadaniowe bułeczki. Bułeczki z tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki . W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam(...)wlewamy do mąki i dodajemy olej rzepakowy.  Składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki. Bułeczki

Słodkie okruszki
Sernik czekoladowy z pistacją 131

masa sernikowa i polewa. A w spodzie znajdziemy jeszcze kakao. Sernik wyszedł idealnie kremowy, rozpływający się w ustach. Robiłam w małej foremce ale zdecydowanie z podanych składników można zrobić ciasto w foremce co najmniej 23-24 cm. Dlatego oprócz małej tortownicy wyszły mi jeszcze dwie dodatkowe malutkie porcje. Nie miałam zbyt dużo czasu więc podkręciłam temperaturę i zmniejszyłam czas pieczenia(...)lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę, a sernik wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Przelewamy na ciasto. Całość to 5180 kcal. Wykroiłam 18 małych porcji. Jedna to około 290 kcal Sernik czekoladowy z pistacją Pyszny mega czekoladowy sernik Czekolada w roli głównej Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie Kremowy

Relaxtime
Śliwki w czekoladzie i ocet śliwkowy 117

Śliwki w czekoladzie Śliwki w czekoladzie domowej roboty, pyszne mniej lub bardziej słodkie. Śliwki z nalewki jak wykorzystać? Można zjeść same, można zrobić śliwki w czekoladzie lub dodać do ciast i deserów. Takie ciasto ze śliwkami, wersja dla dorosłych i niezmotoryzowanych super sprawa. Śliwki z nalewki w czekoladzie to super przepis. Można z nich zrobić genialny prezent. Takie śliwki(...)śliwkowy Mój przepis na ocet jest bardzo prosty, wystarczy zrobić śliwki w occie. Marynata ze śliwek to idealny ocet śliwkowy do sałatek, marynat do mięs i różnych sosów. Piekąc ciasto, jeśli chcemy aby ładnie wyrosło, wystarczy na koniec dodać łyżeczkę octu śliwkowego. Po co kupować różne octy, jak można wykorzystać swój domowy ocet ze śliwek. Jak zrobić ocet śliwkowy

Dieta moja pasja
Bułki śniadaniowe. 137

posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże   Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki.  Układać

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania