ciasto - 164325 przepisów (strona:4753/10955)

Bułeczki śniadaniowe z ziarnami. 213

bułeczek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę robimy dołek, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połowa wody. Odstawiamy na parę minut aż drożdże ruszą. Bierzemy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę, oliwę i wsypujemy sól i ziarna. Gładkie ciasto formujemy w kule. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 8 części, formujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotkowe muffiny z syropem klonowym 119

łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże, słodkie jabłko  Wykonanie: Zaczynamy od obrania i pokrojenia jabłka w dość drobną kostkę,  którą posypujemy cynamonem i odkładamy na czas przygotowania ciasta. Jajka wbijamy do miski i ubijamy trzepaczką dolewając syrop klonowy. Gdy masa się spieni, dolewamy jogurt, olej  i ubijamy jeszcze chwilkę, do dokładnego połączenia. Do drugiej miski przesiewamy suche(...)pieczenia,  cukier, cukier waniliowy, ewentualnie cynamon. Do suchych składników przelewamy mokre,  mieszamy bardzo krótko trzepaczką,  wrzucamy jabłkowe kostki i równomiernie,  szybko rozprowadzamy je w cieście.  Najwygodniej owoce łączyć z masą widelcem. Przygotowanym ciastem napełniamy  foremki 12 - tu muffinek, do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut. Rosną wysokie

Kronika Piekarnika
Focaccia Pecorino Romano 145

drożdżami. Odstaw na jakieś 10 minut. Po drugie wymieszaj mąkę z solą, oregano i kiedy powstanie zawiesina, wlej ją do mąki. Bardzo dobrze wymieszaj i ugniataj, aż powstanie idealne ciasto, w razie potrzeby dodaj mąki. Teraz po trzecie uformuj piękna kulę i włóż do czystej miski. Polej łyżka oliwy, przykryj i odstaw na jakieś 90 minut. W międzyczasie ser Pecorino(...)zetrzyj na grubych oczkach. Po czwarte formę wysmaruj odrobiną oliwy, przełóż ciasto i pałacami, czystymi oczywiście, rozprowadź po całej formie. Teraz posyp Peceorino i przez chwilę ugniataj palcami, by powstały nierówności i ser lekko wszedł w ciasto. Przykryj i odstaw na jakieś 20-25 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220-240 stopni. Włóż formę z focaccią na 15 minut

RafalCook
CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 100

proszku do pieczenia * 200 g białej czekolady Wykonanie: W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie dodać całe jajko, ponownie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Białą czekoladę pokroić nożem w małą kostkę. Dodać ją do ciasta, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta dłonią formować kulki wielkości orzecha włoskiego

Zrób to smacznie
ROLADA Z CUKINII + FILMIK 194

puści soki. Należy ją z nich wycisnąć.  Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i mieszamy. Masę rozprowadzamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy z ciasta prostokąt.  Roladę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C,  Po upieczeniu ciasto studzimy, następnie smarujemy serkami, chrzanem i posypujemy pokrojoną papryką i ogórkami ( ogórki wyciskamy z nadmiaru płynów(...)Ciasto zwijamy jak roladę, zawijamy w folię jak cukierka i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Lasagne alla Bolognese 148

alla Bolognese Lasagne alla Bolognese to oczywisty wybór po zrobieniu Ragù tak jak i Tagliatelle alla Bolognese. 😉 Samo lasagne ma starożytne pochodzenie. Rzymianie układali kwadratowe lub prostokątne, cienkie płaty ciasta, ( Z Greckiego Laganon i Łacińskiego Laganum) wyrabiane z mąki pszennej i wody. Później były one pieczone w piecu wraz z mięsem. W XIV wieku zaczęto dodawać ser i gotować zamiast(...)pice ciasto. Zapiski na ten temat można znaleźć w książce z przepisami Liber de Coquina z dworu Anjou z Neapolu. Rok 1881 i książka kucharska II Principe Dei Cuochop przyniosła kolejną zmianę w lasagne. Do starożytnego dania dodano pomidory. Lasagne jakie znamy dziś, zawdzięczamy Francesco Zambrini z Bolonii, który na początku XIX wieku wprowadził warstwowe użycie makaronu, mięsa, sera

RafalCook
Pomarańczowo-brzoskwiniowe babeczki z kajmakiem 107

Moje ulubione babeczki dyniowe zyskały poważną konkurencję. Pomarańczowe ciasto bez jajek jest niesamowicie delikatne, wilgotne i puszyste zarazem. Z soczystą brzoskwinią, słodkim kajmakiem i pachnącym cynamonem smakuje jak niebo. 220 g mąki orkiszowej jasnej 40 g cukru trzcinowego 200 ml soku z pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody(...)soli dodatkowo: duża brzoskwinia łyżka grubego cukru łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 łyżki kajmaku (użyłam solonego) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości). Brzoskwinię kroimy na mniejsze cząstki i układamy je na cieście. Posypujemy cukrem i cynamonem i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka

Mienta blog
Okrągła pizza na chlebie tostowym 147

Wiele osób ma w swoim mieście ulubioną pizzerię, w której pizza smakuje najlepiej. Nie ma jednak lepszej pizzy, niż ta, którą przygotujemy sami. Możemy dobrowolnie dobrać składniki oraz grubość ciasta. Domowa pizza smakuje najlepiej, jednak jest nieco pracochłonna. Owszem, warto poświęcić jej każdą minutę, jednak nie zawsze mamy czas na jej przygotowanie. Co powiecie na pizzę, którą można

Przepiski.pl
Najłatwiejszy sernik budyniowy – idealny do kawy 191

kawy Znacie kawy od Cafe Panamera ? Świeżo palone kawy od Cafe Panamera goszczą u mnie od dawna. Polecałam Wam je już w 2020 roku przy okazji pysznego przepisu na ciasto z borówkami (sprawdź) . I po dziś dzień wciąż uwielbiam ich smak. Ta wyjątkowa palarnia kawy powstała z pasji i miłości do aromatycznych ziarenek. Cafe Panamera stworzyła grupa przyjaciół. Przyjaciół(...)Spód tortownicy powinien być wyłożony papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie 45 minut. Ciasto należy obserwować, boki sernika powinny odchodzić lekko od formy. Sernik zostawiamy około 10-15 minut w wyłączonym piekarniku, a potem studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu sernik należy

Słodkie okruszki
Keto desernik borówkowy (Paleo, LowCarb, Vegan, AIP) 161

niestety nie widać tego na zdjęciach), zapewnia on prawdziwą koloroterapię. Przyda się w ten smutny deszczowy dzień, prawda? 🙂 Keto desernik borówkowy – składniki: Keto desernik borówkowy to forma keto ciasta na zimno . Spełnia on wymogi zarówno diety ketogenicznej , jak i wegańskiej, a jednocześnie można go konsumować stosując protokół autoimmunologiczny . A to wszystko bez szkody dla smaku i wyglądu. 🙂 Oto składniki(...)Klasyczny element różnego rodzaju słodkości począwszy od kokosanek, a na batonie Bounty kończąc. Ze względu na znaczną objętość jest to bardzo dobry “wypełniacz”. Sprawdzają się w zagęszczaniu ciast, a także w spodach bez pieczenia. Zawierają spore ilości tłuszczu, dzięki czemu stanowią dobrą bazę do keto słodkości i przekąsek . Mąka dyniowa Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu

Modern Cave Girl
Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach 126

niacyna), B6, B9 (kwas foliowy). Zawierają mikroelementy takie jak: cynk, jod, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Przepisy z żurawiną: Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki Żurawina to owoc o unikalnych(...)nalewki, sosy. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, serów, mięsa, wędlin, ryb. Sos żurawinowy to dodatek do dziczyzny. Te cierpko-kwaśne owoce można suszyć i kandyzować. Są dodatkiem do pieczywa, ciast, kisieli, galaretek, naturalną i zdrową przekąską do pracy i szkoły. Ciekawostki o żurawinie Naukowcy amerykańscy przeprowadzili badania na gryzoniach chorych na raka jelita grubego. Ekstrakt z żurawiny zabija komórki nowotworowe

ProstePesto.pl
Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym 146

Ciasto na pierogi: 500 g mąki (u mnie orkiszowa) + trochę do podsypania 1 jajo szczypta soli szklanka gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę z jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut(...)wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać. Pierogi:Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić ( użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto

AZgotuj!
Wuzetka z borówkami i galaretką 279

Pyszne ,lekkie ciasto, nie za słodkie, idealne na każdą okazję - borówki dodają mu lekkości a żelatyna trzyma ciasto w idealnej kosteczce nawet długi czas na stole. Polecam

Swojskie jedzonko
Zawijaniec z kurczakiem i porem 126

pokrojony por. doprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową i oregano. Smażyć aż por zmięknie. Wlać śmietanę i gotować aż płyn się lekko zredukuje. Nie musi być suche.   Ciasto francuskie rozwinąć, naciąć boki na kształt choinki. Na środek wzdłuż położyć kawałki sera, na to kurczaka, przestudzony por i ponownie ser. Zawinąć na przemian raz z jednej raz z drugiej(...)strony płat ciasta. Posmarować u góry rozmąconym jajkiem, obsypać na górze oregano. Można dodać również podsmażone pieczarki, ale nie jest to konieczne. Jak kto lubi. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Zawijaniec musi się zarumienić na złoto. Podawać gorące, polecam

Kuchnia Pokoleń
Keto śmietanowiec (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 159

smaków, więc miałam w czym wybierać… 😀 Ostatecznie zdecydowałam się na 5 smaków. Oto natomiast szczegółowa lista składników: Keto śmietanowiec z owocami leśnymi Keto słodzidło Temat rzeka… W keto ciastach i deserach generalnie najlepiej sprawdza się alluloza lub erytrytol . Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol . Dobrą opcją może się okazać także(...)sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru ) i napoju owocowego słodzonego stewią Bolero . Tutaj, wraz z owocami stanowi najwyższą warstwę galaretkowej babki. Żelatyna Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno . Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita . Dlatego warto

Modern Cave Girl

Proponowane wyszukiwania