Frużelina truskawkowa i jagodowa – SFD 143jabłka z cynamonem a jeśli ktoś lubi kwaskowate smaki to polecamy wiśnie w żelu. Frużeliny przetestowałyśmy już wszędzie, na zimno na kanapkach, naleśnikach, deserach, jak i zapieczone w ciastach czy drożdżówkach i w każdym wydaniu smakują genialnie. Ocena: Jeśli mamy wybrać produkt, który koniecznie warto kupić w sklepie SFD to na pierwszym miejscu byłyby to właśnie frużeliny. Wszystkie smaki
Candy Pandas
Ciasto ze śliwkami i budyniem 287Zapraszam po wspaniały i super prosty przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem . To przepyszne kruche ciasto, które warto chociaż raz upiec w sezonie na polskie śliwki. - dwie wersje na budyniowy środek - rewelacyjne ciasto kruche na żółtkach - bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.pl
Cytrynowiec 142ułożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą całkowicie galaretkę i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch ułożyć herbatniki. Masło rozpuścić, dodać przesiany cukier puder, przesiane kakao oraz mleko i wymieszać rózgą kuchenną. Polewę wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej
kulinarne odsłony pati
Rogaliki z mozzarellą i pesto z czosnku niedźwiedziego 145obiadu a nawet kolacji. Proste rogaliki drożdżowe wypełnione czosnkowym pesto (za które dziękuję koleżance Męża) i mozzarellą. Sami widzicie, nic wiele... a efekt zadowalający :) Składniki na 8 rogali Ciasto: 350g mąki (użyłam takiej do wypieków drożdżowych) 150ml letniej wody 50ml ciepłego mleka 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 25g świeżych drożdży(...)posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Wodę, mleko, cukier oraz drożdże łączymy ze sobą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wałkujemy na kształt trapezu o bokach ok. 45cm (podstawa), 30cm (góra) i 25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy
Kuchnia w czekoladzie
Klasyczny biszkopt 114Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Składniki 6 jajek 6 łyżek cukru 6 płaskich łyżek maki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, które stopniowo
Wasze Przepisy
Tarta z dynią i miodowo-musztardowymi kurkami 104próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny, miodu i musztardy francuskiej. Skusicie się? :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 80 g puree z dyni 60 g startego sera cheddar łyżka(...)francuskiej (używam dijon, bez cukru) spora szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli świeża natka pietruszki do podania Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do lodówki. Kurki przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli, zalewamy gorącą wodą i kilka sekund mieszamy, by cały brud opadł na dno miski. Odcedzamy je i przelewamy zimną
Mienta blog
RalfKanapka 150wlej zimną wodę, wymieszaj, dodaj drożdże i odstaw na jakieś 10 minut. W międzyczasie mąkę jakieś 600 gram wymieszaj z odrobiną soli. Następnie wlej zawiesinę i bardzo dobrze wymieszaj. Ciasto będzie dość lepkie i niech takie zostanie 😉. Przykryj czystą oczywiście ściereczką i pozostaw na jakieś 60 minut. Teraz powierzchnię robocza podsyp mąka, wyłóż ciasto i zacznij wyrabiać je oczywiście czystymi(...)dłońmi, w razie potrzeby dosypując mąki. Jeśli ciasto będzie elastyczne, gładkie, wręcz idealne, podziel je na pięć części i z każdej uformuj bagietkę. Połóż je na blaszkę do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na jakieś 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 – 220 stopni. Przed włożeniem blaszki do piekarnika, lekko pomaluj bagietki wodą i wstaw blaszkę na jakieś
RafalCook
Malinowa chmurka 125Ciasto malinowa chmurka jest nie tylko bardzo popularne, ale i super piękne i niezwykle smaczne. Szykujemy je na rodzinne spotkania, na Święta oraz bez specjalnych okazji. Jest wspaniałe. Polecam spróbować. - niezwykłe ciasto składające się z 4 warstw - bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku - malinowa chmurka należy do najpopularniejszych ciast
AniaGotuje.pl
Pełnoziarniste muffinki z borówkami 138połączenia składników. Do osobnej miski wrzucić mąkę, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać łyżką. Następnie przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do około 2/3 wysokości Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia
Healthy food explorer
Keto sernik z jagodami (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 202jagodami Keto sernik z jagodami – składniki: Spód Tym razem składa się li tylko z mąki kokosowej oraz oleju kokosowego jako lepiszcza. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się warstwę serową. Warstwa serowa Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek . Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem(...)się one wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi – stanowią remedium na zatrucia pokarmowe, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają stężenie cukru we krwi. Stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów . Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Print
Modern Cave Girl
Kremy orzechowe karmelowy i kokosowy - NUTURA 118element chrupiący tak bardzo wciąga, że trudno oderwać się od otwartego słoiczka. Do tego smaki kremów są na tyle intensywne, że są one także genialną polewą do ciast i deserów. Naszym zdaniem najlepsze słodkie kremy jak jadłyśmy przynajmniej w tym roku ;) Skala: 6 pand
Candy Pandas
PYZY Z MIĘSEM 130Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków, wbić całe jajko. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki trochę większe niż orzech włoski. Teraz pora na farsz. Mięso z rosołu przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z marchewką i pietruszką. Do masy wlać rosół(...)Dodać do masy mięsnej. Całość dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczyć na dłoni, na środek położyć łyżeczkę mięsnego farszu. Zakleić ziemniaczane ciasto i uformować kulki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Gotować pyzy około 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą
Zrób to smacznie
Pierogi z kaszanką 141Teraz akurat kaszanka najsmaczniejsza z grilla, ale pierogi z kaszanką to również pyszności :-) Szczególnie dla miłośników kaszanki oczywiście 😂 Polecam serdecznie! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500-600g dobrej jakości kaszanki 1 cebula sól, pieprz, majeranek (wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Zacząć od farszu. Na niewielkiej ilości oleju lekko zeszklić(...)posiekaną cebulkę, dodać kaszankę pokrojoną w plasterki, całość chwilę dusimy, ewentualnie doprawiamy do smaku (wszystko zależy od kaszanki, akurat ja dodałam tylko odrobinę pieprzu). Farsz wystudzić. 2. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulką,skwarkami
Kuchnia domowa Ani