ciasto - 164325 przepisów (strona:4756/10955)

Dżem z wiśni 152

Domowy dżem z wiśni, czy może być coś lepszego? To bardzo smaczny dodatek do naleśników, kanapek, domowych gofrów oraz ciast. Przepis jest prosty, choć wymaga od nas troszkę pracy przy drylowaniu owoców. Drylowanie moim zdaniem jest koniecznie, aby dżem nie miał goryczki no i był przyjemny w jedzeniu. Nie chcemy mieć w dżemie pestek, na... Read More Artykuł Dżem

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z cukinii 154

sadzone Przygotowanie: Cukinię umyć, zetrzeć na grubych oczkach. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, dodać mleko, olej oraz posiekany szczypiorek .Wszystko zmiksować aż do połączenia składników. Do ciasta dodać odciśniętą, tartą cukinię oraz starty ser.Całość doprawić solą i pieprzem, i wymieszać ciasto łyżką. Rozgrzać gofrownicę. Do gofrownicy nakładać po dwie łyżki ciasta na każde pole grzewcze

I LOVE LIFE
Ciasteczka ,,amoniaczki'' 129

Zapomniane przeze mnie ciasteczka, często piekła je moja babcia, dlatego kojarzą mi się z dzieciństwem. Polecam, bo są pyszne i wychodzi duża porcja. Upieczcie takie. Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 kg mąki tortowej 10 dag smalcu 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru  1 szklanka śmietany 12 % lub 18 % 3 jajka 2 łyżeczki amoniaku 2 łyżeczki proszku(...)przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie studzimy.  2. Jajka ucieramy z cukrem, do utartych dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, roztopione masło ze smalcem i zagniatamy gładkie ciasto.  3. Tak wykonane ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenna i za pomocą dowolnych foremek wykrawamy ciasteczka.  4. Każde ciasteczko smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem kryształem

Izabelawkuchni
Cynamonki orkiszowe, czyli bułeczki odrywane z cynamonem 144

cynamonem - przygotowanie:   Zaczyn. Drożdże wkruszyć do ciepłego (nie gorącego!) mleka i dodać po 2 łyżki cukru oraz mąki. Całość wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto.   Do miski należy przesiać mąkę. Dodać cukier, jajko, roztopione masło oraz podrośnięty zaczyn.   Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. (Powinno być dość sprężyste i nieklejące się(...)rąk.) Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.  Po tym czasie podzielić je na 9 równych części i z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki w niewielkich odległościach umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć szmatkę i ponownie odstawić na około 1 godzinę, aby się napuszyły

Di gotuje
Kaszowiec 122

Kaszowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia przygotowane na bazie kaszy manny. Składniki 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szkl cukru pół szklanki kaszy manny paczka herbatników kwaśny dżem Przygotowanie 500 ml mleka zagotować ze 100 g masła i 1/2 szkl cukru, wsypać pół szklanki kaszy i chwilę pogotować. Blaszkę małą keksową wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki

Wasze Przepisy
Ciasto z borówkami 129

Ciasto z borówkami amerykańskimi to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest super prosty, a ciasto wychodzi puszyste, pachnące i wilgotne.  - najprostsze ciasto z borówkami - szykowanie zajmie Ci tylko 20 minut - przepis nawet dla osób początkujących w kuchni

AniaGotuje.pl
Sierpień na widelcu. Pomidory 137

właścicieli małych gospodarstw, którzy oferują świeże warzywa, często posiadające eko-certyfikaty, ale nie tylko – na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia dostępne są też wiejskie jajka, przetwory, tradycyjne zupy czy wegańskie ciasta. Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką Przygotuj ciasto, mieszając 200 mg mąki pszennej, 8 łyżek oleju słonecznikowego, 1 jajko, 6 łyżek wody oraz szczyptę soli, pieprzu i świeżych ziół(...)przechowuj je w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj masę (do grubości ok. 1 cm) i umieść w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Włóż ciasto do piekarnika (o temperaturze 200 stopni) na 15-20 minut. Farsz przygotuj poprzez zmieszanie 2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczek musztardy i szczypty majeranku. Na ostudzony spód nałóż farsz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto piernikowe z kremem i wiśniami 201

Zapraszam na pyszny "torcik" na bazie ciasta piernikowego, z kremem i kwaśnymi wiśniami z czekoladą. Ciasto jest obłędne. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto piernikowe z kremem i wiśniami 201

Zapraszam na pyszny "torcik" na bazie ciasta piernikowego, z kremem i kwaśnymi wiśniami z czekoladą. Ciasto jest obłędne. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Placki z dojrzałych bananów 113

takie dojrzałe banany, lubię ratować żywność by nie marnowała się, lubię kreatywnie ją wykorzystywać. Przede wszystkim takie banany mrożę, ale też suszę, robię z nich placki, gofry, chlebek bananowy, ciasta na zimno, lody, koktajle, zapiekanki. Dzisiaj przepis na placki z dojrzałych bananów z 4 jedynie składników! Polecam! PRZEPIS PLACKI Z DOJRZAŁYCH BANANÓW Składniki (na 4 banany dajemy 1 jajko(...)dojrzałych bananów: Najpierw banany obieramy ze skórki. Następnie widelcem rozgniatamy owoce. Potem do bananów dodajemy mąkę i jajka, mieszamy. Zaraz potem na patelni rozgrzewamy ghee. Następnie łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Placki z dojrzałych bananów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pierogi z wątróbką 157

smaku. 1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku kopczyka zrób dołeczek, wlej do niego 2 łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut. 2. Kajzerkę porwij na małe kawałki i zalej mlekiem. 3. Wątróbki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 4. Dwie(...)mieszając, aż staną się miękkie. 6. Gotowe wątróbki ostudź, zmiel, wymieszaj z odciśniętą kajzerką i jajkiem, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i kminkiem. 7. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółeczka. 8. Na każdy kółeczku z ciasta kładź łyżeczką porcje farszu, po czym zlep pierogi i ugotuj je w osolonym wrzątku. 9. Posiekaj pozostałe dwie cebule

Z notatnika dietetyka
Gofry drożdżowe 135

najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach i nic dziwnego, ponieważ są pyszne! Dziś moja wakacyjna wersja gofrów drożdżowych w stylu belgijskim z dodatkiem grubego cukru perlistego. Gofry obłędnie pachną ciastem drożdżowy z przypiekanym cukrem. Pachną... Read More Artykuł Gofry drożdżowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka naleśnikowa 135

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i wszystko razem zmiksować. 2. Patelnię rozgrzać i posmarować cienko olejem używając np. silikonowego pędzelka. 3. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć z obu stron parę minut do zarumienienia. 4. Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę masła i zeszklić

Alle Dobre!
Drożdżowy chlebek odrywany pogacza 129

łyżka 70 ml mleka 1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło tortownica o średnicy 20 cm Do smarowania: w miseczce roztrzepujemy 1 żółtko z 20 ml mleka Ciasto: do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i  drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe(...)Dodajemy łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę soli. Całość zagniatamy ok. 8-10  minut i odstawiamy pod przykryciem na 45 min. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto 1-2 min i wałkujemy dwa placki o średnicy 30-35 cm. Placki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub masłem. Każdy płat przecinamy na dwie połówki. Każdą połówkę składamy

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania