ciasto - 163312 przepisów (strona:4600/10888)

Brownie bez glutenu 181

dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Dodać kakao i skrobię. Dokładnie wymieszać. Wsypać   orzechy. Niezbyt dużą foremkę   o dowolnym kształcie wyłożyć papierem do pieczenia.   Przełożyć ciasto do foremki. Piec 20 – 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Wystudzić

maniapieczenia
Makowiec bez zbóż i zawijania 267

mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za grosz nie posiadam. Dodatkowo makowiec był dla mnie ciastem wymagającym mnóstwa czasu(...)pracy, a tego żadne ciasto dla mnie nie było warte (i dalej nie jest). Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta z kremem budyniowym i owocami 467

soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut

Bullio
Kruche ciasto z lekką budyniową pianką 68106

Delikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi(...)sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze

Bullio
Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa 211

użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć dno formy na tartę. Spód ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 min. w temp(...)masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Torcik z kiwi i pianki agrestowej 165

Pomysł na to ciasto widziałam w dwóch gazetkach między innymi w "przyślij przepis". Przepis zmodyfikowałam według własnego uznania:-) No i oczywiście biszkopt robiłam z przepisu mojej mamy. Dzięki temu, że do ciasta dodany jest olej to biszkopt jest wilgotny i nie trzeba dodatkowo go nasączać. Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka(...)już galaretką Jak biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie części. Spód smarujemy masą, następnie na nią kładziemy pokrojone w plasterki kiwi, na kiwi wykładamy piankę i przykrywany drugim kawałkiem ciasta. Dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną i pokrojonym w cząstki kiwi. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Ciasto mega bananowe 268

Idealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku(...)cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać

IMPRESJA SMAKU
"Czarny" sernik - wspomnienie dzieciństwa 414

razu kiedy spróbowałam, wróciły wspomnienia, smak wydał się bardzo znajomy, jakbym jadła go nie kilka lat temu a kilka dni temu tydzień. Przypomniałam sobie dlaczego nazywałam to ciasto moim ulubionym. :-) Choć wygląda zwyczajnie smak jest niepowtarzalny! (przepis na standardową blaszkę, u mnie mała porcja w małej tortownicy) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 kostka(...)proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać i wlać do formy. 3. Ser połączyć z jajkami, cukrem i masłem. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto.  4. Piec około 1h, w temperaturze 200 stopni.  5. Jeszcze ciepły sernik polać odlaną masą. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień

Szefowa kuchni
Tarta Halloween'owa 151

robią ozdoby, inni jeszcze lubią Halloween z duchami, a ja... boję się pająków i pajęczyna jakoś zawsze się sprawdza :-) Więc moja czekoladowa tarta pełna jest pająków. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru 7 łyżek masła 3 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki(...)esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady  500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE   Ciasto:   Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i dobrze wymieszać. Masło posiekać na deseczce i dodać do produktów sypkich. Masę należy ugniatać

Passions hobbies life
Muffinki czekoladowe z niespodzianką 176

głowie pojawiła się "wizja". Jak się okazało bardzo smaczna ;-) Jeżeli macie okazję zakupić gdzieś mrożone porzeczki, lub też sami pomroziliście w sezonie, to gorąco polecam ten przepis. Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 200 g mąki 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka(...)szczyptę soli. Wymieszać wszystkie składniki mokre: jajka, mleko i masło. Wlać składniki mokre do suchych i dobrze wymieszać, aż do ich połączenia.  Do foremek nałożyć najpierw trochę ciasta, później nadzienie i znowu ciasto, rozsmarowując je tak, żeby nie było widać nadzienia. Piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut. Polewa: Do rondelka włożyć czekoladę i wlać cały

Passions hobbies life
Ciasto kokosowe 372

Ciasto kokosowe można zrobić na blaszce lub w tortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy(...)Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia

Passions hobbies life
makowiec drożdżowy... 167

wyrośniecia - wsypać do zaczynu mąkę, mleko, stopione letnie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny, żółtka i jajka - w robocie hakiem wyrabiać z 10 minut i zostawić do wyrośnięcia ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej(...)ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku z cytryny : wymieszać na dość gęsty lukier - posypać kolorową posypką makowiec jest wilgotny a ciasto puszyste...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy Big Mac 1416

temperaturę pokojową.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość(...)Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy

Słodka Strona
Ciasto Shrek 421

Lekkie, kolorowe, łatwe w przygotowaniu, o smaku owocowym.                                      Ciasto Shrek Biszkopt:   - 5 jaj  - 5 łyżek cukru  - 5 łyżek mąki pszennej  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju  - kilka kropel(...)aromatu cytrynowego do ciast  Masa I:  - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan)  - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)  Masa II:  - 400 mln śmietanki deserowej 30%  - 1 galaretka agrestowa lub kiwi  - 2 opakowania okrągłych biszkoptów lub Delicji  - 2 galaretki agrestowe lub kiwi Biszkopt: Białka jajek ubić

Kuchcik gotuje
Caprese na cieście francuskim 413

Caprese na cieście francuskim, nie uwierzycie ale taką szybką do przygotowania i smaczną przekąskę  przygotowałem dziś na obiad. Nie było to zamierzone - jakoś tak wyszło, z drugiej jednak strony może i dobrze bo zaproszeni jesteśmy dziś na przyjęcie urodzinowe to się jeszcze dziś najemy. Co do wypieku - przekąska pyszna, odpowiednia na niezapowiedzianych gości. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 3 średnie(...)pomidory 2 kule mozzarelli pieprz bazylia Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijam i dzielę na 18 kwadratów (6x3). Na każdy kawałek kładę plasterek pomidora i plasterek sera mozzarella posypuję odrobiną pieprzu i zapiekam przez ok 10 minut w temp. 200oC. Przed podaniem ozdabiam listkami bazylii. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania