ciasto - 163312 przepisów (strona:4609/10888)

Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym... 204

Tradycyjne  Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze(...)ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :) 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella masło orzechowe jajko lub odrobina mleka Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym

Z butelką mleczka w tle
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 364

Babka miała być chlebkiem, ale w damskiej wersji prezentuje się znacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :) Ciasto bananowe: 4  dojrzałe banany 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 150 g cukru 100 ml oleju roślinnego 1 łyżka(...)solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki  dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia.   Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min.  najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi

Z butelką mleczka w tle
Pomarańczowiec 205

Pyszne ciasto o wspaniałym aromacie pomarańczy, w sam raz na nadchodzące święta. Zauroczyło mnie już dość dawno. Przepis znaleziony na forum Smaczny.pl, autorką jest Apsik. Ciasto: 3,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 3 pomarańczy  Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru(...)żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę z cukrem. Sok pomarańczowy połączyć z żółtkami, kisielem w proszku i mąką

Praktyczna pl
Bułki otrębowo orkiszowe 437

miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut. Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut. Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki

Pasje Jolki
Domowa Pizza 265

kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do oprószonej mąką miski, posmarować górę olejem i odłożyć z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto(...)podzielić na 3 części i formować (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, posypać oregano, bazylią, pieprzem, pociętym drobno czosnkiem, odrobinę posolić, dodać swoje ulubione składniki i posypać tartym żółtym serem lub mozzarellą . Moje posty

Słodka Strona
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 395

Efektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami. *przykładowo na tortownice o średnicy

Słodka Strona
Tort Makowy z Białą Czekoladą 241

Tort stworzony dla miłośników białej czekolady i fanów ciast z makiem. Wypiek należy do słodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się

Słodka Strona
Domowe Drożdzówki z Truskawkami i Kruszonką 188

dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.  Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy(...)truskawki. Kruszonka: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą drożdżówkę z truskawkami smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Moje posty

Słodka Strona
Domowe Jagodzianki 226

Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(...)czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt. Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy

Słodka Strona
Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 488

Tradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp(...)Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu z owocami kiwi, mango i ananasa

Słodka Strona
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 229

Mocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna

Słodka Strona
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami 535

Babeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i do tego nasze ulubione owoce to propozycja dla każdego łasucha. Kochają je szczególnie dzieci, które można zachęcić do ich udekorowania. Zabawa gwarantowana, i ten smak...  Babeczki z Masą Budyniową(...)owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez

Słodka Strona
Domowe Hamburgery 271

temperaturę pokojową.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość(...)Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy

Słodka Strona
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 176

przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki.  Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek(...)wykładamy ciasto do ok. 1/2 wysokości. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na ok. 1h). Po tym czasie formę z muffinkami umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 7-10 minut do zrumienienia i tzw. "suchego patyczka". Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem. Moje posty

Słodka Strona
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 217

sekund, do połączenia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Stopniowo przesiewając przez sito dodawać do ubitych jaj. Połączyć wszystko dokładnie unikając jednak długiego mieszania, żeby ciasto nam nie "siadło". Tak przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i zwiększyć temperaturę do około 170. Piec około 25-30 minut(...)upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić. Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem . Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki . Krem orzechowy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania