ciasto - 163312 przepisów (strona:4604/10888)

szarlotkowe drożdżówki z ciasta francuskiego 165

Zima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach.  Składniki: Gotowy rulon ciasta francuskiego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto miodowe z masą serową 199

Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha. SKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki  sody przyprawa do pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny(...)łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej. Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W

W kuchennym oknie Ewy
Cudo malinowo - makowe 360

mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy. Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności: biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy

Niezły Młynek
Puszyste ciasto z owocami 256

jeszcze chwilę ubijać, aż do połączenia. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach (osobiście mieszam mikserem). Wyłożyć ciasto do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce.  Piec w temp. 180 stopni, ok. 55 min. Ciasto jest puszyste, wilgotne i łatwe w przygotowaniu dla każdego

Mix smaku
Ciasto jabłkowo-orzechowe 202

składniki ciasto * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 100 g mielonych orzechów * 600 g jabłek * 1/2 szklanki oliwy * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej polewa czekoladowa * 1 mleczna czekolada * 60 g margaryny * 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanego Sposób wykonania Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać(...)temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku
Biszkopt bez proszku do pieczenia 140

wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli aromatu waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (20 cm) z wyłożonym dnem papierem deo pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić(...)metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. Biszkopt ma wysokość ok. 1,5 cm i jest doskonały jako spód do różnych ciast

Mix smaku
Rolada orzechowa 182

składniki ciasto * 4 jajka * 120 g cukru * 1 cukier wanilinowy * 80 g mąki pszennej * 40 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 30 g kakao krem * 1 i 1/2 szklanki mleka * 5 łyżek mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany polewa(...)czekolady deserowej lub mlecznej * 1/2 łyżki oleju Sposób wykonania ciasto Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 4 łyżki zimnej wody i ubić na prawie sztywno. Do piany dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywno, aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie, następnie przesiewać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia

Mix smaku
Ciasto kokosowe z owocami 193

utrzeć na puszystą masę. Następnie wlać olej, wymieszać mikserem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, można mikserem na małych obrotach. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm) lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Mix smaku
Rolada z masą makową 157

Całość delikatnie wymieszać i rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp.200 stopni ok. 12 min. Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć. Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami

Mix smaku
Banoffee 353

największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko na okrągłą blaszkę i rozprowadzamy równomiernie na dnie blaszki i na bokach, a następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się(...)kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Kulinarna rozmowa
Racuchy z jabłkami 300

końcu to sobota, więc większość z Was będzie miała chwilę, by nacieszyć się w spokoju śniadaniem. A nie ma nic lepszego, niż obudzić swoje zmysły zapachem smażonych w cieście jabłek... Mmmm...tym łatwym przepisem łatwo trafić w upragnione serce..;)  Składniki : 2 jajka duży jogurt naturalny (jeśli akurat nie macie go w lodówce, możecie zastąpić go małą śmietaną) ok.1(...)gęsta (trochę bardziej, niż na naleśniki). Wsyp 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wrzuć jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami jabłek i wlewaj je na patelnię tak, by uformować średniej wielkości, nie za grube placuszki. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.  Pamiętaj, żeby

Gotowanie to kochanie
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 216

ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki.  Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne(...)Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły).  Piecz przez 8 minut lub więcej

Gotowanie to kochanie
Mini karmelowe jabłeczniki w gościnie 192

pocieszy go jabłecznik. Najlepiej ciepły, z gałką lodów waniliowych, polany karmelem... To według mnie lek na wszystkie duchowe dolegliwości.  Czy więc nie wydaje się najlepszym pomysłem obdarowanie tym ciastem przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu?  Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto(...)goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie. Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.  Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem (w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką.  Piecz ok. 18-20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Możesz

Gotowanie to kochanie
Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej! 148

makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu! Smacznego! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 3 żółtka - 250 g mąki pełnoziarnistej - 100 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut. MAK: - 1 puszka gotowej masy makowej - paczka bakalii - 100 ml koniaku - 4 krople zapachu pomarańczowego - 3 białka   Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wszystkie w/w składniki wymieszaj.  Wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę. Piecz 60 minut

SMYKWKUCHNI
Ciasto na pizzę 227

Zachciało mi się dzisiaj pizzy, pomyślałam więc, że zrobię do niej domowe ciasto. Przepis jest prosty a pizza od razu zyskuje na walorach smakowych. Potrzebujemy (na 2 blaty do pizzy): - 3 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki oleju rzepakowego - szczyptę soli - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 50 g świeżych drożdży Przygotowanie:  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej(...)sól. Robimy rozczyn z mleka i drożdży, dodajemy ciepłą wodę i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy przez 10 minut, od czasu do czasu rzucając mocno ciastem do miski. Dzięki temu będzie lepiej wyrobione a my zaoszczędzimy czas. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania